Szkło w głośnikach - proszę o pomoc
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam, niestety jakiś czas temu wandale wybili mi tylną szybę w Golfie MK3. Pech chciał, że w półce miałem zamontowane prawie nowe, bo paromiesięczne głośniki Blaupunkt GTx 693 Mystic Series i, jak można się domyśleć, zostały obsypane masą szkła z szyby. To co się dało wyciągnąłem palcami, resztę odkurzaczem. Myślałem, że będzie OK, podłączam, a obydwa charczą :/ Dodam, że membrany nie są poprzecinane. Doszedłem do wniosku, że szkło musiało się dostać do środka głośnika. Udało mi się trochę wysypać tego szkła stamtąd, ale dalej charczy. Co robić? Żeby dostać się do wnętrza głośnika to chyba trzeba rozklejać zawieszenie, a ja sam sobie nie poradzę. Jest ktoś kto się tym zajmuje? Czy taka naprawa jest w ogóle opłacalna? Proszę o porady.
MK3 GT TDI >>> A2 1.4 16V >>> A3 8L S-Line TDI
-
- Forum Master
- Kontakt:
Od spodu pod naklejką na magnesie masz śrubkę (na gwiazdkowy wkrętak), odkręcasz ją, i cały słupek z głośnikami nad membraną wychodzi do góry, na długość linek (kabli od membrany do słupka).
Wyjmiesz, wytrzepiesz szkło, przedmuchaj sprężonym powietrzem, złożysz w odwrotnej kolejności demontażu i powinny jeszcze pograć.
Wyjmiesz, wytrzepiesz szkło, przedmuchaj sprężonym powietrzem, złożysz w odwrotnej kolejności demontażu i powinny jeszcze pograć.
Dzięki wielkie! Nawet nie wiedziałem, że tam jest jakaś śrubka schowana... Obyło się nawet bez sprężonego powietrza Głośniki już zamontowałem w aucie i grają jak dawniej Jeszcze raz wielkie dzięki za radę
MK3 GT TDI >>> A2 1.4 16V >>> A3 8L S-Line TDI