[mk4] Radio Gamma V czy MCD
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- luka828
- Mały gagatek
Witam!
Kupiłem kilka dni temu golfa 4. Niestety posiada on jedynie jakieś radio Kenwood, w którym nie działa samo radio(cd i aux jest ok) i nie wiem co jest przyczyną. Co prawda jeszcze go nie otwierałem bo nie mam klucza, ale postanowiłem wymienić je na fabryczny zestaw. Jbc mam zestaw 4-głośnikowe(z tweeterami
1. Pierwsze moje pytanie to czy warto inwestować w fabryczny zestaw(preferuje go ze względów estetycznych)? Czy ich jakość odbiega w dużym stopniu od np. Sony, Blaupunkt, Alpine?
2. Po drugie co lepiej kupić radio Gamma V ze zmieniarką czy radio MCD? Albo jakieś inne w tej cenie, które były montowane w golfie mk4.
3. Po trzecie zależy mi na wyjściu aux, więc czy jeżeli kupie adapter aux do tych radio, to nadal będę mógł korzystać z odwtarzacza CD/zmieniarki?
4. Po czwarte, słyszałem o jakimś fabrycznym wzmacniaczu nokia dsp, czy bez problemu podłącze go do fabrycznych raio?
5. Na koniec, czy antena radiowa posiada wzmacniacz? Jak się do niej dostać?
Proszę o pomoc i z góry dzięki za wszelkie porady
Kupiłem kilka dni temu golfa 4. Niestety posiada on jedynie jakieś radio Kenwood, w którym nie działa samo radio(cd i aux jest ok) i nie wiem co jest przyczyną. Co prawda jeszcze go nie otwierałem bo nie mam klucza, ale postanowiłem wymienić je na fabryczny zestaw. Jbc mam zestaw 4-głośnikowe(z tweeterami
1. Pierwsze moje pytanie to czy warto inwestować w fabryczny zestaw(preferuje go ze względów estetycznych)? Czy ich jakość odbiega w dużym stopniu od np. Sony, Blaupunkt, Alpine?
2. Po drugie co lepiej kupić radio Gamma V ze zmieniarką czy radio MCD? Albo jakieś inne w tej cenie, które były montowane w golfie mk4.
3. Po trzecie zależy mi na wyjściu aux, więc czy jeżeli kupie adapter aux do tych radio, to nadal będę mógł korzystać z odwtarzacza CD/zmieniarki?
4. Po czwarte, słyszałem o jakimś fabrycznym wzmacniaczu nokia dsp, czy bez problemu podłącze go do fabrycznych raio?
5. Na koniec, czy antena radiowa posiada wzmacniacz? Jak się do niej dostać?
Proszę o pomoc i z góry dzięki za wszelkie porady
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
1. Przy dobrym przygotowaniu drzwi i zasileniu dobrym wzmacniaczu jakiegoś dobrego zestawu jakościowo będzie niebo a ziemia ze zestawem fabrycznym wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć zł , i czy zależy Ci na oryginalnym wyglądzie czy też nie
2. To zależy z powyższego punktu jak chcesz zrobić dobre audio to musisz dać dobre radio , jak chcesz oryginał to dajesz np. gamme
3. Możesz kupić i adapter aux i zmieniarkę CD , wszystko zależy o którym teraz radiu mówimy
4. Tak jest fabryczny zestaw Nokia DSP więc można go podłączyć do fabrycznego radia .
5. W golfie IV wzmacniacz antenowy jest w podstawce anteny i przy takim układzie można zamontować separator antenowy .
Pozdrawiam
PS.
Co do tego radia to musisz sprawdzić instalacje antenową i czy wgl jest podłączona do radia , bez Twoich oględzin nikt Ci tego tu nie wywróży
2. To zależy z powyższego punktu jak chcesz zrobić dobre audio to musisz dać dobre radio , jak chcesz oryginał to dajesz np. gamme
3. Możesz kupić i adapter aux i zmieniarkę CD , wszystko zależy o którym teraz radiu mówimy
4. Tak jest fabryczny zestaw Nokia DSP więc można go podłączyć do fabrycznego radia .
5. W golfie IV wzmacniacz antenowy jest w podstawce anteny i przy takim układzie można zamontować separator antenowy .
Pozdrawiam
PS.
Co do tego radia to musisz sprawdzić instalacje antenową i czy wgl jest podłączona do radia , bez Twoich oględzin nikt Ci tego tu nie wywróży
- luka828
- Mały gagatek
Dzięki za odpowiedź.
Na oryginalnym radiu zależy mi bardzo i jeśli jakościowo fabryczny system wiele nie odbiega od reszty to wolę właśnie oryginał ze względu na jego wygląd i dopasowanie do wnętrza. Co więcej głośników też nie zamierzam wymieniać.
Z tego co się orientuje to w golfach mk4 montowane były:Gamma IV i V, MCD, MDF, Delta 6, RCD 200, Alpha i Beta. I teraz pytanie, które z nich "grają" najlepiej, najczyściej? Oraz prosiłbym o info czy przy tym adapterze aux odtwarzacz cd/zmieniarka będzie chodzić.
Na oryginalnym radiu zależy mi bardzo i jeśli jakościowo fabryczny system wiele nie odbiega od reszty to wolę właśnie oryginał ze względu na jego wygląd i dopasowanie do wnętrza. Co więcej głośników też nie zamierzam wymieniać.
Z tego co się orientuje to w golfach mk4 montowane były:Gamma IV i V, MCD, MDF, Delta 6, RCD 200, Alpha i Beta. I teraz pytanie, które z nich "grają" najlepiej, najczyściej? Oraz prosiłbym o info czy przy tym adapterze aux odtwarzacz cd/zmieniarka będzie chodzić.
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Raczej wszystkie zagrają podobnie , ale to niech stwierdzą Ci co w tym głębiej siedzą.
Ja mogę powiedzieć że Gamma IV i V były produkowane przez Sony i Blaupunkt i tu też nie znalazłem jednoznacznej opinii który gra lepiej , są różne gusta .
Ja mogę powiedzieć że Gamma IV i V były produkowane przez Sony i Blaupunkt i tu też nie znalazłem jednoznacznej opinii który gra lepiej , są różne gusta .
- luka828
- Mały gagatek
A czy ewentualna wymiana głośników, na jakieś lepsze markowe, przy fabrycznym radiu może polepszyć jakość dźwięku?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Jeśli już upierasz się na fabrykę, szukaj najświeższego wypustu, masz wówczas większe szanse, że napęd CD pożyje jeszcze trochę.luka828 pisze:Gamma IV i V, MCD, MDF, Delta 6, RCD 200, Alpha i Beta
Może polepszyć, ale dobierać zestaw z głową (dopasowanie mocy głośników do możliwości radia) i zamontować zgodnie ze sztuką (dystanse pod głośniki, tłumienie drzwi i tapicerki.luka828 pisze:A czy ewentualna wymiana głośników, na jakieś lepsze markowe, przy fabrycznym radiu może polepszyć jakość dźwięku?
Przy emulatorach zmieniarki Yotour czy jakoś tak daje przełącznik umożliwiający podłączenie i fabrycznej zmieniarki i emulatora, do kabli AUX niema dają takiej zwrotnicy, jak ją sobie gdzieś dokupisz to będzie to działać razem, jak nie to niestety będzie działać jedno lub drugie bo wpinane są w to samo wejście.luka828 pisze:3. Po trzecie zależy mi na wyjściu aux, więc czy jeżeli kupie adapter aux do tych radio, to nadal będę mógł korzystać z odwtarzacza CD/zmieniarki?
Jest ale szkoda się w niego bawić. Jak chcesz utopić kasę to lepiej dozbieraj podepnij normalny wzmacniacz, do gammy i mfd robisz to bez problemu, ale ja bym się na początku skupił na przygotowaniu drzwi i jak twoje głośniki nie są uszkodzone to spokojnie wystarczą na początek.luka828 pisze:4. Po czwarte, słyszałem o jakimś fabrycznym wzmacniaczu nokia dsp, czy bez problemu podłącze go do fabrycznych raio?
- luka828
- Mały gagatek
Dzięki koledzy, zamówiłem na razie samą Gammę V i zobaczę jak to będzie z tym aux. No chyba że można podłączyć równolegle ten adapter i zmieniarkę i wtedy jedno będzie chodziło. Ale czy nie dojdzie do jakiegoś zwarcia?
Czy taki: http://allegro.pl/wejscie-aux-blaupunkt ... 81020.html" onclick="window.open(this.href);return false; adapter będzie pasował to Gammy V? Wiem że maja tam napisane, ale wolę się upewnić.
Czy taki: http://allegro.pl/wejscie-aux-blaupunkt ... 81020.html" onclick="window.open(this.href);return false; adapter będzie pasował to Gammy V? Wiem że maja tam napisane, ale wolę się upewnić.
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Pasować będzie ale nie podłączysz wtedy zmieniarki ( chodź mogę się mylić ) bo zmieniarkę podłączach do tego niebieskiego pola ( zaznaczone na obrazku ) czyli C3 , poszukaj takiego adeptera tylko z żółtą wtyczką , który podłączysz pod C1 .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- luka828
- Mały gagatek
W C1 wygląda na to że są same wyjścia(Line Out) więc chyba tam się nie podepnę ze źródłem.
Dokładnie jest tak jak mówisz.luka828 pisze:W C1 wygląda na to że są same wyjścia(Line Out) więc chyba tam się nie podepnę ze źródłem.
Dodatkowo niestety cię zmartwię bo kabel który pokazałeś raczej nie będzie działał, do Gammy V potrzebny jest kabel z płytką emulującą pracę zmieniarki, a taki kosztuje do 100 pln.
https://car-tronic.pl/adapter-aux-vw-cd ... -p161.html
Co do podłączenia kabla i zmieniarki, wszystko ci już napisałem wyżej wiec czego dalej nie rozumiesz? bez zwrotnicy nic nie zdziałasz.
- luka828
- Mały gagatek
Czyli ten adapter aux który wrzuciłem z allegro nie zadziała w Gammie V? To dlaczego by sprzedawca pisał takie rzeczy. Jbc zamówiłem Gamme V produkcji Sony, to również może coś zmieniać w przypadku działania któregokolwiek adaptera aux?
[EDIT] Jeszcze jedno mnie zastanawia. Jeśli wyprowadziłbym wiązkę od radia (z tego portu C3) zakończoną kostką do schowka oraz taką samą wiązkę od zmieniarki do schowka, wówczas mógłbym przełączać sobie fizycznie pomiędzy aux i zmieniarką. Czy jest możliwe? Czy zmieniarka potrzebuje dodatkowo jakiegoś zasilania?
[EDIT] Jeszcze jedno mnie zastanawia. Jeśli wyprowadziłbym wiązkę od radia (z tego portu C3) zakończoną kostką do schowka oraz taką samą wiązkę od zmieniarki do schowka, wówczas mógłbym przełączać sobie fizycznie pomiędzy aux i zmieniarką. Czy jest możliwe? Czy zmieniarka potrzebuje dodatkowo jakiegoś zasilania?
Zasilanie idzie po kablu zmieniarki, ciekawe jak byś to chciał przełączać. Chyba że widziałeś co jest w tych przełącznikach.
Za dużo kombinujesz, a z takich kombinacji zazwyczaj wychodzi g...
Za dużo kombinujesz, a z takich kombinacji zazwyczaj wychodzi g...
- luka828
- Mały gagatek
Przełączać w sensie przekładać kabelki, raz podłączona zmieniarka do kostki, a raz aux. Tylko bym musiał kupić więcej kabla aby starczyło na długość.