Głośniki w drzwiach mkII. 130mm vs. 160mm

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Głośniki w drzwiach mkII. 130mm vs. 160mm

Post autor: Kowal_ » sob kwie 22, 2006 21:55

Hej.

Chciałbym się Was zapytać czy różnica między głośnikami 130mm, pod które przeznaczone są standardowe miejsca w kieszeniach drzwi a 160mm, pod które musiałbym robić przeróbki jest jakaś znacząca i warta zachodu robienia paneli z MDFu?

Jestem ciekaw Waszej opinii.

Obecnie posiadam fabryczne głośniki montowane w tym aucie i chciałbym je zmienić.

Naczytałem się tutaj trochę i już mnie złapało - głośniki z półki precz.

Dlatego proszę wziąć pod uwage to, że kupując głośniki do drzwi chcę wywalić to co mam w półce zamontowane przez poprzedniego właściciela (Jakiś blizej nieokreślony Boschmann 250W)

mortas
Fuel is my Blood
Fuel is my Blood
Kontakt:

Post autor: mortas » ndz kwie 23, 2006 08:09

Róznica jest znacząca, 13 brak basu - 16 bas jest. Dla mnie oczywistym od początku było robienie paneli pod 16.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=47926]>>MOJA BYŁA LALECZKA<<[/url]
[url=http://avatars.jurko.net][img]http://img1.jurko.net/avatar_14129.jpg[/img][/url]

www.konstel.webs.com

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz kwie 23, 2006 09:43

Różnica jest ogromna jeśli chodzi o niższe pasma. 13 po prostu prawie nie odtworzą pasma basowego, a 16 już potrafią kopnąć. Rób panele, to proste :bigok:
Link do fotorelacji masz w moim podpisie.

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » ndz kwie 23, 2006 09:54

Dzięki. Przekonaliście mnie do tych paneli :) No to po maturze trzeba się zabrać za zrobienie własnych :)

Awatar użytkownika
1 6 D
_
_
Kontakt:

Post autor: 1 6 D » ndz kwie 23, 2006 18:05

Ja mam u siebie wstawiony z przodu zestaw firmy Rainbow(13 + tweeter). Wszystko założoone jak w oryginale, tweetery w desce w miejscach na 87 mm głośniki. Na dodatek z tyłu skrzynia. Wszystko napędzane ze wzmacniacza 4x80W. Uważam, że dźwięk jest bardzo dobry. Mocowania oryginalne kupowałem za 11 Euro sztukę w salonie VW/AUDI w Niemczech. Mi pasuje brzmienie, nie za słaby, nie za mocny basik.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » ndz kwie 23, 2006 21:13

1 6 D pisze:Ja mam u siebie wstawiony z przodu zestaw firmy Rainbow(13 + tweeter). Wszystko założoone jak w oryginale, tweetery w desce w miejscach na 87 mm głośniki. Na dodatek z tyłu skrzynia. Wszystko napędzane ze wzmacniacza 4x80W. Uważam, że dźwięk jest bardzo dobry. Mocowania oryginalne kupowałem za 11 Euro sztukę w salonie VW/AUDI w Niemczech. Mi pasuje brzmienie, nie za słaby, nie za mocny basik.
Pozdro :pub:

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba

Post autor: Kowal_ » ndz kwie 23, 2006 22:24

Kubus20 pisze:
Pasuje Ci brzmienie, bo masz skrzynkę w bagażniku i ona robi potrzebny basik.
Jjednak jeśli na początek decydowałbyś się na sam przód, to przy 13 na pewno odczułbyś niedobór niższych tonów.
W każdym razie zawsze lepiej 16.5 niż 13cm.
Pozdro :pub:
Ja na razie żadnej skrzynki nie mam w planach. Wstawiłbym sobie w późniejszym terminie, ale tutaj bardziej chodzi o kwestię miejsca w bagażniku. Butla w kole, dojazdówka w bagażniku, a reszta miejsca też czesto jest potrzebna.

Dlatego wstawię głośniki 160mm. Jakiś basik pewnie bedzie ;)

btw. mam też oryginalne głośniki standardowo montowane w podszybiu. Nie jestem w stanie ocenić bo nie mam porównania, ale wydaje mi się, że ładnie grają swoimi sopranami. Zostawiać je czy kombinować cos innego?

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pn kwie 24, 2006 19:35

btw. mam też oryginalne głośniki standardowo montowane w podszybiu. Nie jestem w stanie ocenić bo nie mam porównania, ale wydaje mi się, że ładnie grają swoimi sopranami. Zostawiać je czy kombinować cos innego?
Odłączyć je, albo wogóle wyjąć z samochodu.
Następnie kupić zestaw odseparowany i woferki w drzwi a tweetery w słupki, albo w zaślepki lusterek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”