Witam mam wzmacniacz jbl gto 75.4 (tryby pracy (kanały): 4/3/2
moc przy połączeniu zmostkowanym: 2 x 260 W moc RMS, 2 Ω,: 4 x 130 W moc RMS, 4 Ω,: 4 x 75 W)
i zakupilem wlasnie glosnik jbl gto 1202d ktory jest dwu cewkowy (SPECYFIKACJA: subwoofer 30cm / 12"", moc ciągła RMS 300 W, moc szczytowa 1200W, skuteczność 93 dB, impedancja (fabryczna) 4 Ohm - 2 cewki 2 x 2 Ohm) i jak to teraz najlepiej spiac zeby wycisnac z nich jak najwiecej.
Jak najlepiej podlaczyc subwoofer dwucewkowy do wzmacniacza?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Ostatnio zmieniony pn lis 28, 2011 13:40 przez Miraz86, łącznie zmieniany 1 raz.
Wzmacniacz:
4 x 104W rms => 4Ω
4 x 142W rms => 2Ω
2 x 284W rms => 4Ω
Głośnik:
Moc ciągła RMS: 300 W
Moc szczytowa: 1200W
Skuteczność: 93 dB
Impedancja (fabryczna): 4 Ω (możliwość konfiguracji 1 x 1Ω, 2 x 2Ω, 1 x 4Ω)
Cewki: 2 x 2 Ω
Jako, że wzmacniacz jest 4-kanałowy to podpiąłbym pod niego subwoofer i głośniki przednie (wszystko na 4Ω).
Tak więc 2 kanały we wzmaku mostkujesz i pod powstały zmostkowany kanał podpinasz subwoofer, a pod pozostałe dwa podpinasz zestaw przedni.
Na wzmaku będziesz miał szkic w jaki sposób zmostkować kanał (w sensie gdzie podpiąć + i - subwofera w trybie zmostkowanym "bridged").
A do głośnika powinieneś mieć zworki, za pomocą których ustawiasz tryb: 1Ω, 2Ω, 4Ω - sposób zwarcia powinieneś mieć opisany w dołączonych do głośnika papierach.
4 x 104W rms => 4Ω
4 x 142W rms => 2Ω
2 x 284W rms => 4Ω
Głośnik:
Moc ciągła RMS: 300 W
Moc szczytowa: 1200W
Skuteczność: 93 dB
Impedancja (fabryczna): 4 Ω (możliwość konfiguracji 1 x 1Ω, 2 x 2Ω, 1 x 4Ω)
Cewki: 2 x 2 Ω
Jako, że wzmacniacz jest 4-kanałowy to podpiąłbym pod niego subwoofer i głośniki przednie (wszystko na 4Ω).
Tak więc 2 kanały we wzmaku mostkujesz i pod powstały zmostkowany kanał podpinasz subwoofer, a pod pozostałe dwa podpinasz zestaw przedni.
Na wzmaku będziesz miał szkic w jaki sposób zmostkować kanał (w sensie gdzie podpiąć + i - subwofera w trybie zmostkowanym "bridged").
A do głośnika powinieneś mieć zworki, za pomocą których ustawiasz tryb: 1Ω, 2Ω, 4Ω - sposób zwarcia powinieneś mieć opisany w dołączonych do głośnika papierach.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
wlasnie dalem zdjecie pogladowe jak moglbys mi to narysowac to by bylo fajnie.
Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12
Coś takiego:Miraz86 pisze:wlasnie dalem zdjecie pogladowe jak moglbys mi to narysowac to by bylo fajnie.
Tylko nie pamiętam co się mostkowało żeby uzyskać 4Ω, ale wydaje mi się, że mostek na fotce jest prawidłowy.
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
Glosnik w srodku trzeba spiac jak ma byc w 2ohmy.
Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12
http://www.rockfordfosgate.com/rftech/w ... ofer_imp=4" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.rockfordfosgate.com/rftech/w ... ofer_imp=3" onclick="window.open(this.href);return false;
zmieniajcie w tabeli konfiguracje jak chcecie
http://www.rockfordfosgate.com/rftech/w ... ofer_imp=3" onclick="window.open(this.href);return false;
zmieniajcie w tabeli konfiguracje jak chcecie