Co wybrać - sony xm6020 czy alpine 3542?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Kompletuję powoli elementy systemu audio do golfa. System ma być tani i dobry . W innym temacie polecono mi kupno głośników Udimension el comp 5 oraz używanego wzmacniacza alpine serii 35, albo sony seria xm. Tak się złożyło, że posiadam teraz 2szt. alpine 3542 oraz 1szt. sony xm6020. Plan jest taki, żeby do auta włożyć dwa wzmacniacze - jeden obsługiwałby przód, a drugi subwoofer (wzmacniacz w mostku). Subwoofer byłby jakiś mały - obudowa jakieś 7-9l. Z tego co patrzyłem, to głośnik do takiego subwoofera miałby moc ok. 100-150W.
Doszedłem do wniosku, że mogę zatem zastosować dwa wzmacniacze alpine 3542, lub dwa wzmacniacze sony xm6020 - oba typy mają podobną moc,no i dodatkowo wygladałby jednakowo - czyli estetyczniej. Pytanie więc który wybrać?
Muzyka jakiej słucham - rmf maxxx, ale też lata osiemdziesiąte.
Doszedłem do wniosku, że mogę zatem zastosować dwa wzmacniacze alpine 3542, lub dwa wzmacniacze sony xm6020 - oba typy mają podobną moc,no i dodatkowo wygladałby jednakowo - czyli estetyczniej. Pytanie więc który wybrać?
Muzyka jakiej słucham - rmf maxxx, ale też lata osiemdziesiąte.
Lipek81 pisze:Pytanie więc który wybrać?
Lipek81 pisze:posiadam teraz 2szt. alpine 3542 oraz 1szt. sony xm6020.
Co Ci więc przeszkadza aby wziąć piórnik z płytami i ... posłuchać ich po kolei , a potem wybrać SOBIE lepszego ?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Przeszkadza mi to, że mam tylko wzmacniacze, nie mam głośników, oprzewodowania - nic - same wzmacniacze tylko. Sprzedam niepotrzebne wzmacniacze - będzie na głośniki. Od razu uprzedzę być może inne wypowiedzi - nie, nie mogę podłączyć żadnego wzmacniacza w samochodzie znajomego, gdyż żaden z nich nie ma instalacji pod wzmacniacz.
To co aktualnie mam w aucie to jakieś pierdzące blaupunkty 87mm na podszybiu + oryginalne radio gamma.
Mam jeszcze kilka innych wzmacniaczy - wszystkie to sony xm, jednak mają moc ok 40W - chyba trochę mało.
To co aktualnie mam w aucie to jakieś pierdzące blaupunkty 87mm na podszybiu + oryginalne radio gamma.
Mam jeszcze kilka innych wzmacniaczy - wszystkie to sony xm, jednak mają moc ok 40W - chyba trochę mało.
Za 400pln masz morel tempo 6.Radio jakie masz?
Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Tzn. bardziej mi chodziło o wypowiedzi związane ze wzmacniaczami, niż z głośnikami. Ogólnie temat można powiedzieć jest kontynuacją tego tematu:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=19&t=346727" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiem, wiem, trochę czasu już minęło, sporo pieniędzy włożyłem w auto, żeby było sprawnie mechanicznie i jakoś wyglądało, ale też zdobyłem w tym czasie kilka wzmacniaczy, także tez się coś ruszyło i w tym temacie.
Tak więc radio zostaje to co jest, a zmienia się cała reszta. Głośniki morel tempo 6 mają 165mm średnicy, a w golfie mk2 potrzeba 130mm - także te odpadają. W podanym wyżej temacie polecono mi właśnie udimension el-comp 5, dlatego też o nich wspomniałem.
Zauważyłem tez, że dwa wzmacniacze po ok. 60W są dość uniwersalnym rozwiązaniem - bo nie dość, że jakoś to będzie wyglądało (dwa identyczne wzmacniacze), to jeszcze oba nadają się zarówno do subwoofera, jak i do zasilania przednich głośników.
Teraz co do wzmacniaczy - parametry sony 6020 można znaleźć tutaj:
http://www.docs.sony.com/release/XM6020.PDF" onclick="window.open(this.href);return false;
Natomiast co do alpine 3542:
http://chomikuj.pl/elektronik-instrukcj ... 921370.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak wynika z instrukcji - moc oba mają 60W na kanał;
Alpine ma większe pasmo przenoszenia - 10Hz do 50kHz (to chyba szerzej niż słyszy przeciętny człowiek ), podczas gdy sony ma 20Hz do 20kHz
Za to sony ma mniejsze thd - 0,04% podczas gdy alpine 0,08%
Alpine 160W w mostku, sony 170W - czyli praktycznie to samo.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=19&t=346727" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiem, wiem, trochę czasu już minęło, sporo pieniędzy włożyłem w auto, żeby było sprawnie mechanicznie i jakoś wyglądało, ale też zdobyłem w tym czasie kilka wzmacniaczy, także tez się coś ruszyło i w tym temacie.
Tak więc radio zostaje to co jest, a zmienia się cała reszta. Głośniki morel tempo 6 mają 165mm średnicy, a w golfie mk2 potrzeba 130mm - także te odpadają. W podanym wyżej temacie polecono mi właśnie udimension el-comp 5, dlatego też o nich wspomniałem.
Zauważyłem tez, że dwa wzmacniacze po ok. 60W są dość uniwersalnym rozwiązaniem - bo nie dość, że jakoś to będzie wyglądało (dwa identyczne wzmacniacze), to jeszcze oba nadają się zarówno do subwoofera, jak i do zasilania przednich głośników.
Teraz co do wzmacniaczy - parametry sony 6020 można znaleźć tutaj:
http://www.docs.sony.com/release/XM6020.PDF" onclick="window.open(this.href);return false;
Natomiast co do alpine 3542:
http://chomikuj.pl/elektronik-instrukcj ... 921370.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak wynika z instrukcji - moc oba mają 60W na kanał;
Alpine ma większe pasmo przenoszenia - 10Hz do 50kHz (to chyba szerzej niż słyszy przeciętny człowiek ), podczas gdy sony ma 20Hz do 20kHz
Za to sony ma mniejsze thd - 0,04% podczas gdy alpine 0,08%
Alpine 160W w mostku, sony 170W - czyli praktycznie to samo.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Co wybrać - sony xm6020 czy alpine 3542?
Patrzysz na parametry, które są trochę mniej istotne. THD na takim poziomie i tak nie usłyszysz (nawet jak by było 3% pewnie byś nie wyłapał), z tego co kojarzę 6020 nie ma lpf, więc albo suba utniesz z poziomu radia, jeżeli posiada filtr LPF na pokładzie, albo zwrotka Cię czeka do zrobienia, co nie zmienia faktu, że wzmacniacz gra bardzo OK jak dla mnie.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Oba wzmacniacze nie mają filtra, także akurat tutaj to nie ma znaczenia do porównania. Rozumiem zatem, że oba wzmacniacze są ok, ich różnice w parametrach są mało istotne i w zasadzie jedyne co mogę zrobić, to posłuchać ich sobie jak grają?
Lipek81 pisze:a w golfie mk2 potrzeba 130mm - także te odpadają.
Jeśli nie zamierzasz zrobić drzwi pod 165 tak jak ma to być zrobione (znajdziesz na forum) , to wzmacniacz możesz sobie wylosować ...serio . Granie tapicery i plastików drzwi będzie głośniejsze niż granie głośnika .
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Alpine chyba bardziej ostrzy górę niż Sony, więc przy słabych tweeterach może być sieczka na Alpine. A 40 jakościowych Watów na kanał to nie jest mało.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Nie znam tej Alpiny, więc jeżeli też nie ma filtra - spoko Podejrzewam tylko, że różnica będzie właśnie w profilu brzmienia - 6020 to naturalnie grający, z łagodną górą fajny piecyk, 60 zdrowych wat dobrej jakości, Alpina podejrzewam również, jak Kolega, że będzie ostrzejsza, ale to tylko domysł (wiele Alpinek ma ciętą górę). Co do montażu w ori miejscu + wzmacniacz = kaszana na maxa
Alipna nie jest łagodna na górze ( konstrukcja 3555 ). Tak więc musisz wiedzieć jakie głośniki chcesz, zanim wybierzesz wzmacniacz, bo jak będą ostre na górze, to będzie nie za ciekawie dla ciebie.
Co do suba, to tu jest problem z brakiem LPF ( low pass filter ). Ewentualnie jakiś filtr pasywny przy subie.
Ogólnie z tym z czym się spotkałem, to SONY cieszy się chyba lepszą opinią. Także ja bym się skłonił dać go na przód.
Co do suba, to tu jest problem z brakiem LPF ( low pass filter ). Ewentualnie jakiś filtr pasywny przy subie.
Ogólnie z tym z czym się spotkałem, to SONY cieszy się chyba lepszą opinią. Także ja bym się skłonił dać go na przód.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- montaż głośników 130mm nie wyklucza wytłumienia drzwi i zamontowania dystansu. Tak, jak pisałem w przytoczonym temacie - przypomnę jeszcze raz: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=19&t=346727" onclick="window.open(this.href);return false; chcę, aby wszystko wyglądało jak ori, tak, aby system audio wyglądał jak ten oryginalnie montowany w golfach mk2. Stąd radio gamma zostaje, a rozmiar głośników się nie zmienia. Głośniki jednak nie będą mocowane w tapicerce, tylko na dystansach, ale przykryte będą plastikową kieszenią drzwi.powalla pisze:Jeśli nie zamierzasz zrobić drzwi pod 165 tak jak ma to być zrobione (znajdziesz na forum) , to wzmacniacz możesz sobie wylosować ...serio . Granie tapicery i plastików drzwi będzie głośniejsze niż granie głośnika .
Wzmacniacze chcę dać tylko dlatego, ponieważ radio gamma ma bardzo słaby jakościowo wzmacniacz - ucina on niektóre częstotliwości, szczególnie przy próbach kręcenia gałkami od tonów. Zauważyłem, że sygnał z wyjścia liniowego ma dużo lepszą jakość. Stąd pomysł na wzmacniacz.
Ogólnie wiem, że nie będzie to super system audio, liczę się z jego niedociągnięciami, niemniej jednak chciałbym wyciągnąć co się da, jednocześnie nie odcinając sobie drogi późniejszych modyfikacji (może kiedyś mi się odwidzi ten pomysł i zmienię radio?)
- no oprócz tych alpine 3542 i sony xm6020 mam jeszcze sony xm4520 (taki mniejszy 6020) i xm4020. W tym temacie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=19&t=346727" onclick="window.open(this.href);return false; jeden z użytkowników forum wspomina coś o tym, że głośniki mogą być "niedowatowane" kiedy wzmacniacz ma mniejszą moc niż głośnik. Stąd wzmacniacze 60W.k0nr4d pisze:Alpine chyba bardziej ostrzy górę niż Sony, więc przy słabych tweeterach może być sieczka na Alpine. A 40 jakościowych Watów na kanał to nie jest mało.
- heh - ja rozumiem, że nie będzie to super extra audiofiliski system, ale na 100% jestem pewien, że będzie grało lepiej, niż gamma 3 + głośniki blaupunkt 87mm na podszybiu + elipsy z tyłu, które mam odłączone bo zaczęły pierdzieć. Z twojej wypowiedzi wnioskuję, że co do sony to w zasadzie jesteś pewny, że jest ok. Alpiny nie znasz - czyli już jest jakiś tropbogib184 pisze:Co do montażu w ori miejscu + wzmacniacz = kaszana na maxa
- co do głośników - tak, jak pisałem wcześniej - Udimension el-comp 5 - takie mi polecono w tym temacie - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=19&t=346727" onclick="window.open(this.href);return false; - mi nie pozostaje nic innego, jak na to przystać, bo po prostu ja się na tym nie znam.Gawior pisze:Alipna nie jest łagodna na górze ( konstrukcja 3555 ). Tak więc musisz wiedzieć jakie głośniki chcesz, zanim wybierzesz wzmacniacz, bo jak będą ostre na górze, to będzie nie za ciekawie dla ciebie.
Co do wzmacniaczy - będę montował 2 takie same wzmacniacze, lub wzmacaicze podobnie wyglądające.. Mam dwie alpiny i jedno sony, ale drugie mogę sobie dokupić, to nie problem. Może też być np. xm6020 i xm4520 - oba są z tej samej serii, 4520 jest tylko krótszy od 6020, poza tym są identyczne z wyglądu. Sub to raczej temat na później, ale ponieważ chcę mieć dwa takie same wzmacniacze, to już teraz muszę się na coś zdecydować.
Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że skłaniacie się ku sony.
Ja mogę jedynie napisać, że alpine jak dla mnie jest bardziej "ustawne" - ma mniejszą obudowę, i jest bardziej płaskie - łatwiej gdzieś to schować. Sony przy tej samej mocy jest dużo większe. Jednak miejsce jakie sobie wybrałem na montaż wzmacniaczy jest dosyć spore, raczej problemu ze zmieszczeniem dwóch wzmacniaczy nie powinno być.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Powiem tak, Sony 6020, to taki pewniak za pieniądze, które ludzi często sobie życzą (200-250), gra naturalnie i łagodnie. 4020, 4520 to moim zdaniem fajne piecyki na zasilenie tweeterów w bi-ampie. Niedowatowanie - ja osobiście lubię wykorzystywać max z zestawu pod względem wykopu, a tu moc się przydaje, w przypadku 60 wat z 6020, podpięcie go np. pod 120 rms zestaw głośników wystarczy do normalnego słuchania, a moc głośnika, to nie obowiązek wykarmienia go w 100%. To moc ciągła, jaką może on przyjąć (nie musi), ważne, żeby nie przesterować sygnału (gain - nie jest mocą, a czułością sygnału, waty ze wzmacniacza lecą zawsze te same). 6020 jest dobrą opcją i jak najbardziej polecam, Alpine podejrzewam, że będzie trochę sypał wysokimi, a w niektórych przypadkach, to nie jest wskazane, z drugiej jednak strony, przy takim radyjku... dla mnie one grają jakoś płasko. Sam z mojego gofra 3 wyjąłem Alphe - kilka dni się męczyłem, musiałem słuchać tych dźwięków i dla mnie było kiepsko i to mocno, ale w sumie po zmianie na Kenwooda, też niewielka poprawa, w drzwiach siedziały Isopheny Dobrze by było w Twoim przypadku puścić kabelki luzem i jednak posłuchać, tym bardziej, że masz czego
Montowanie dwóch takich samych wzmacniaczy w twoim przypadku nie jest najlepsze, jeżeli chodzi o subwoofer.
Do zasilenia przodu, to tak i owsem, ale na suba to już kiepsko. No chyba że nie masz tu wymagań co do kick-a, ilości basu i tylko potrzebujesz coś do uzupełnienia pasma ( np. MDS 08 ), ale uwierz mi ze "apetyt rośnie w miarę jedzenia".
SonyXM-6020 ma 170W w mostku, ale nie wiem jak się sprawuje na subie, bo nawet nie słyszałem/czytałem o tym wzmaku na subie.
Także lepiej pogonić dwa wzmaki i kupić np. PS 200 na suba. Wtedy może być wykop i będzie kontrola.
Do zasilenia przodu, to tak i owsem, ale na suba to już kiepsko. No chyba że nie masz tu wymagań co do kick-a, ilości basu i tylko potrzebujesz coś do uzupełnienia pasma ( np. MDS 08 ), ale uwierz mi ze "apetyt rośnie w miarę jedzenia".
SonyXM-6020 ma 170W w mostku, ale nie wiem jak się sprawuje na subie, bo nawet nie słyszałem/czytałem o tym wzmaku na subie.
Także lepiej pogonić dwa wzmaki i kupić np. PS 200 na suba. Wtedy może być wykop i będzie kontrola.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090