JBL głośniki

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Berhane
Nowicjusz
Nowicjusz

JBL głośniki

Post autor: Berhane » ndz kwie 08, 2012 21:31

Witam. Mam zamontowane w moim golfie Car audio tj. tuba bassowa JBL GT Series + wzmacniacz. Ogólny efekt jest zaskakujący - potężny bass. Głośniki zainstalowane fabrycznie w moim vw, są zbyt słabe i przy mocniejszym bassie w ogóle nie słychać dźwięków muzyki, tylko dudniawe. I tutaj mam do Was pytanie, jakie głośniki przypasują najlepiej do golfa? Chodzi mi o coś typu JBL, MAGNAT. Na allegro jest duży wybór i nie wiem, które będą pasowały najbardziej. Tutaj wybrałem te co mi pasują:

http://allegro.pl/nowe-glosniki-jbl-cs- ... 64745.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/lanzar-mcx-5-dwudrozn ... 89162.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Czy po zainstalownaiu ich w aucie będą grały bez problemu? Pytam, bo jestem w tym kompletnie zielony. Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje co do głośników to jestem otwarty. Czekam na odpowiedzi, z góry dzięki. Pozdro

Awatar użytkownika
powalla
_
_

JBL głośniki

Post autor: powalla » ndz kwie 08, 2012 22:06

Gdzie chcesz dać te głośniki? FAQ Nazara studiowałeś? Tematy na forum czytałeś?

Awatar użytkownika
slaww
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

JBL głośniki

Post autor: slaww » ndz kwie 08, 2012 22:15

Doskonałe brzmienie…
Eleganckie wzornictwo…
Estetyka wykonania…
Wysoka jakości wykonania…

jeszcze prezenty daja

SMYCZ DO TELEFONU
lub
SŁUCHAWKI
lub
ramki JBL

Wybor jest prosty :grin:

Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12

Berhane
Nowicjusz
Nowicjusz

JBL głośniki

Post autor: Berhane » ndz kwie 08, 2012 22:32

Jasne, że czytałem. Wiem, że robię wielki błąd, ale montuje je z tyłu. Nie mam na razie tyle czasu i kasy, żeby przebudowywać wszystko na przód. Wbrew pozorom, w mk2 car audio montowane z tyłu dobrze się spisuje. Dwóch moich kolegów mają zamontowane z tyłu i gra nawet ciekawie.

@slaww dzięki za odpowiedź :D ale czy to po podłączeniu będzie grać??

Awatar użytkownika
slaww
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

JBL głośniki

Post autor: slaww » ndz kwie 08, 2012 22:46

Bedzie co ma nie grac.

Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12

Berhane
Nowicjusz
Nowicjusz

JBL głośniki

Post autor: Berhane » ndz kwie 08, 2012 22:58

Hmm no to spoko. Chyba się na nie skuszę ;)

Awatar użytkownika
dan124
_
_

JBL głośniki

Post autor: dan124 » pn kwie 09, 2012 18:41

Cudnie gra z tyłu :ass:

Bierz skoro ci pasują

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

JBL głośniki

Post autor: Gawior » wt kwie 10, 2012 19:43

Ehh...
Jak już nadmieniłeś: bas dudni, a nie gra i z tym się zgodzę :)

Żeby nadrobić to dudnienie, to niestety głośniki takie jak podałeś NIC nie dadzą. Będą grały po prostu za cicho i jeszcze to, że grają nisko dodatkowo je ścisza !
Musiał byś dać jakieś głośniki napędzane wzmacniaczem, żeby nadrobiły dudnienie. Radio ma 20W i to jeszcze bardzo kiepskie 20W.
Poza tym głośniki współosieowe to nic dobrego. Tweeter gra w nogawkę co psuje dźwięk.
Wiem coś o tym bo kiedyś też takie montowałem od Blaupunkt-a GTx za 160zł do JBL z serii GTO za prawie 300zł a było to DZIADOSTWO, bo tańsze głośniki grały o niebo lepiej.
Jak byłem młodszy to też myślałem że JBL to dobra firma, a wcale nie jest. Nie jest dobra, a przy tym droga. Magna to samo. Jedynie z tych firm dobre są co niektóre głośniki basowe, a i tak w podobnej cenie znajdzie się coś lepszego :D
Mój subwoofer 20cm gra lepiej niż magnat Xpress 25cm i nie jeden głośnik 25cm
Także dobrze ci radzę: odpuść sobie te głośniki co podałeś.

Możesz też iść na kompromis. Wyjdziesz na tym lepiej i z przyzwoitym dźwiękiem.

Najprościej było by zakupić głośniki GMS
Tweetery 25C ze zwrotniczą górnoprzepustową 12dB/oct

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/gms-25c-tweetery-ze-zwrotniczkami-jedwabne-w-wa-i2227548890.html
Do tego woofery GMS 1865, które mają już zamontowany kondensator ( 6dB/oct ) i nie wymagają zwrotnicy

http://allegro.pl/gms-1865-super-woofery-i2244788443.html
Te powyższe woofery są lepsze niż GMS 1765N

Taniej cię wyjdzie jak kupisz to w zestawie.

http://allegro.pl/nowosc-zestaw-gms1865-gms25c-koszalin-i2245100916.html
Ktoś sam kompletuje i sprzedaje jako zestaw. Wychodzi to sporo taniej niż kupno wooferów i tweeterów osobno.

Taki zestaw już gra ładnie i poprawnie.
Można to już napędzić z pod samego radia.
Tweetery podłączasz pod wyjścia z radnia na przednie głośniki, a woofery podłączasz pod wyjścia z radia na tylne głośniki.
Wtedy masz większą moc do zasilenia tego zestawu. W takim układzie zagra już to przyzwoicie jak na zasilenie z samego radia.

Możesz też kupić nowość. Zestaw Diora 1607
Jest już sprawdzony i przetestowany. Za cenę 150zł to dobry i raczej bezkonkurencyjny zestaw, gotowy do zamontowania. Jednakże ten już wymaga napędzenia wzmacniaczem. Więc to oznacza wyższe koszta.

Jeszcze taniej można nabyć głośniki, wofery AMA ( Audio Mobile Acoustic ). Na allegro po 60zł były jeszcze dzisiaj. Teraz najtaniej to ~100zł z przesyłką i do tego tweetery Mission ( obecnie brak na allegro ). Sam mam komplet Mission-ów do przetestowania :)
Minusem takiego zestawu jest to, że musisz zmontować do niego zwrotnice. Missiony według manuala producenta powinno się ciąć na 2900Hz 12dB/oct. Woofer można na 6dB/oct
Jednakże trzeba mieć troszeczkę pojęcia o tym i odrobinę zdolności manualny, bo resztę braków wiedzy itp. nadrobi szukanie w sieci.

Ja osobiście polecał bym tobie ten "gotowy" zestaw GMS za 229zł + przesyłka, a "będzie Pan zadowolony".
Warunek to podłączenie tak jak pisałem. Na pewno będzie to grało poprawnie i lepiej niż u kolegów tylne głośniki :)

O wygłuszeniu drzwi już nie wspominam, bo to oczywista podstawa. Nawet pod te głośniki co podałeś. Jednakże wygłuszenie można zrobić później. Jak się ociepli. Koszt to około 100zł ( taśma dekarska ). Lepsze takie coś niż brak wygłuszenia.

Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”