tanie brzmienie

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

lukas188
Nowicjusz
Nowicjusz

tanie brzmienie

Post autor: lukas188 » wt wrz 27, 2011 11:51

witam jestem tu nowy i odraazu prosze zeby nie jechac za zly temat ;d
a mianowicie niedawno kupilem sobie golfika 3 lecz bez ani jednego glosnika nic ;p chodzi o to czy byscie pomogli to ogarnac jakos
nic wielkiego myslalem na 4 glosnikami 2 w drzwiach i 2 z tylu nie chodzi mi tu o piekna muzyke czy efekty jak na koncercie
w miare dobra jakosc dzwieku nie musi byc glosno myslalem zeby 2 z przodu to jakies 100W a z tylu 160W tylko radio i glosniki to nie wszystko jestem w tym kompletnie zielony wiec prosze o pomoc jak to ogarnac
nie chodzi mi zeby zaraz linki wklejac do allegro tylko co musze kupic krok po kroku za w miare tanio zeby gralo nie musi byc full power ;d

bogib184
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

tanie brzmienie

Post autor: bogib184 » wt wrz 27, 2011 12:08

Po pierwsze poczytaj forum i już się zorientujesz od czego zacząć poprawną instalację (nie mówię o sali koncertowej), po drugie jak byś miał 100 wat w rms na przodzie i 160 na tyle to takie woofery pod wzmacniaczem i na wygłuszonych drzwiach urwały by ci głowę... Poczytaj o magii cyferek z tysiącami wat, mocach rzeczywistych (RMS) itp, itd, itp.

lukas188
Nowicjusz
Nowicjusz

tanie brzmienie

Post autor: lukas188 » wt wrz 27, 2011 12:31

wlasnie jestem calkowicie zielony w tych sprawach ;/ nie znam sie na tych wooferach i tweeterach kupilem auto gole i musze jakos je zrobic ta ciezko napisac jak to zrobic zeby gralo w miare po ludzku bez szalu
nie chodzi mi o montaz tylko co kupic za w miare tanie pieniadze ;/

lukas188
Nowicjusz
Nowicjusz

tanie brzmienie

Post autor: lukas188 » wt wrz 27, 2011 12:38

zadnego wygluszania tylko tak oby w miare gralo ;/ nie jestem jakims fachowcem albo szpanerem zeby nie wiadomo co miec w aucie ma grac nie harczec nie zacinac i tyle

bogib184
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: tanie brzmienie

Post autor: bogib184 » wt wrz 27, 2011 14:07

Dobra, jak ma być bez wygłuszania (żałuj, bo to daje rewelacyjną poprawę nawet na fabrycznych głośnikach) i dystansów z MDF, to po taniości a w miarę przyzwoitą jakością polecam głośniki Phonocar, GMS lub droższe MDS Fanatic. Wygłuszenie + dystanse polecam, bo przy odrobinie chęci można za jakieś 150 zł wygłuszyć drzwi i założyć dystanse. Pytanie, czy auto 3 czy 5 drzwiowe, bo jeśli chcesz coś upychać w półkę to stanowczo nie polecam. Jakie posiadasz radio, czy zamierzasz je dopiero nabyć, wzmacniacz planujesz, czy pozostajesz pod samym radyjkiem ?

Awatar użytkownika
dan124
_
_

tanie brzmienie

Post autor: dan124 » wt wrz 27, 2011 14:09

" ma grac nie harczec "

No i tu będzie problem.

lukas188
Nowicjusz
Nowicjusz

tanie brzmienie

Post autor: lukas188 » wt wrz 27, 2011 18:48

wlasnie wszystko zamierzam kupic auto 3 drzwiowe i wlasnie planowalem cos z polka zrobic
jak bez wzmacniacza to jakie glosniki mi zahulaja pod radiem nie chce wlasnie zeby harczalo ;/

bogib184
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: tanie brzmienie

Post autor: bogib184 » wt wrz 27, 2011 21:25

Wytłumaczę ci w skrócie: radio osiąga jakieś 17 wat prawdziwej mocy (żadne 50 nie ma), żeby głośniki nie charczały to muszą mieć jak najmniej mocy prawdziwej, tzw. RMS. Pod radio najlepiej do 40 RMS (jeżeli oczywiście nie ma planów na wzmacniacz), a po drugie głośnik musi być zamontowany na stabilnym miejscu (boczek w mk3 do takich miejsc nie należy). Wystarczy zamontować dystanse z MDF do drzwi, kupić rolkę maty dekarskiej za jakieś 90 zł i trochę odtłuścić drzwi wewnątrz, okleić dekarką, zakleić otwory technologiczne w drzwiach i zamontować głośnik i cieszyć się z nie charczącej muzyki.

Zablokowany

Wróć do „Car Audio”