Sterowanie anteny elektrycznej
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Od niedawna posiadam Alpine CDA-9835R i jestem bardzo z niego zadowolony, jest tylko jeden mały problem z anteną. Cały czas jest wysunięta, niezależnie czy słucham CD czy radia. W poprzednim odbiorniku (Sony CDX-410) po wyłączeniu funkcji TA/TP antena chowała się jeżeli wybrałem CD czy USB. Zwracam się z zapytaniem do użytkowników Alpine czy w tych radyjkach też sinieje taka funkcja żeby sygnał sterujący anteną pojawiał się tylko przy korzystaniu z tunera. W instrukcji nic o tym nie znalazłem a w sieci wyczytałem że Alpine niestety tak właśnie ma. Drażni mnie ta antena i na razie całkiem ją odpiąłem. Czy ktoś już się z tym zmagał, jakie efekty?
Tylko Sony ma tak że ma osobne kabelki ANT i Remote , a reszta "popularnych" klocków ma tylko Remote .
Z radia wychodzą dwa oddzielne kable remote i power antena. Na elektrodzie znalazłem właśnie taki temat i jeden z użytkowników napisał że da się to zrobić ale ingerując w radio. Nie napisał konkretnie co i jak zrobić. Napisałem do niego ale na razie bez odzewu. Pewno zamontuję dodatkowy wyłącznik do anteny bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.