JBL głośniki
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
JBL głośniki
Witam. Mam zamontowane w moim golfie Car audio tj. tuba bassowa JBL GT Series + wzmacniacz. Ogólny efekt jest zaskakujący - potężny bass. Głośniki zainstalowane fabrycznie w moim vw, są zbyt słabe i przy mocniejszym bassie w ogóle nie słychać dźwięków muzyki, tylko dudniawe. I tutaj mam do Was pytanie, jakie głośniki przypasują najlepiej do golfa? Chodzi mi o coś typu JBL, MAGNAT. Na allegro jest duży wybór i nie wiem, które będą pasowały najbardziej. Tutaj wybrałem te co mi pasują:
http://allegro.pl/nowe-glosniki-jbl-cs- ... 64745.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/lanzar-mcx-5-dwudrozn ... 89162.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy po zainstalownaiu ich w aucie będą grały bez problemu? Pytam, bo jestem w tym kompletnie zielony. Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje co do głośników to jestem otwarty. Czekam na odpowiedzi, z góry dzięki. Pozdro
http://allegro.pl/nowe-glosniki-jbl-cs- ... 64745.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/lanzar-mcx-5-dwudrozn ... 89162.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Czy po zainstalownaiu ich w aucie będą grały bez problemu? Pytam, bo jestem w tym kompletnie zielony. Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje co do głośników to jestem otwarty. Czekam na odpowiedzi, z góry dzięki. Pozdro
JBL głośniki
Doskonałe brzmienie…
Eleganckie wzornictwo…
Estetyka wykonania…
Wysoka jakości wykonania…
jeszcze prezenty daja
SMYCZ DO TELEFONU
lub
SŁUCHAWKI
lub
ramki JBL
Wybor jest prosty
Eleganckie wzornictwo…
Estetyka wykonania…
Wysoka jakości wykonania…
jeszcze prezenty daja
SMYCZ DO TELEFONU
lub
SŁUCHAWKI
lub
ramki JBL
Wybor jest prosty
Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12
JBL głośniki
Jasne, że czytałem. Wiem, że robię wielki błąd, ale montuje je z tyłu. Nie mam na razie tyle czasu i kasy, żeby przebudowywać wszystko na przód. Wbrew pozorom, w mk2 car audio montowane z tyłu dobrze się spisuje. Dwóch moich kolegów mają zamontowane z tyłu i gra nawet ciekawie.
@slaww dzięki za odpowiedź ale czy to po podłączeniu będzie grać??
@slaww dzięki za odpowiedź ale czy to po podłączeniu będzie grać??
JBL głośniki
Bedzie co ma nie grac.
Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12
JBL głośniki
Ehh...
Jak już nadmieniłeś: bas dudni, a nie gra i z tym się zgodzę
Żeby nadrobić to dudnienie, to niestety głośniki takie jak podałeś NIC nie dadzą. Będą grały po prostu za cicho i jeszcze to, że grają nisko dodatkowo je ścisza !
Musiał byś dać jakieś głośniki napędzane wzmacniaczem, żeby nadrobiły dudnienie. Radio ma 20W i to jeszcze bardzo kiepskie 20W.
Poza tym głośniki współosieowe to nic dobrego. Tweeter gra w nogawkę co psuje dźwięk.
Wiem coś o tym bo kiedyś też takie montowałem od Blaupunkt-a GTx za 160zł do JBL z serii GTO za prawie 300zł a było to DZIADOSTWO, bo tańsze głośniki grały o niebo lepiej.
Jak byłem młodszy to też myślałem że JBL to dobra firma, a wcale nie jest. Nie jest dobra, a przy tym droga. Magna to samo. Jedynie z tych firm dobre są co niektóre głośniki basowe, a i tak w podobnej cenie znajdzie się coś lepszego
Mój subwoofer 20cm gra lepiej niż magnat Xpress 25cm i nie jeden głośnik 25cm
Także dobrze ci radzę: odpuść sobie te głośniki co podałeś.
Możesz też iść na kompromis. Wyjdziesz na tym lepiej i z przyzwoitym dźwiękiem.
Najprościej było by zakupić głośniki GMS
Tweetery 25C ze zwrotniczą górnoprzepustową 12dB/oct
Do tego woofery GMS 1865, które mają już zamontowany kondensator ( 6dB/oct ) i nie wymagają zwrotnicy
Te powyższe woofery są lepsze niż GMS 1765N
Taniej cię wyjdzie jak kupisz to w zestawie.
Ktoś sam kompletuje i sprzedaje jako zestaw. Wychodzi to sporo taniej niż kupno wooferów i tweeterów osobno.
Taki zestaw już gra ładnie i poprawnie.
Można to już napędzić z pod samego radia.
Tweetery podłączasz pod wyjścia z radnia na przednie głośniki, a woofery podłączasz pod wyjścia z radia na tylne głośniki.
Wtedy masz większą moc do zasilenia tego zestawu. W takim układzie zagra już to przyzwoicie jak na zasilenie z samego radia.
Możesz też kupić nowość. Zestaw Diora 1607
Jest już sprawdzony i przetestowany. Za cenę 150zł to dobry i raczej bezkonkurencyjny zestaw, gotowy do zamontowania. Jednakże ten już wymaga napędzenia wzmacniaczem. Więc to oznacza wyższe koszta.
Jeszcze taniej można nabyć głośniki, wofery AMA ( Audio Mobile Acoustic ). Na allegro po 60zł były jeszcze dzisiaj. Teraz najtaniej to ~100zł z przesyłką i do tego tweetery Mission ( obecnie brak na allegro ). Sam mam komplet Mission-ów do przetestowania
Minusem takiego zestawu jest to, że musisz zmontować do niego zwrotnice. Missiony według manuala producenta powinno się ciąć na 2900Hz 12dB/oct. Woofer można na 6dB/oct
Jednakże trzeba mieć troszeczkę pojęcia o tym i odrobinę zdolności manualny, bo resztę braków wiedzy itp. nadrobi szukanie w sieci.
Ja osobiście polecał bym tobie ten "gotowy" zestaw GMS za 229zł + przesyłka, a "będzie Pan zadowolony".
Warunek to podłączenie tak jak pisałem. Na pewno będzie to grało poprawnie i lepiej niż u kolegów tylne głośniki
O wygłuszeniu drzwi już nie wspominam, bo to oczywista podstawa. Nawet pod te głośniki co podałeś. Jednakże wygłuszenie można zrobić później. Jak się ociepli. Koszt to około 100zł ( taśma dekarska ). Lepsze takie coś niż brak wygłuszenia.
Jak już nadmieniłeś: bas dudni, a nie gra i z tym się zgodzę
Żeby nadrobić to dudnienie, to niestety głośniki takie jak podałeś NIC nie dadzą. Będą grały po prostu za cicho i jeszcze to, że grają nisko dodatkowo je ścisza !
Musiał byś dać jakieś głośniki napędzane wzmacniaczem, żeby nadrobiły dudnienie. Radio ma 20W i to jeszcze bardzo kiepskie 20W.
Poza tym głośniki współosieowe to nic dobrego. Tweeter gra w nogawkę co psuje dźwięk.
Wiem coś o tym bo kiedyś też takie montowałem od Blaupunkt-a GTx za 160zł do JBL z serii GTO za prawie 300zł a było to DZIADOSTWO, bo tańsze głośniki grały o niebo lepiej.
Jak byłem młodszy to też myślałem że JBL to dobra firma, a wcale nie jest. Nie jest dobra, a przy tym droga. Magna to samo. Jedynie z tych firm dobre są co niektóre głośniki basowe, a i tak w podobnej cenie znajdzie się coś lepszego
Mój subwoofer 20cm gra lepiej niż magnat Xpress 25cm i nie jeden głośnik 25cm
Także dobrze ci radzę: odpuść sobie te głośniki co podałeś.
Możesz też iść na kompromis. Wyjdziesz na tym lepiej i z przyzwoitym dźwiękiem.
Najprościej było by zakupić głośniki GMS
Tweetery 25C ze zwrotniczą górnoprzepustową 12dB/oct
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/gms-25c-tweetery-ze-zwrotniczkami-jedwabne-w-wa-i2227548890.html
http://allegro.pl/gms-1865-super-woofery-i2244788443.html
Taniej cię wyjdzie jak kupisz to w zestawie.
http://allegro.pl/nowosc-zestaw-gms1865-gms25c-koszalin-i2245100916.html
Taki zestaw już gra ładnie i poprawnie.
Można to już napędzić z pod samego radia.
Tweetery podłączasz pod wyjścia z radnia na przednie głośniki, a woofery podłączasz pod wyjścia z radia na tylne głośniki.
Wtedy masz większą moc do zasilenia tego zestawu. W takim układzie zagra już to przyzwoicie jak na zasilenie z samego radia.
Możesz też kupić nowość. Zestaw Diora 1607
Jest już sprawdzony i przetestowany. Za cenę 150zł to dobry i raczej bezkonkurencyjny zestaw, gotowy do zamontowania. Jednakże ten już wymaga napędzenia wzmacniaczem. Więc to oznacza wyższe koszta.
Jeszcze taniej można nabyć głośniki, wofery AMA ( Audio Mobile Acoustic ). Na allegro po 60zł były jeszcze dzisiaj. Teraz najtaniej to ~100zł z przesyłką i do tego tweetery Mission ( obecnie brak na allegro ). Sam mam komplet Mission-ów do przetestowania
Minusem takiego zestawu jest to, że musisz zmontować do niego zwrotnice. Missiony według manuala producenta powinno się ciąć na 2900Hz 12dB/oct. Woofer można na 6dB/oct
Jednakże trzeba mieć troszeczkę pojęcia o tym i odrobinę zdolności manualny, bo resztę braków wiedzy itp. nadrobi szukanie w sieci.
Ja osobiście polecał bym tobie ten "gotowy" zestaw GMS za 229zł + przesyłka, a "będzie Pan zadowolony".
Warunek to podłączenie tak jak pisałem. Na pewno będzie to grało poprawnie i lepiej niż u kolegów tylne głośniki
O wygłuszeniu drzwi już nie wspominam, bo to oczywista podstawa. Nawet pod te głośniki co podałeś. Jednakże wygłuszenie można zrobić później. Jak się ociepli. Koszt to około 100zł ( taśma dekarska ). Lepsze takie coś niż brak wygłuszenia.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz