Problem z powerbass l-60cx

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » wt sie 06, 2013 01:25

Witam.
Mam problem z zestrojeniem zwrotnicy w radiu (Alpine CDA9855) z zestawem głośników powerbass l-60cx. Czy może mi ktoś pomóc na ile hz je ustawić i ile decybeli na oktawę? Męczę się z tym już jakiś czas i albo tweetery mają przesterowania i strasznie walą po uszach albo kicksy wchodzą w dziwne częstotliwości.
Jeszcze raz proszę o pomoc z góry dzięki.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » wt sie 06, 2013 08:03

Jak to masz podłączone ? Opisz instalację .

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » wt sie 06, 2013 12:03

Kick i tweeter pod zwrotnice i pod oryginalna instalacje DSP, wiem, ze kaszana ale to tylko chwilowo póki nie kupie wzmaka pod przód, wiem że na tym co mam nie bedzie szału ale chce to chociaż tak ustawić żeby nie męczyło ucha...

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » wt sie 06, 2013 12:22

To co najwyżej w tej zwrotce Alpine możesz sobie HPF ustawić na 60-80Hz i to tyle kręcenia . Poczytaj manual tego radia i FAQ Nazara , bo za chwilę dostanie się albo głośnikom albo Alpince za to że nie gra , a to Ty masz skopaną instalację z przypadkowymi podłączeniami , z przypadkowym sprzętem znalezionym w aucie . Wywal , to ori DSP , kup wzmacniacz 4 kanałowy podepnij tak aby uczynić użytek z Xovera w radiu i ciesz się możliwościami jakie daje to radio .

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » wt sie 06, 2013 17:47

Jak mam wywalić dsp? Nie bardzo uśmiecha mi się to wszystko wybebeszac. A dlaczego mam skopana instalację? Nie bardzo znam się na tych zwrotnicach i nie wiem co i jak ustawić.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » wt sie 06, 2013 18:11

No nie musisz wywalać , tylko odłącz to w diabły . Kup 4 kanałówkę, 2 pary kabli RCA , podłącz każdy głośnik pod inny kanał wzmacniacza i ustaw Xovera ...chociaż pewnie po tym co wyżej napisałem dostałeś gorączki ;) Spokojnie każdy nie musi się na wszystkim znać , podjedź do zakładu CA i powiedz że chcesz puścić aktywnie głośniki z cięciem w radiu . Pomogą na bank .

PS: może ktoś w okolicy ogarnia bardziej temat CA i zrobi Ci instalację za przysłowiowe piwko ?

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » wt sie 06, 2013 19:32

powalla, Aha czyli rozpiąć dsp i założyć wzmaka tak aby każdy z głośników był pod osobnym kanałem tak? Czyli tweetery na osobnych kanałach i midbasy na osobnych. A zwrotnice zostawic czy wywalic? Nie bedzie to robiło balaganu? A póki nie kupie wzmaka to nic nie ulepsze z tego co zrozumialem? Nawet ciecie czestotliwosci w radiu nie pomoze? Jak ustawiam tak jak napisales 60-80hz to znow tweetery zaczynaja trzeszczec :( a decybele na oktawe jak ustawic? Na flat?

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » wt sie 06, 2013 20:48

Odłącz te DSP całkowicie. W radiu pod spodem daj na 3way i wciśnij Reset .Podłącz w radiu Lewy TW pod Lewy Front , Prawy TW pod Prawy Front , Lewy Wofer pod Lewy Rear i Prawy Wofer pod Prawy Rear (zwrotkę PB zostawiasz w spokoju) . Teraz na radiu wchodzisz w Xover i ustawiasz dla TW HPF na ok 5kHz i 12dB , a dla MID dajesz HPF na 70HZ i 12dB , a LPF na ok 3-4 kHz i 6dB .... te dane to dane bezpieczne i dopiero jak nabierzesz wprawy spróbujesz sam się pobawić cięciami .Oczywiście można jeszcze potem regulować płynnie głośność poszczególnych głośników i ustawić korekcję czasową ale najpierw zajmij się odłączeniem badziewnego DSP VW ;) Jeśli nie rozumiesz powyższych wpisów , to polecam wizytę w zakładzie CA lub na jakimś lokalnym spocie maniaków CA .

Jak dojdzie wzmacniacz , to tylko kabelki RCA poprowadzisz i kabelki głośnikowe przepniesz ale zasada cięć zostanie taka sama .

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » czw sie 08, 2013 10:44

powalla, Tyle ze ja mam Mid-h, High, Low i Mid-l nie mam czegoś takiego jak TW. A Mid hpf nie zamieniles czasem z mid lpf czestotliwosciami?

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » czw sie 08, 2013 11:07

Wiesz jeśli nie wiesz co to High , mid h i mid l i Low , to naprawdę lepiej jedź to gdzieś podłączyć ...sfajczysz tweeter w 5 sekund jak to źle podłączysz !
Co do zamiany , to nie nie zamieniłem , wszystko napisałem tak jak wstępnie(bezpiecznie) powinno zagrać .

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » czw sie 08, 2013 11:41

Wiem co t9 znaczy tylko u mnie mid l to mid lpf a mid h to mid hpf dobrze rozumiem? Jesli tak to skala na mid lpf jest od 20hz do 80hz wiec nie da ustawic sie 3-4khz chyba ze ja cos namieszalem...

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » czw sie 08, 2013 12:50

powalla pisze:W radiu pod spodem daj na 3way i wciśnij Reset .

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » czw sie 08, 2013 12:59

powalla, ustawiłem na 3 way mogę wrzucić zdjęcie jak wygląda to u mnie wygląda...

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » czw sie 08, 2013 13:03

RESET wciśnij !, bo na razie radio dalej jest w opcji 2Way (Fr, Rear ,Sub) i nie ma znaczenia w jakim położeniu jest suwak pod radiem. Musi być RESET , a potem radio przechodzi w 3 way (HI, mid ,Low)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”