Seryjne radio + sygnał do wzmacniacza.
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Posiadam Radio volkswagen beta , które nie ma wyjścia liniowego np. na wzmacniacz. Dokładniej brak pinów 1-5 w miejscu C.
Czyli kostka mini iso nie wchodzi w grę.
Czy jest wykonalne jednak podłączenia sygnału do wzmacniacza? Wykorzystując wyjścia na dwa głośniki przednie?
Obciąć końcówki RCA,a następnie podłączyć je pod dwa wyjścia na głośniki ?
Gdzie + na wyjściu tam sygnał, a masa z RCA pod - ?
Czy jest to wykonalne i czy ma jakiś negatywny wpływ na wzmacniacz itd. ?
Chodzi o wykorzystanie pinów 3,4,5,6 z kostki B
Czyli kostka mini iso nie wchodzi w grę.
Czy jest wykonalne jednak podłączenia sygnału do wzmacniacza? Wykorzystując wyjścia na dwa głośniki przednie?
Obciąć końcówki RCA,a następnie podłączyć je pod dwa wyjścia na głośniki ?
Gdzie + na wyjściu tam sygnał, a masa z RCA pod - ?
Czy jest to wykonalne i czy ma jakiś negatywny wpływ na wzmacniacz itd. ?
Chodzi o wykorzystanie pinów 3,4,5,6 z kostki B
W żadnym wypadku ! Musiał byś mieć wzmacniacz w wejściem WYSOKOPOZIOMOWYM i wtedy nie trzeba by żadnych ciętych RCA, ale to degraduje zazwyczaj dźwięk.Obciąć końcówki RCA,a następnie podłączyć je pod dwa wyjścia na głośniki ?
Otwórz radio i zobacz co za końcówka mocy tam siedzi ( scalak ). Może być model zakryty jakąś blaszką od mocowania do radiatora, czy obudowy radia ( ta też często jest wykorzystywana jako radiator ).
Odczytaj model i wklep w google z dopiskom datasheet. Wyskoczy ci nota katalogowa tegoż układu z opisem pinów.
Musisz wyprowadzić wyjścia ma wzmacniacz, tam gdzie układ zamontowany w radiu będzie miał wejście sygnału. Ewentualnie podaj model końcówki moc tutaj, albo na PW do mnie ( prędzej zauważę ).
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Re: Seryjne radio + sygnał do wzmacniacza.
Jak sie uprzesz na swoje radio to jest jeszcze specjalny uklad dostepny np na allegro, ktory przerabia sygnal z glosnikow na ten pod rca. Sam mam taki bodajze dietz. Ale on chyba potrzebuje sygnal z 4 glosnikow, chodz nie jestem pewny. Koszt tego jest nieduzy.
szczyku są dwie wersje tego modułu, na dwa i cztery wyjścia.
Ale ja bym dalej obstawał przy gammie bo efektem ubocznym będzie wyjście na Fisa. A koszty podobne jak opchnie bettę
Ale ja bym dalej obstawał przy gammie bo efektem ubocznym będzie wyjście na Fisa. A koszty podobne jak opchnie bettę
Skoro jesteśmy przy Gammie i wzmacniaczu, czy ma ktoś taką konfigurację u siebie? Ja chciałem mieć ori rozwiązanie i okazało się, że jakość dźwięku fatalna i w dodatku po wyłączeniu radia na pinie Remote cały czas było napięcie. Być może moja Gamma jest uszkodzona bo na innym radyjku (nie ori) jest wszystko jak powinno być. Z chęcią się dowiem jak jest u Was.
Gran Turismo Iniezione
Re: Seryjne radio + sygnał do wzmacniacza.
prime, potrzebujesz konwerter poziomów:
Ostatnio zmieniony śr sie 27, 2014 19:42 przez beetle, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
www.newbeetle.pl
Konwerter taki działa jako dzielnik napięcia. Jak by nie było degraduje dźwięk.
Wymiana radia, albo trzeba wyprowadzić sygnał z przed końcówki mocy. Jest to dosyć prosty zabieg. Sam miałem tak robić z Beta V, która miała grać w drugim aucie ze wzmacniaczem i zestawem 2way bez suba.
Jednakże radio okazało się uszkodzone ( szkoda było $$$ na kod do radia ).
Nie zagłębiałem się w temat tego uszkodzenia, bo trafiło się inne radio.
Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Dosyć często radio jak by zawieszało się. Reaguje na regulację głośności i na włączanie/wyłączanie. Reszta przycisków nie reaguje i co chwila przeskakują same stacje radiowe. Paręnaście sekund i następna stacja i tak dalej. Po dłuższym postoju radio po uruchomieniu działa poprawnie, ale po paru minutach usterka powraca. Czasami działa z 5min dobrze, a czasem i dłużej. Na to nie ma reguły.
Wymiana radia, albo trzeba wyprowadzić sygnał z przed końcówki mocy. Jest to dosyć prosty zabieg. Sam miałem tak robić z Beta V, która miała grać w drugim aucie ze wzmacniaczem i zestawem 2way bez suba.
Jednakże radio okazało się uszkodzone ( szkoda było $$$ na kod do radia ).
Nie zagłębiałem się w temat tego uszkodzenia, bo trafiło się inne radio.
Może ktoś spotkał się z takim przypadkiem. Dosyć często radio jak by zawieszało się. Reaguje na regulację głośności i na włączanie/wyłączanie. Reszta przycisków nie reaguje i co chwila przeskakują same stacje radiowe. Paręnaście sekund i następna stacja i tak dalej. Po dłuższym postoju radio po uruchomieniu działa poprawnie, ale po paru minutach usterka powraca. Czasami działa z 5min dobrze, a czasem i dłużej. Na to nie ma reguły.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Re: Odp: Seryjne radio + sygnał do wzmacniacza.
Ja nic nie potrzebuje, ja sam sobie wyciągnąłem sygnał na wzmaka z mfd i jeszcze poradę napisałem.beetle pisze:szczyku, potrzebujesz konwerter poziomów:
sorry szczyku, mój błąd, źle spojrzałem
Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
www.newbeetle.pl