Bałagan w instalacji i przeróbka kostki na iso
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam wszystkich.
Potrzebuję pomocy w doprowadzeniu do "normalności" instalacji audio w moim Mk II 1.6
Instalacja oczywiście przerabiana, bo było zamontowane coś mocniejszego, ale wiadomo podczas importu "zaginęło".
Moje dotychczasowe radio Pioneer KEH P4400R dokończyło swego żywota i pozostawiło mi po sobie kostkę Pioneera, a teraz chcę
zainstalować zamiast tego odbiornik Vw Beta.
Tylko teraz dla utrudnienia pokażę jak wygląda u mnie instalacja:
Na zdjęciu 3 widzicie kostkę - co to za kostka i do czego ona służy? Sprawdziłem na niej napięcie i nie ma tam nic, nawet po włączeniu zapłonu, a bezpieczniki wszystkie są w porządku.
I teraz pytanie czy jest sens się w tym babrać i zrobić porządek, a nie mam zamiaru montować żadnego audio w tym samochodzie poza grającym wyżej wymienionym, czy lepiej w sklepie za 20 zł
kupić przejściówkę z Pioneer (zdj. 4) na iso i podłączyć nowe radio?
Jeśli ktoś posiada tą tajemną wiedzę proszę o pomoc.
Potrzebuję pomocy w doprowadzeniu do "normalności" instalacji audio w moim Mk II 1.6
Instalacja oczywiście przerabiana, bo było zamontowane coś mocniejszego, ale wiadomo podczas importu "zaginęło".
Moje dotychczasowe radio Pioneer KEH P4400R dokończyło swego żywota i pozostawiło mi po sobie kostkę Pioneera, a teraz chcę
zainstalować zamiast tego odbiornik Vw Beta.
Tylko teraz dla utrudnienia pokażę jak wygląda u mnie instalacja:
Na zdjęciu 3 widzicie kostkę - co to za kostka i do czego ona służy? Sprawdziłem na niej napięcie i nie ma tam nic, nawet po włączeniu zapłonu, a bezpieczniki wszystkie są w porządku.
I teraz pytanie czy jest sens się w tym babrać i zrobić porządek, a nie mam zamiaru montować żadnego audio w tym samochodzie poza grającym wyżej wymienionym, czy lepiej w sklepie za 20 zł
kupić przejściówkę z Pioneer (zdj. 4) na iso i podłączyć nowe radio?
Jeśli ktoś posiada tą tajemną wiedzę proszę o pomoc.
Bierzesz miernik w łapę i szukasz kabelków potrzebnych do zaprawienia kostki isso (męska ) .Szukasz plusa stałego, plusa po stacyjce, minusa , no i kabelków od głośników . Jeśli teraz ją oprawisz, to potem możesz żonglować radiami i kość isso będzie już na miejscu .
Re: Bałagan w instalacji i przeróbka kostki na iso
Tak też i ja myślę, że jak zrobię porządek to będzie spokój, tylko jak zobaczyłem to co tam się dzieje to już sam nie wiem który kabelek od czego jest.powalla pisze:Szukasz plusa stałego, plusa po stacyjce, minusa , no i kabelków od głośników .
Bo chyba odkręcanie wszystkiego po kolei i później zastanawianie się co jest od czego to też niezbyt ciekawa opcja. A jest może gdzieś jakieś ułatwienie i schemat
kabelków od mk2 dla takiego laika jak ja? Czy tylko miernik i nowa kostka iso do złożenia?
Poza tym tyle jest tam tych kabli, że nie wiem na dobrą sprawę który jest od którego głośnika...
A co powiesz na temat tej brązowej kostki? Do czego to może być?
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Brązowa jest od podgrzewania szyby albo przeciwmgłowych, nie pamiętam już.
może też i tak być, chociaż nie mam na wyposażeniu ani podgrzewania, ani halogenów.k0nr4d pisze:Brązowa jest od podgrzewania szyby albo przeciwmgłowych, nie pamiętam już.
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Mówię o przeciwmgłowym tylnym. A podgrzewanie tylnej szyby to był standard przecież.
- rafal85rtc
- ...
- Kontakt:
A nie lepiej było by ci wywalić te wszystkie kable i zrobić od podstaw samemu??tez miałem w mk2 taki "syf" wszystkie kable wypiąłem od kostek z których wychodzili i zrobiłem na nowo sam chociaż będziesz wtedy wiedział wszystko w razie jakiejkolwiek przeróbki
NOOO BAASS NOO FuNN!!!!
moje MK3 viewtopic.php?f=88&t=364418" onclick="window.open(this.href);return false;
moje MK3 viewtopic.php?f=88&t=364418" onclick="window.open(this.href);return false;
też właśnie dorastam do takiej decyzji. A ktoś mi podpowie jaki kabelek do którego pinu podłączyć?rafal85rtc pisze:A nie lepiej było by ci wywalić te wszystkie kable i zrobić od podstaw samemu??tez miałem w mk2 taki "syf" wszystkie kable wypiąłem od kostek z których wychodzili i zrobiłem na nowo sam chociaż będziesz wtedy wiedział wszystko w razie jakiejkolwiek przeróbki
Czy to wszystko to to samo co można znaleźć w ogólnodostępnych schematach ISO bodajże C10?
- mateusz889
- Mały gagatek
http://www.audiobas.pl/opis_kostki_iso.html" onclick="window.open(this.href);return false;
cos w tym stylu, nie bój się, do boju podpowiem ze jak chcesz znalezc plus po przekręceniu stacyjki czarny kabel dochodzący do kostki stacyjki tam pojawia sie napiecie po przekreceniu kluczyka
cos w tym stylu, nie bój się, do boju podpowiem ze jak chcesz znalezc plus po przekręceniu stacyjki czarny kabel dochodzący do kostki stacyjki tam pojawia sie napiecie po przekreceniu kluczyka