HELIX BLUE B6X Brak basu
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
HELIX BLUE B6X Brak basu
Witam wszystkich.
Zamontowałem ostatnio te głośniki w drzwi z nadzieją uzyskania choć trochę basu,niestety na nadziei się skończyło.Dodam że z drzwiami nic nie było robione,wszystko jest oryginalne.Nadmienię jeszczę,że grają one pod oryginalnym radiem VW ALPHA.Radio dopiero zamierzam kupić ( JVC KD-X50BTE ).Na podszybiu mam JBL CS-4,wiadomo radio ma tylko dwa kanały,więc Helixy są podłączone do tych szeregowo.JBL odłączyłem,bo tylko je było słychać.
I tutaj moje pytanie do Was,czy zmiana radia coś tutaj pomoże,czy jednak z drzwiami będzie trzeba coś robić ( chciałbym tego uniknąć ).A może tuba w bagażnik?
Zamontowałem ostatnio te głośniki w drzwi z nadzieją uzyskania choć trochę basu,niestety na nadziei się skończyło.Dodam że z drzwiami nic nie było robione,wszystko jest oryginalne.Nadmienię jeszczę,że grają one pod oryginalnym radiem VW ALPHA.Radio dopiero zamierzam kupić ( JVC KD-X50BTE ).Na podszybiu mam JBL CS-4,wiadomo radio ma tylko dwa kanały,więc Helixy są podłączone do tych szeregowo.JBL odłączyłem,bo tylko je było słychać.
I tutaj moje pytanie do Was,czy zmiana radia coś tutaj pomoże,czy jednak z drzwiami będzie trzeba coś robić ( chciałbym tego uniknąć ).A może tuba w bagażnik?
- forevwers
- Użytkownik
- Kontakt:
HELIX BLUE B6X Brak basu
zmien polaryzacje na jednym z glosnikow (+do -, - do + ) i wtedy posluchaj czy jest lepiej
Re: HELIX BLUE B6X Brak basu
Tak właśnie mam,bo jest trochę lepiej. Ale mimo wszystko to nie to:-( Tam w drzwiach jest taka pianka,może ją wyciąć żeby ten bas się rozchodził?forevwers pisze:zmien polaryzacje na jednym z glosnikow (+do -, - do + ) i wtedy posluchaj czy jest lepiej
-
- Forum Master
- Kontakt:
Podłączając szeregowo masz 8 Ohm, czyli już połowa tych zawrotnych wat z radia przepada. Zmiana radia trochę wniesie - jak podłączysz woofersy pod 2 kanały a podszybie pod kolejne 2. Będzie lepiej. Co do rozchodzenia basu - żeby go wytworzyć, musisz zamknąć otwory technologiczne inaczej głośnik robi we free air i o namiastce basu możesz sobie pomarzyć. Tak to w skrócie wygląda.
- Raadek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
HELIX BLUE B6X Brak basu
Zacząłbym od przykręcenia głośnika przez dystans do drzwi,teraz pewnie masz głośnik na tapicerce a tak nie zagra jak trzeba.
Natural Sound
HELIX BLUE B6X Brak basu
Więc muszę powiedzieć,że wymiana radia tutaj dużo pomogła. Dystansów nie montowałem,wyciąłem tylko otwory w piance. I gra to wszystko całkiem przyzwoicie,dla mnie wystarczająco.
HELIX BLUE B6X Brak basu
Niestety głośniki zaczęły pierdzieć:( Czy to znaczy że się skończyły? Nie katowałem ich aż tak,wszystko z umiarem. Reklamować? Czy głośniki do wyrzucenia:(
HELIX BLUE B6X Brak basu
trzeba było dać je pod wzmaka braki prądu je zabiły, masz reklamację spróbuj ale zobacz jeszcze u kogoś po wzmakiem jak to będzie.
HELIX BLUE B6X Brak basu
braki prądu? Szczerze mówiąc pierwszy raz coś takiego słyszę Czyli mam rozumieć że za słabe radio? ( JVC KD-X50BTE ) Tak,głośniki są na gwarancji
-
- Forum Master
- Kontakt:
Za słabe jak wszystkie radia, bo nie ma mocnych. Przy pewnej głośności fundujesz głośnikom przester, który jest dla głośników zabójczy.
HELIX BLUE B6X Brak basu
Ok,dzięki za odp. Zielony jestem w tych sprawach,poprostu chciałem żeby mi coś tam z przodu fajnie grało,a tu takie coś:( W takim razie mógłbyś mi polecić jakiś fajny niedrogi wzmacniacz? Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Forum Master
- Kontakt:
Jasne, pod takie niewymagające prądowo zestawy, to w kolejności od najtańszego do droższego, np. Sony XM-3520, 4520, 5520, 6020. Nawet ten 3520 da sporo frajdy ze słuchania muzyki ew. niewiele droższy 5520.
HELIX BLUE B6X Brak basu
Dzięki wielkie:) Ceny jak dla mnie całkiem przystępne (5520 a nawet 6020),tak że poważnie podchodzę do tematu.Jeszcze raz dzięki za info:)
Jeśli nie pakowałeś paneli i nie wygłuszałeś drzwi to narazie możesz wyciąć z tyłu piankę. Dziura o średnicy 8cm powinna wystarczyć.maras2574 pisze:Tak właśnie mam,bo jest trochę lepiej. Ale mimo wszystko to nie to:-( Tam w drzwiach jest taka pianka,może ją wyciąć żeby ten bas się rozchodził?forevwers pisze:zmien polaryzacje na jednym z glosnikow (+do -, - do + ) i wtedy posluchaj czy jest lepiej