resetujace sie radio - metoda na zamiane pinów

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Matifcb
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Matifcb » śr kwie 04, 2012 23:55

Witam nurtuje mnie problem - po wyjeciu kluczyka ze stacyjki na dluzsza chwile ( kilkanascie sekund) radio fabryczne ustawienia lapie. Gdy wyciagam kluczyk i zaraz odrazu go wkladam radio pamieta ustawienia. Ktos kazal mi zamienic piny 4 z 7 na kostce ISO. Moja kostka ledwo wystaje poza obudowe dlatego ciecie kalbi odpada i lutowanie ( no chyba ze wyciagne cla kostke z tym tez jest problem).
http://imageshack.us/g/521/zdjcie0334p.jpg/" onclick="window.open(this.href);return false;
na zdjeciach widac jeden koniec ktory idzie do radio ale problem jest taki ze drugi koniec idzie gdzies w lewa strone i nie moge tam dosiegnac zeby odlaczyc kostke w celu zmienienia pinow. Czy mam otworzyc ta czesc po prawej str od kierownicy na zdjeciu 4 bo ta koncopwka kostki wlasnie w tamta strone wedruje ? jak to zrobic ? jak zmienic te piny zeby to bylo wygodne?

moze jakos z koncowki ktora ledwo wystaje "wypchnac kabel lub wyrwac i wymienic ? jest jakis sposob zeby zwinnie to zrobic ?

pozdrawiam i dziekuje za szybka odpowiedz mam dzis wolny dzien - chcialbym pomajstrowac zeby mi ciagle sie radio nie resetowalo..

Bayern ist Meister

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » czw kwie 05, 2012 00:10

Radio ma wiązkę isso , czy ma wbudowane gniazdo isso w obudowę radia ?

Jeśli masz wiązkę to tam zamień piny i jak spojrzysz do tej kostki z przodu (nie od strony kabli) to zauważysz na tej blaszce (pinie)taki języczek odstający od tej blaszki , który musisz cienkim śrubokrętem płaskim zagiąć z powrotem w tę blaszkę i następnie pociągnąć za kabelek od tyłu kostki . Montaż po zamianie przeprowadzasz w odwrotny sposób(odginasz języczek i wsadzasz w odpowiednie miejsce kostki) .
Jeśli natomiast masz wbudowane isso w radio , to spróbuj wsadzić np. dwa cienkie gwoździki obok pinu który chcesz wyjąć w tej kostce w radiu i pociągnij za kabelek ... bo chociaż zawsze zmieniam w ww, sposób to pewnie też te gniazda w męskiej isso są mocowane w plastiku za pomocą jakiś rozporowych elementów .

Matifcb
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Matifcb » czw kwie 05, 2012 00:46

jezeli dobrze rozumiem o co pytasz to radio ma z tylu miejsce
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... GUnFCgKHes" onclick="window.open(this.href);return false;

takie jak to na 2 wejscia od kostki ISO ktora wyglada tak
http://sklep.rms.pl/galerie/k/kostka-is ... -se_27.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

nie wiem jak wyglada ten koniec z pojedynczym zlaczem bo on jest podlaczony do auta i nie widze go bo gdzies skreca w lewo ( na moich zdjeciach pokazalem w czym problem ) ani tego nie moge odlaczyc ani nic - wiec musze sprobowac kabelki odpowiednie wyciagnac od kostki podlaczonej do instalacji w aucie bo nie wiem jak dojsc do tej koncowki

Bayern ist Meister

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”