Regulacja suba
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Regulacja suba
A więc mam Suba z głośnikiem WCC Orion 104s , skrzynia jest pod niego robiona według zaleceń producenta , wszystko sprawdzone w WinISD i powinno być cacy , BS wyregulowany na 40 HZ , jednak coś mi się nie podoba w dźwięku jaki ten Sub daje , jak mam BS otwartego , to przy połowie mocy na wzmacniaczu schodzi tak nisko że w zupełności mi wystarczy , jednak oprócz tego bass który ma być orginalnie w piosence , pojawia się drugi taki głuchy - pusty, który wszystko psuje , jak zatkam Bs to wzmacniacz trzeba dać na max-a , ale dźwięk jest idealny , z tym że troszke mi jeszcze brakuje głośności , ale schodzi nisko i jest miękki , jak dla mnie bomba .
Teraz nie wiem czy coś jest nie tak z skrzynia , czy trzeba ją np. wyłożyć jeszcze czymś w środku czy jak , czy może mam wzmacniacz źle ustawiony .
Acha , wzmacniacz to Monacor 225 RMS .
Nie wiem czy dawać na niego pełny sygnał i używać filtrów w wzmacniaczu , czy skorzystać z wyjścia PREOUT SUB w radyjku Pionner i pozwolić Pionnerkowi sterować SUB-em .
Wkurza mnie że SUB mimo wszystko reaguje na każde dodanie bass-u w radiu , myślałęm że z radyjka pójdzie czysty sygnał bez podbijania w samym radiu .
Mam nadzieje że ktoś wie o co mi chodzi i będzie mi mógł pomóc .
Teraz nie wiem czy coś jest nie tak z skrzynia , czy trzeba ją np. wyłożyć jeszcze czymś w środku czy jak , czy może mam wzmacniacz źle ustawiony .
Acha , wzmacniacz to Monacor 225 RMS .
Nie wiem czy dawać na niego pełny sygnał i używać filtrów w wzmacniaczu , czy skorzystać z wyjścia PREOUT SUB w radyjku Pionner i pozwolić Pionnerkowi sterować SUB-em .
Wkurza mnie że SUB mimo wszystko reaguje na każde dodanie bass-u w radiu , myślałęm że z radyjka pójdzie czysty sygnał bez podbijania w samym radiu .
Mam nadzieje że ktoś wie o co mi chodzi i będzie mi mógł pomóc .
No cóż , na sprzedaż
:(
Wszystko jest dobrze podłączone , ale jak chce dać na głośnikach z przodu troszke więcej bass-u , to od razu sub tez go podnosi i może poprostu go zniekształca .
Dodam że nie mam wzmacniacza na przednie głośniki , bynajmniej jeszcze .
A co do tego BS-a to poprostu ten dźwięk z nim odetkanym jest inny , niż powinien być , taki głuchy , pusty , wogóle nie pasujący do piosenki , i zastanawiam się czy suba sie powinno czymś w środku wyłożyć , bo skrzynia przez producenta dla tego 25 cm głośnika jest zalecana 28 l , troszke mało , a żeby BS był wyregulowany na 40 Hz powinien być wpuszczony jakies 20cm przy jego średnicy 7 cm .
Co prawda ja mam go wpuszczonego tylko 17 cm , bo dłuższego nie znalazłem nigdzie BS-a , ale to według programu powinno tylko troche przeregulować na jakieś 44 Hz .
Dodam że nie mam wzmacniacza na przednie głośniki , bynajmniej jeszcze .
A co do tego BS-a to poprostu ten dźwięk z nim odetkanym jest inny , niż powinien być , taki głuchy , pusty , wogóle nie pasujący do piosenki , i zastanawiam się czy suba sie powinno czymś w środku wyłożyć , bo skrzynia przez producenta dla tego 25 cm głośnika jest zalecana 28 l , troszke mało , a żeby BS był wyregulowany na 40 Hz powinien być wpuszczony jakies 20cm przy jego średnicy 7 cm .
Co prawda ja mam go wpuszczonego tylko 17 cm , bo dłuższego nie znalazłem nigdzie BS-a , ale to według programu powinno tylko troche przeregulować na jakieś 44 Hz .
No cóż , na sprzedaż
a co to jest BS ? chyba chodzi tu o BR, a nie BS
port masz za krótki o 3 cm? jeśli z winisd wwychodzi, że nie zmieni sie objętość, a tylko strojenie to ok. Jeśli masz osobne wyjście z radia na sterowanie subem, to podłącz go tam, wtedy będziesz miał kontrole nad subem. Jakie masz radio? i jakie wymagania ma Twój Orion ?
port masz za krótki o 3 cm? jeśli z winisd wwychodzi, że nie zmieni sie objętość, a tylko strojenie to ok. Jeśli masz osobne wyjście z radia na sterowanie subem, to podłącz go tam, wtedy będziesz miał kontrole nad subem. Jakie masz radio? i jakie wymagania ma Twój Orion ?
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Z opisu marceliii'ego rozumiem, że bass po prostu za bardzo przeciąga i nie nadąża za dynamiką muzyki. Czyli po prostu muli.
Czy dobrze rozumiem
Jeśli tak, to takie mulenie basu jest wynikiem obudowy bass reflex. Nie wiem do jakiej obudowy jest polecany ten Orion, ale wydaje mi się, że w zamkniętej może zagrać lepiej. Tym bardziej, że jak piszesz, po zatkaniu kanału BR dźwięk jest duzo przyjemniejszy.
Ja mam obudowę zamkniętą i nie mam zamiaru kombinować z BR. Głośnik w takiej obudowie jest szybki, a i zejść i kopnąć potrafi tak jak lubię. Tylko, że u mnie jest głośnik typowy do obudowy zamkniętej.
Czy dobrze rozumiem
Jeśli tak, to takie mulenie basu jest wynikiem obudowy bass reflex. Nie wiem do jakiej obudowy jest polecany ten Orion, ale wydaje mi się, że w zamkniętej może zagrać lepiej. Tym bardziej, że jak piszesz, po zatkaniu kanału BR dźwięk jest duzo przyjemniejszy.
Ja mam obudowę zamkniętą i nie mam zamiaru kombinować z BR. Głośnik w takiej obudowie jest szybki, a i zejść i kopnąć potrafi tak jak lubię. Tylko, że u mnie jest głośnik typowy do obudowy zamkniętej.
Skrzynię raczej nie stroi się poniżej fs głośnika. Porównaj sobie z inną serią Oriona głośnik ma fs 44,15 , a strojony według producenta na 50hz. http://www.orioncaraudio.com.pl/sub_orion_c10.php
Ale z danych które dostałem od producenta wraz z głośnikiem wynika że jego Fs=36,80 Hz
Oto wszystkie dane jakie tam są wypisane :
Qts=0,54
Vas=30,7 l
Fs=36,80 Hz
Re=3,60 ohm
Le=0,80
Xmax=0,009 m
Z=4,00 ohm
Qms=5,24
Qes=0,60
SPL=89,43 dB
Pe=200,0 W
BL=11,27
Sd=0,033 m2
Co do obudowy to chyba nikt nie odliczył samej objętości głośnika , WinISD zaleca obudowe z BR , i jeśli wprowadze mu pojemność 28 l to obydwa wykresy są extra , przy strojeniu na te 40 Hz .
Może ja mam źle wzmacniacz ustawiony ?
Jaki najlepiej puszczać zakres pasma na Sub-a ?
Stosować te podbicie czy nie ?
Oto wszystkie dane jakie tam są wypisane :
Qts=0,54
Vas=30,7 l
Fs=36,80 Hz
Re=3,60 ohm
Le=0,80
Xmax=0,009 m
Z=4,00 ohm
Qms=5,24
Qes=0,60
SPL=89,43 dB
Pe=200,0 W
BL=11,27
Sd=0,033 m2
Co do obudowy to chyba nikt nie odliczył samej objętości głośnika , WinISD zaleca obudowe z BR , i jeśli wprowadze mu pojemność 28 l to obydwa wykresy są extra , przy strojeniu na te 40 Hz .
Może ja mam źle wzmacniacz ustawiony ?
Jaki najlepiej puszczać zakres pasma na Sub-a ?
Stosować te podbicie czy nie ?
No cóż , na sprzedaż
Ja widziałem inaczej http://www.orioncaraudio.com.pl/sub_wcc.php .Nie wiem co o tym myśleć różne parametry(i to poważnie) hmmm.
No nie ukrywam że ta niezgodność z parametrami też mnie strasznie zdziwiła , więc na wszelki wypadek jutro dokładnie sprawdze na tej kartce którą dostałem z głośnikiem , i zrzuce tu screna , sami mi doradzicie jak zrobić tego BR-a .
W sumie to jeszcze mi nikt nie powiedział czy należy sub-a wygłuszać czy nie ?
W sumie to jeszcze mi nikt nie powiedział czy należy sub-a wygłuszać czy nie ?
No cóż , na sprzedaż