modyfikacja RCD300

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

modyfikacja RCD300

Post autor: ditomek » pn wrz 10, 2012 10:39

Witam.
Golf, którego kupiłem niedawno fabrycznie miał tylko głośniki w przednich drzwiach i zaślepkę zamiast radia.
Przed sprzedażą poprzedni właściciel kupił do niego RCD300 ale nie zdążył go zamontować.
Zrobiłem to ja.
Jakie było moje zdziwienie kiedy w menu regulacji dźwięku nie udało mi się znaleźć regulacji przód/tył.
Pewnie winą za to jest CAN który informuje radio o konfigu auta (radio sprzętowo obsługuje przecież 4 głośniki)
Jeśli się mylę proszę o poprawkę.

Pomimo tego iz mam nowoczesne radio (USB, 6 x pre_out) to z racji wyglądu biorę pod uwagę wykorzystanie tego RCD.
Oczywiście muszę dodać do niego wyjście pre_out oraz AUX_IN. z pierwszym nie powinno być problemu, z drugim nie będzie problemu :-)
nie mam pojęcia z jakiego miejsca wziąć sygnał REMOTE (końcówka jest sterowana przez I2C więc prosto nie będzie)

Pytanie. Co można zrobić żeby odblokować brakująca funkcję w radyjku?
jeśli jest to wina komunikatu z magistrali CAN w takim razie tylko grzebanie w aucie.
Jeśli zdecyduję się kupić wyższy model radia mogę mieć ten sam problem.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kamel
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

modyfikacja RCD300

Post autor: Kamel » pn wrz 10, 2012 12:09

ditomek u siebie mam obecnie RCD300 do tego fabrycznie 8 głośników (6 z przodu i 2 z tyłu) i wszystko śmiga.
Spróbuj podpiąć się pod VCDS-a i poszukaj ustawieniach radia czy nie trzeba przekodować wyjścia na 4 głośniki.

Jeśli chodzi o podpięcie wyjścia RCA to niestety to radyjko nie ma wyjść liniowych i jedyna opcja to dokupienie przejściówki z HiLevel (wyjść głośnikowych) na RCA. Wyjścia liniowe miały dopiero wyższe modele.
Tak więc jeśli się zdecydujesz na taką przejściówkę to sygnału Remote szukaj na wtyczce zmieniarki, bo z tego co się orientuję to tylko stamtąd wychodzi sygnał wzbudzenia, z tym, że głowy sobie nie dam ściąć, że będzie to 12V..

Ja na razie tego nie ruszam, a z czasem jak mi się zachce wzmacniacza to raczej zmienię na coś "bogatszego" typu RCD310 / RCD510, bo jakoś nie za bardzo wierzę w te przejściówki RCA z głośników..

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

modyfikacja RCD300

Post autor: ditomek » pn wrz 10, 2012 14:03

sygnał niskopoziomowy do wzmacniacza chciałem pobrać z wejścia układu TDA (stopień mocy)
z tym ze jak robiłem to ostatni raz to moje dzieci nie chodziły jeszcze do szkoły :-)
jak zauważyłem oglądając wnętrze RCD300 magistrala I2C zagościła już nawet w końcówce mocy.
pobranie sygnału re mote z wyjścia na zmieniarkę brzmi ciekawie, trzeba to sprawdzić

ditomek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: modyfikacja RCD300

Post autor: ditomek » pn wrz 10, 2012 21:47

No i okazalo sie ze magistrala I2C w jaka wyposazona jes kosc wzmacniacza mocy przydaje sie... miedzy innimi do tego zeby zameldowac do procka ktore wyjscia sa obciazone. Wystarczy oszukac radio kilkunastoomowym obciazeniem zamiast glosnikow podczas podlaczania do instalacji zeby opcja pokazal sie na wyswietlaczu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”