Głośniki w drzwiach mkII. 130mm vs. 160mm
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Kowal_
- płk Gleba
- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
Głośniki w drzwiach mkII. 130mm vs. 160mm
Hej.
Chciałbym się Was zapytać czy różnica między głośnikami 130mm, pod które przeznaczone są standardowe miejsca w kieszeniach drzwi a 160mm, pod które musiałbym robić przeróbki jest jakaś znacząca i warta zachodu robienia paneli z MDFu?
Jestem ciekaw Waszej opinii.
Obecnie posiadam fabryczne głośniki montowane w tym aucie i chciałbym je zmienić.
Naczytałem się tutaj trochę i już mnie złapało - głośniki z półki precz.
Dlatego proszę wziąć pod uwage to, że kupując głośniki do drzwi chcę wywalić to co mam w półce zamontowane przez poprzedniego właściciela (Jakiś blizej nieokreślony Boschmann 250W)
Chciałbym się Was zapytać czy różnica między głośnikami 130mm, pod które przeznaczone są standardowe miejsca w kieszeniach drzwi a 160mm, pod które musiałbym robić przeróbki jest jakaś znacząca i warta zachodu robienia paneli z MDFu?
Jestem ciekaw Waszej opinii.
Obecnie posiadam fabryczne głośniki montowane w tym aucie i chciałbym je zmienić.
Naczytałem się tutaj trochę i już mnie złapało - głośniki z półki precz.
Dlatego proszę wziąć pod uwage to, że kupując głośniki do drzwi chcę wywalić to co mam w półce zamontowane przez poprzedniego właściciela (Jakiś blizej nieokreślony Boschmann 250W)
Ja mam u siebie wstawiony z przodu zestaw firmy Rainbow(13 + tweeter). Wszystko założoone jak w oryginale, tweetery w desce w miejscach na 87 mm głośniki. Na dodatek z tyłu skrzynia. Wszystko napędzane ze wzmacniacza 4x80W. Uważam, że dźwięk jest bardzo dobry. Mocowania oryginalne kupowałem za 11 Euro sztukę w salonie VW/AUDI w Niemczech. Mi pasuje brzmienie, nie za słaby, nie za mocny basik.
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Pasuje Ci brzmienie, bo masz skrzynkę w bagażniku i ona robi potrzebny basik.1 6 D pisze:Ja mam u siebie wstawiony z przodu zestaw firmy Rainbow(13 + tweeter). Wszystko założoone jak w oryginale, tweetery w desce w miejscach na 87 mm głośniki. Na dodatek z tyłu skrzynia. Wszystko napędzane ze wzmacniacza 4x80W. Uważam, że dźwięk jest bardzo dobry. Mocowania oryginalne kupowałem za 11 Euro sztukę w salonie VW/AUDI w Niemczech. Mi pasuje brzmienie, nie za słaby, nie za mocny basik.
- Kowal_
- płk Gleba
- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
Ja na razie żadnej skrzynki nie mam w planach. Wstawiłbym sobie w późniejszym terminie, ale tutaj bardziej chodzi o kwestię miejsca w bagażniku. Butla w kole, dojazdówka w bagażniku, a reszta miejsca też czesto jest potrzebna.Kubus20 pisze:
Pasuje Ci brzmienie, bo masz skrzynkę w bagażniku i ona robi potrzebny basik.
Jjednak jeśli na początek decydowałbyś się na sam przód, to przy 13 na pewno odczułbyś niedobór niższych tonów.
W każdym razie zawsze lepiej 16.5 niż 13cm.
Pozdro
Dlatego wstawię głośniki 160mm. Jakiś basik pewnie bedzie
btw. mam też oryginalne głośniki standardowo montowane w podszybiu. Nie jestem w stanie ocenić bo nie mam porównania, ale wydaje mi się, że ładnie grają swoimi sopranami. Zostawiać je czy kombinować cos innego?
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Odłączyć je, albo wogóle wyjąć z samochodu.btw. mam też oryginalne głośniki standardowo montowane w podszybiu. Nie jestem w stanie ocenić bo nie mam porównania, ale wydaje mi się, że ładnie grają swoimi sopranami. Zostawiać je czy kombinować cos innego?
Następnie kupić zestaw odseparowany i woferki w drzwi a tweetery w słupki, albo w zaślepki lusterek.