pudło rezonansowe
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
pudło rezonansowe
witam chciałem się dowiedzieć jak powiększyć komorę rezonansową z przodu w golfie 3 ?? po wymianie głośników z większą cewką
pudło rezonansowe
to tak kupiłem nowe głośniki bossmana na większej cewce , które mają większy magnes i przez to mi sie zmniejszyło pudło rezonansowe w drzwiach z przodu , i głośnik nie może dać dobrych niskich ponieważ komora w drzwiach jest za mała . dlatego chciałem tą komorę powiększyć . szukam sposobu jak to najlepiej zrobić może ktoś to już robił
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: pudło rezonansowe
Jeżeli dobrze rozumie, to kupiłeś głośniki z większym magnesem i dużo większą głębokością montażową i zamierzasz je zainstalować w miejsce starych, czyli przykręcając do tapicerki ? Jeżeli tak, to zapomnij. Pomijam fakt jakości tej firmy, ale ... nie piszesz nic pod czym te głośniki mają chodzić: radiem wzmacniaczem ? Jak pod radiem to zrobiłeś krok w tył, bo fabryczne papierowe nokie, czy też isopheny pod radiem grają lepiej, głośniej, taki buszmen potrzebuje wzmacniacza i nie ma zlituj. Co do komory rezonansowej, to piszesz dziwne rzeczy ale można wywnioskować, że tematów na forum o montowaniu nowych głośników nie czytałeś... Trzeba zakupić dystans z MDF dedykowany do Golfa 3 i zobaczyć foto relację jak zrobić drzwi pod głośniki (masz podwieszony temat "Instalacje Forumowiczów" ). Przecież założenie głośników na boczek, nawet takich za 2 tys. zł nie da efektów. Głośnik musi być zamontowany stabilnie na dystansie przykręconym do drzwi, a drzwi muszą zostać wygłuszone - nawet taśmą dekarską, a duże otwory technologiczne zanitowane blachą, w przeciwnym wypadku całość o kant można potłuc, masz sporo do poczytania i oglądania. Głośniki w drzwiach nie dadzą bez wygłuszenia i dystansu (wzmacniacza) żadnej namiastki tonów niskich, żadnej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
pudło rezonansowe
No dalej nie rozumie...ten nowy się nie mieści w drzwiach? Czy mieści się ale basu nie ma?
Jeśli to drugie to ja obstawiam podpięcie w przeciwfazie
Co do komory w drzwiach , to nawet gdybyś zakupił głośnik z 2x większym magnesem niż posiadałeś , to miałoby to marginalny wpływ na reprodukcję basu w aspekcie zmniejszenia objętości komory
Jeśli to drugie to ja obstawiam podpięcie w przeciwfazie
Co do komory w drzwiach , to nawet gdybyś zakupił głośnik z 2x większym magnesem niż posiadałeś , to miałoby to marginalny wpływ na reprodukcję basu w aspekcie zmniejszenia objętości komory
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: pudło rezonansowe
Powalla, ale przecież wiesz, że jak nic w drzwiach nic nie było ruszane, to tam masz z tyłu tą piankę (może chodzi o tę "komorę", bo ta pianka odcina jakby głośnik od litrażu drzwi) i rzeczywiście Koledze może się wydawać to komorą Faktem jest, że to przeszkadza (ta pianka, a magnes nie wiem, może nie wchodzi w tę dziurę w boczku za głośnikiem, bo ona za duża nie jest za duża. Swoją drogą ten buszmen ma aż taki potężny magnes ? Tak, siak, czy owak - jeżeli przykręcisz do tapicery i dasz pod radio, to jak byś nie patrzył, du.. z tyłu i basu jako takiego nie uświadczysz - dystansik, wygłuszonko, wzmacniaczyk i będzie o niebo lepiej (podkreślam, że lektura na Forum do przeczytania jest dość obszerna ).
pudło rezonansowe
głośniki się jakoś mieszczą tylko że właśnie basu nie ma za bardzo podłączałem je pod equ i nie wiele różnicy było miedzy samym radia a radiem z equ . głośniki są dobrze podpięte ( biegunowość ).
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
pudło rezonansowe
nie no wiem . a żeby wygłuszyć to muszę zrywać piankę która jest na drzwiach ???. i czym mogę wygłuszyć oprócz taśmy dekarskiej???