Regulacja suba

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Regulacja suba

Post autor: marceliii » śr sie 16, 2006 13:07

A więc mam Suba z głośnikiem WCC Orion 104s , skrzynia jest pod niego robiona według zaleceń producenta , wszystko sprawdzone w WinISD i powinno być cacy , BS wyregulowany na 40 HZ , jednak coś mi się nie podoba w dźwięku jaki ten Sub daje , jak mam BS otwartego , to przy połowie mocy na wzmacniaczu schodzi tak nisko że w zupełności mi wystarczy , jednak oprócz tego bass który ma być orginalnie w piosence , pojawia się drugi taki głuchy - pusty, który wszystko psuje , jak zatkam Bs to wzmacniacz trzeba dać na max-a , ale dźwięk jest idealny , z tym że troszke mi jeszcze brakuje głośności , ale schodzi nisko i jest miękki , jak dla mnie bomba .
Teraz nie wiem czy coś jest nie tak z skrzynia , czy trzeba ją np. wyłożyć jeszcze czymś w środku czy jak , czy może mam wzmacniacz źle ustawiony .
Acha , wzmacniacz to Monacor 225 RMS .
Nie wiem czy dawać na niego pełny sygnał i używać filtrów w wzmacniaczu , czy skorzystać z wyjścia PREOUT SUB w radyjku Pionner i pozwolić Pionnerkowi sterować SUB-em .
:(
Wkurza mnie że SUB mimo wszystko reaguje na każde dodanie bass-u w radiu , myślałęm że z radyjka pójdzie czysty sygnał bez podbijania w samym radiu .
Mam nadzieje że ktoś wie o co mi chodzi i będzie mi mógł pomóc .
:)

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » śr sie 16, 2006 13:14

ja niezbyt rozumiem opis, ale czy dobrze masz fazowo podłączony głośnik ?
jeśli tak, to ustaw w radiu wszystko na 0 i wtedy zacznij regulowac od nowa, a jesli to nie pomaga, to poczekam, może ktoś to wyklaruje jaśniej :)

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » śr sie 16, 2006 13:32

Wszystko jest dobrze podłączone , ale jak chce dać na głośnikach z przodu troszke więcej bass-u , to od razu sub tez go podnosi i może poprostu go zniekształca .
Dodam że nie mam wzmacniacza na przednie głośniki , bynajmniej jeszcze .
A co do tego BS-a to poprostu ten dźwięk z nim odetkanym jest inny , niż powinien być , taki głuchy , pusty , wogóle nie pasujący do piosenki , i zastanawiam się czy suba sie powinno czymś w środku wyłożyć , bo skrzynia przez producenta dla tego 25 cm głośnika jest zalecana 28 l , troszke mało , a żeby BS był wyregulowany na 40 Hz powinien być wpuszczony jakies 20cm przy jego średnicy 7 cm .
Co prawda ja mam go wpuszczonego tylko 17 cm , bo dłuższego nie znalazłem nigdzie BS-a , ale to według programu powinno tylko troche przeregulować na jakieś 44 Hz .

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » śr sie 16, 2006 14:00

a co to jest BS ? chyba chodzi tu o BR, a nie BS
port masz za krótki o 3 cm? jeśli z winisd wwychodzi, że nie zmieni sie objętość, a tylko strojenie to ok. Jeśli masz osobne wyjście z radia na sterowanie subem, to podłącz go tam, wtedy będziesz miał kontrole nad subem. Jakie masz radio? i jakie wymagania ma Twój Orion ?

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr sie 16, 2006 14:16

Z opisu marceliii'ego rozumiem, że bass po prostu za bardzo przeciąga i nie nadąża za dynamiką muzyki. Czyli po prostu muli.

Czy dobrze rozumiem :?:

Jeśli tak, to takie mulenie basu jest wynikiem obudowy bass reflex. Nie wiem do jakiej obudowy jest polecany ten Orion, ale wydaje mi się, że w zamkniętej może zagrać lepiej. Tym bardziej, że jak piszesz, po zatkaniu kanału BR dźwięk jest duzo przyjemniejszy.

Ja mam obudowę zamkniętą i nie mam zamiaru kombinować z BR. Głośnik w takiej obudowie jest szybki, a i zejść i kopnąć potrafi tak jak lubię. Tylko, że u mnie jest głośnik typowy do obudowy zamkniętej.

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » śr sie 16, 2006 14:29

może i tak, ale ja w swoim IT teraz ide w BR, a jak nie to zmiana
jak by mulił to wydaje mi sie, że przeciągał by bas i nakładał sie, więc nie pojawiał by sie pusty dźwięk, a kto robił skrzynie i czy faktycznie ma wartość netto taką jaką powinien mieć? odjety został głośnik ?

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » śr sie 16, 2006 14:38

Stoisz go za nisko on na fs 45Hz , a nie powinno się tak robić .Spróbuj na 50hz, a jaką masz objętość skrzynki bo vas 23,4 i może masz za dużą.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr sie 16, 2006 15:22

Łuki, z IT to wiadomo. On z natury nie jest mulącym głośnikiem :bajer:, niektórzy nawet twierdzą że jest dość twardy w graniu, więc jemu BR może bardzo odpowiadać.

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » śr sie 16, 2006 18:54

Według producenta jest zalecana obudowa BR strojona na 40 Hz , ma mieć pojemność chyba 28 l bo Qts ma nieco ponad 30 l .
Więcej szczegółów napisze potem , ale skrzynia chyba była nawet kupiona razem z głośnikiem u producenta .

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » śr sie 16, 2006 19:42

Skrzynię raczej nie stroi się poniżej fs głośnika. Porównaj sobie z inną serią Oriona głośnik ma fs 44,15 , a strojony według producenta na 50hz. http://www.orioncaraudio.com.pl/sub_orion_c10.php

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » śr sie 16, 2006 22:51

Ale z danych które dostałem od producenta wraz z głośnikiem wynika że jego Fs=36,80 Hz
Oto wszystkie dane jakie tam są wypisane :
Qts=0,54
Vas=30,7 l
Fs=36,80 Hz
Re=3,60 ohm
Le=0,80
Xmax=0,009 m
Z=4,00 ohm
Qms=5,24
Qes=0,60
SPL=89,43 dB
Pe=200,0 W
BL=11,27
Sd=0,033 m2
Co do obudowy to chyba nikt nie odliczył samej objętości głośnika , WinISD zaleca obudowe z BR , i jeśli wprowadze mu pojemność 28 l to obydwa wykresy są extra , przy strojeniu na te 40 Hz .
Może ja mam źle wzmacniacz ustawiony ?
Jaki najlepiej puszczać zakres pasma na Sub-a ?
Stosować te podbicie czy nie ?

No cóż , na sprzedaż

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr sie 16, 2006 22:58

Daj na początek bez żadnego podbicia i filtr LP ustaw na jakieś 70-80Hz

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » śr sie 16, 2006 23:03

Ja widziałem inaczej http://www.orioncaraudio.com.pl/sub_wcc.php .Nie wiem co o tym myśleć różne parametry(i to poważnie) hmmm.

Awatar użytkownika
marceliii
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marceliii » czw sie 17, 2006 02:07

No nie ukrywam że ta niezgodność z parametrami też mnie strasznie zdziwiła , więc na wszelki wypadek jutro dokładnie sprawdze na tej kartce którą dostałem z głośnikiem , i zrzuce tu screna , sami mi doradzicie jak zrobić tego BR-a .
W sumie to jeszcze mi nikt nie powiedział czy należy sub-a wygłuszać czy nie ?

No cóż , na sprzedaż

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”