Mam ten wzmacniacz od jakichś 2 lat, ale nigdy nie interesowałem się jego rzeczywistą mocą RMS. Napędza u mnie skrzynię mac audio mpe 112 r kupioną też jakoś ponad 2 lata temu, która podobno ma 300w rms. Przy otwartym bagażniku i większej głośności skrzynia od zawsze wydawała jakieś dziwne nieczyste dźwięki a dzisiaj z ciekawości dałem pod ten wzmacniacz skrzynie brata JBL GT51204 BR 275W RMS i o wiele mocniej zatrzęsło autem. Dodatkowo nie było już słychać żadnych nieczystości i bas był jakby głębszy. Wiem, że to różnica w jakości głośników i chce starą skrzynię wymienić na coś podobnego jak ten JBL tylko tak naprawdę nie wiem jaką moc ma ten wzmacniacz i czy jego też będę musiał wymieniać.
Znalazłem jego specyfikację, ale nie wiem jak to odczytywać
Jak patrzy się na te 2x180 to znaczy, że wzmacniacz ma 180W RMS czy to się mnoży przez te 2? Sory za głupie pytania, ale nigdy się tym nie interesowałem
Szukając innych wzmacniaczy też nie wiedziałem jak na to patrzeć chyba, że pisało 1x350w RMS itp wtedy wszystko było jasne
Blaupunkt GTA4 SPECIAL MK2 - moc RMS
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
"2x180W" oznacza dwa kanały po 180W...czyli jak zepniesz cztery kanały w dwa mostki to będzie 2x180W, bez mostków 4x(bo cztery kanały)60W
Re: Blaupunkt GTA4 SPECIAL MK2 - moc RMS
To jak mam tylko skrzynię podpiętą do niego pod jeden kanał w mostku to ile mocy ją napędza?Qto pisze:"2x180W" oznacza dwa kanały po 180W...czyli jak zepniesz cztery kanały w dwa mostki to będzie 2x180W, bez mostków 4x(bo cztery kanały)60W
Czyli te dziwne dźwięki ze skrzyni to po prostu wina słabego wzmacniacza, który nie zapewnia wystarczająco dużo mocy?
Porównując granie tych obu skrzyń na tych samych ustawieniach to z JBL'a w ogóle nie wydostawały się takie dźwięki i trzęsło samochodem aż miło.
Porównując granie tych obu skrzyń na tych samych ustawieniach to z JBL'a w ogóle nie wydostawały się takie dźwięki i trzęsło samochodem aż miło.