Skrzynia do JBL GTO 1214
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Użytkownik
Skrzynia do JBL GTO 1214
Witam
Koledzy mam głośniczek jak w temacie i potrzebuje do niego obudowy i teraz pytanie jaką kupić, ile litrów, z BR czy bez, jeśli z BR to jest jakaś różnica między okrągłym a szczelinowym? Proszę o pomoc
Koledzy mam głośniczek jak w temacie i potrzebuje do niego obudowy i teraz pytanie jaką kupić, ile litrów, z BR czy bez, jeśli z BR to jest jakaś różnica między okrągłym a szczelinowym? Proszę o pomoc
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
Skrzynia do JBL GTO 1214
Różnią się tylko i wyłącznie wyglądem , bo zasada działania jest identyczna. Co zaleca producent dla swojego produktu?
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Skrzynia do JBL GTO 1214
Do tego głośnika:
Obudowa zamknięta 30l (dokładnie 28,32l) lub BR 50l (dokładnie 49,55l)
Obudowa zamknięta 30l (dokładnie 28,32l) lub BR 50l (dokładnie 49,55l)
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
-
- Użytkownik
Skrzynia do JBL GTO 1214
A w której obudowie lepiej będzie grał? Bo skoro są takie i takie obudowy to jakaś różnica w graniu chyba będzie czy nie?
ALH -> seria 98,1KM/225Nm -> soft 122,2KM/290,5Nm -> 0,205 & korekta 142,5KM/319Nm
-
- Forum Master
- Kontakt:
Skrzynia do JBL GTO 1214
To sobie weź poczytaj czym w grze różni się obudowa wentylowana od zamkniętej, jakiej muzyki głównie słuchasz i co w ogóle reprezentuje sobą głośnik i będziesz wiedział jaka obudowa się sprawdzi w tym przypadku...
Skrzynia do JBL GTO 1214
Głośniczek raczej do wolniejszych rytmów. Bardziej do robienia zadymy.
Jest wolny i może lepiej posłużyła by mu obudowa closed. Może trochę by zyskał na szybkości.
Sam słyszałem go w BR, ale w cosed nie.
Jest wolny i może lepiej posłużyła by mu obudowa closed. Może trochę by zyskał na szybkości.
Sam słyszałem go w BR, ale w cosed nie.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
- daniel.wwe
- TDI PoweR
Skrzynia do JBL GTO 1214
Obudowa zamknięta gra precyzyjnym, dynamicznym i czystym nie podbarwionym basem, zamkniete skrzynie buduje sie gdy sprzet ma grac lepiej jakościowo.flatron1984 pisze:skoro są takie i takie obudowy to jakaś różnica w graniu chyba będzie czy nie?
Obudowa BR pozwala na osiąganie niższego basu, oraz większego natężenie dźwięku w tym zakresie, ale kosztem utraty dynamiki i dokładności. Jak ktoś lubi, żeby mu grało dla przechodniów to BR, ale jak ktoś lubi precyzyjnie i dla kierowcy to zamknięta.
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”
Skrzynia do JBL GTO 1214
daniel19843, no nie do końca się zgodzę.
Jeżeli głośnik jest jakościowy i szybki, to jak najbardziej obudowa BR
Jeżeli jest mułowaty, jak ten JBL powyżej i ogólnie ja spore grono głośników 12" w "niedużych" pieniądzach, to obudowa colsed. Jednakże BR i closed mają zupełnie inny dźwięk.
Do tego cosed potrzebuje więcej mocy niż obudowa BR by zagrać z podobną głośnością ( głośnik zagra "ciszej" w closed niż w BR ).
Dla tego głośnika, który nie jest jako tako dynamiczny nie powinno się pakować w BR, a najlepiej nie kupować takiego . Dla tego też sporo osób odradza JBL, bo mają mało udanego sprzętu, a kreują się na wie wiadomo co. Ogólnie bardziej robią na pokaz i na robienie hałasu. Duże buczydła, robiące efekt wizualny. W podobnych cenach można kupić lepsze przetworniki, albo nawet przyzwoity używany przetwornik.
Jeżeli głośnik jest jakościowy i szybki, to jak najbardziej obudowa BR
Jeżeli jest mułowaty, jak ten JBL powyżej i ogólnie ja spore grono głośników 12" w "niedużych" pieniądzach, to obudowa colsed. Jednakże BR i closed mają zupełnie inny dźwięk.
Do tego cosed potrzebuje więcej mocy niż obudowa BR by zagrać z podobną głośnością ( głośnik zagra "ciszej" w closed niż w BR ).
Dla tego głośnika, który nie jest jako tako dynamiczny nie powinno się pakować w BR, a najlepiej nie kupować takiego . Dla tego też sporo osób odradza JBL, bo mają mało udanego sprzętu, a kreują się na wie wiadomo co. Ogólnie bardziej robią na pokaz i na robienie hałasu. Duże buczydła, robiące efekt wizualny. W podobnych cenach można kupić lepsze przetworniki, albo nawet przyzwoity używany przetwornik.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
-
- Użytkownik
Skrzynia do JBL GTO 1214
Byłem w firmie która zajmuje się nagłośnieniem i powiedzieli mi mniej więcej to samo co daniel19843, więc będzie obudowa zamknięta
Dzięki Panowie
Taki dostałem, to nie będę kupował innego Bas lepszy czy gorszy ale zawsze jakiś z niego będzieGawior pisze:a najlepiej nie kupować takiego
Dzięki Panowie
Skrzynia do JBL GTO 1214
Witam
Pech chciał, że i ja dostałem taki głośnik Sprzedać pewnie byłoby ciężko więc trzeba go zapakować do bagażnika. Tylko mam pytanie, bo producent zaleca obudowę BR ok 50l lub Closed ok 30l. Mogę mieć nową skrzynie Closed (trapez - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie?) za nieduże pieniądze, z tym że ona ma 35l. Będzie ok?
Pech chciał, że i ja dostałem taki głośnik Sprzedać pewnie byłoby ciężko więc trzeba go zapakować do bagażnika. Tylko mam pytanie, bo producent zaleca obudowę BR ok 50l lub Closed ok 30l. Mogę mieć nową skrzynie Closed (trapez - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie?) za nieduże pieniądze, z tym że ona ma 35l. Będzie ok?
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
Skrzynia do JBL GTO 1214
Weź , a jak będzie zbytnio dudnić , wsadzisz 5L jakiegoś wypełnienia twardego (klocki drewniane) i będzie OK .
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Skrzynia do JBL GTO 1214
Miałem a w sumie nadal mam i do rapu wolnych rytmów się nadaje ładnie dudni nie przetestowałem max możliwości bo przód auta ( JBL CS 5 ) zaczął charczeć . I tak będzie zmiana całego CA
Skrzynia do JBL GTO 1214
Młody Golfiarz, masz go w obudowie BR czy Closed?
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Skrzynia do JBL GTO 1214
BR ze wzmakiem JBL 402 Chociaż w piosenka gdzie jest dłuższy bas ( hmm peja głos wielkopolski ) jest straszne buczenie i mi się to nie podoba . Ale jak jest mocne uderzenie i koniec jest ok