Jaki wybrać głośnik 25cm, skrzynia zamknieta
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witajcie.
Chciałbym, aby pomógł mi ktoś ogarniający temat dobrać jakiś przyzwoity głośnik w skrzynkę basową.
Dane sprzętu jaki posiadam:
Radio Pioneer DEH-30MP
Głośniki w podszybiu INFINITY 10cm
Głośniki w tylnych boczkach jakieś badziewne 17,5cm ale planuje włożyć helixy DB 16cm (mam takie z poprzedniego samochodu)
Wzmak do suba do kenwood kac927 300W RMS
Skrzynia zamknięta, Litraż...hmmm kiedyś ktoś mi to wyliczał, to wyszło 21L NETTO.
Wymiary skrzynki (po zewnętrznej) to:
Szerokość: 36,5cm
Wysokość: 31,5cm
Głębokość dół: 34cm
Głębokość góra: 21cm
Grubość płyt 2cm
Auto to Audi 80 coupe.
Muzyka jaką słucham...głównie klubowa ( techno, house, dubstep, DnB, i tym podobne oraz czasami hip-hop).
W tej chwili mam głośnik badziewny, stary, lipnej firmy. Oczekuje mocniejszego, głośniejszego i w miare możliwości głębokiego bassu. Fajnie, jakby po zwiększeniu głośności, dało rade pomasować plecy kierowcy ( o ile to możliwe przy takim wzmaku).
Myślałem o głośniku powerbass s-10, ale sam nie wiem. Może jakiś JBL albo jeszcze coś innego? Tu liczę na Waszą opinię.
Kwota jaką chciałbym przeznaczyć... Żaden szał, chciałbym się zmieścić w przedziale 300-400zł.
Chciałbym, aby pomógł mi ktoś ogarniający temat dobrać jakiś przyzwoity głośnik w skrzynkę basową.
Dane sprzętu jaki posiadam:
Radio Pioneer DEH-30MP
Głośniki w podszybiu INFINITY 10cm
Głośniki w tylnych boczkach jakieś badziewne 17,5cm ale planuje włożyć helixy DB 16cm (mam takie z poprzedniego samochodu)
Wzmak do suba do kenwood kac927 300W RMS
Skrzynia zamknięta, Litraż...hmmm kiedyś ktoś mi to wyliczał, to wyszło 21L NETTO.
Wymiary skrzynki (po zewnętrznej) to:
Szerokość: 36,5cm
Wysokość: 31,5cm
Głębokość dół: 34cm
Głębokość góra: 21cm
Grubość płyt 2cm
Auto to Audi 80 coupe.
Muzyka jaką słucham...głównie klubowa ( techno, house, dubstep, DnB, i tym podobne oraz czasami hip-hop).
W tej chwili mam głośnik badziewny, stary, lipnej firmy. Oczekuje mocniejszego, głośniejszego i w miare możliwości głębokiego bassu. Fajnie, jakby po zwiększeniu głośności, dało rade pomasować plecy kierowcy ( o ile to możliwe przy takim wzmaku).
Myślałem o głośniku powerbass s-10, ale sam nie wiem. Może jakiś JBL albo jeszcze coś innego? Tu liczę na Waszą opinię.
Kwota jaką chciałbym przeznaczyć... Żaden szał, chciałbym się zmieścić w przedziale 300-400zł.
Moje COUPE:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=407686
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Jaki wybrać głośnik 25cm, skrzynia zamknieta
S-10 dobry głośnik, jak na taką kasę, ale zejścia to on nie ma za tęgiego nawet w BR, za to szybki i niezły jakościowo. Warto jednak dołożyć do serii M PowerBassa. Ogólnie po przesiadce z lipnego suba, może Ci się nawet i jego zejście spodobać, bo zawsze trochę kopnie, tylko przy takim litrażu ten głośnik potrzebuje ponad 400 rms, żeby trochę potrząsnął budą. Przy 30 l closed by już chodził, a 21 l to by się mu więcej wat przydało, co nie oznacza, że nie zagra.
Ale w tym zdaniu mówisz o s-10, czy o tej serii M ?bogib184 pisze:tylko przy takim litrażu ten głośnik potrzebuje ponad 400 rms, żeby trochę potrząsnął budą. Przy 30 l closed by już chodził, a 21 l to by się mu więcej wat przydało, co nie oznacza, że nie zagra.
W sumie z tym głosnikiem mi się nie pali, rok czasu jeździłem z tym co jest, to i miesiąc wytrzymam więc mogę doinwestować w lepszy głośnik.
Moje COUPE:
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Jaki wybrać głośnik 25cm, skrzynia zamknieta
Jeden i drugi ma podobne zapotrzebowanie na moc, z tym, że M lepiej spisze się w 21 l.
Mogę doinwestować w M-10
Tylko jeszcze mam jedno pytanie w takim razie. Bo glośnik PB m-10 ma 300W RMS, i mój wzmak dokładnie tyle samo. Mam rozumieć, że tak może być i będzie to grało i nic sie nie pochrzani ?
Tylko jeszcze mam jedno pytanie w takim razie. Bo glośnik PB m-10 ma 300W RMS, i mój wzmak dokładnie tyle samo. Mam rozumieć, że tak może być i będzie to grało i nic sie nie pochrzani ?
Moje COUPE:
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Jak się dozuje gain z głową, to można nawet pędzić ten głośnik kilowatem.
O, to świetnie. W takim razie dozbieram kasy na m-10
Moje COUPE:
jest świetny głośnik jak dla mnie i kilku moich znajomych.. mam na myśli rockford fosgate T2 ale to już znacznie większe pieniądze, ale może warto dorzucic
Golf mk2 USA 1.8T 20V AUM--> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=420945" onclick="window.open(this.href);return false;
A ja polecę kulturalnego i stonowanego wariata jakim jest Intertechnik MDS10 S. Sub o mocy 250W z niewielkim apetytem na prąd, potrafi zagrać niesamowicie szybko, szybkością bije na głowę S10 , M10 i inne obecne wynalazki Rockforda. Zejścia zdecydowanie mu nie brakuje (zwłaszcza w BR). Panuje opinia, że głośnik traci na szybkości jeśli wrzuci się go z closed do BR. W przypadku IT takie zjawisko nie ma miejsca. Jest równie szybki jak w closed, ale zyskuje sporo na zejściu i na mięsistości basu. Ogólnie głośnik bardzo uniwersalny, przy dnb na pewno się nie zgubi jak konkurenci. W przedziale cenowym do 500zł nie trafiłem na bardziej uniwersalny i tak zacny głośnik. Dziękuję za uwagę
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
scuzzy, tylko po co męczyć IT przy takich bitach...
Przy reszcie sprzętu autora i rodzaju muzyki ten głośnik i tak nie będzie miał gdzie się wykazać, bo nikt się nie będzie spuszczał na tym, czy kontrabas dobrze wybrzmiewa w tym przypadku.
Tutaj trzeba jeb***cia jakie PB mu zapewni...
Przy reszcie sprzętu autora i rodzaju muzyki ten głośnik i tak nie będzie miał gdzie się wykazać, bo nikt się nie będzie spuszczał na tym, czy kontrabas dobrze wybrzmiewa w tym przypadku.
Tutaj trzeba jeb***cia jakie PB mu zapewni...
Kubuś20 słuchałeś IT 10S w BR? W moim odczuciu, IT sprawdził się bardzo dobrze przy muzie elektronicznej takiej jak dnb, bo sam sporo go słucham... Miałem kiedyś S10 i naaa praaawdee nie dorównuje szybkością IT. A jeśli chodzi o "męczenie" głośnika, to już indywidualna sprawa każdego użytkownika
Chodziło mi głownie o to, że IT to bardzo uniwersalny głośnik, który w swojej klasie cenowej ma niewielu "tak szybkich" konkurentów, a i wykopu mu nie brakuje...
Chodziło mi głownie o to, że IT to bardzo uniwersalny głośnik, który w swojej klasie cenowej ma niewielu "tak szybkich" konkurentów, a i wykopu mu nie brakuje...
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Nie porównuję S10 do IT, bo takie porównanie po prostu nie ma sensu(głośniki z trochę innych klas).
Napisałem po prostu, że szkoda go tu...
Napisałem po prostu, że szkoda go tu...
watpie szczerze zeby ten wzmak kenwooda byl tak szybki jak ten glosnik. W bass niestety trzeba zainwestowac dobry naped czyli wzmak. bardzo sybkie i niedrogie sa signaty. Sporo porownywalem wzmakow i naprawde nie widzialem tak szybkiego wzmaka w tej klasie. Moze niektorym nie bedzie sie podobac ale ja lubie jak jest kontrola nad dzwiekime. Jednemu zalezy by waliło i trzeslo autem a ja tam wole precyzje. Wszystko zalezy od tego co preferuje uzytkownik. Ja tam osobiscie nie inwestuje zbytnio w audio w samochodzie bo musialbym tam sporo sosu wladowac by mnie to zadowoliło. Zapodalem tylko taki standardzik by nie było masakry ale nie zmieniam glosnikow itp bo wpada sie w wir gdzie zaczyna kase wyciagac niemilosiernie. Niestety jak sie poslucha zestawów na przedzie co kosztuja 1500 zl czy nawet i 2000 to sprzet za 500 i 800 nie robi juz wrazenia.
Wszystko jest kwestia budżetu i tego bym sie trzymał.
Wszystko jest kwestia budżetu i tego bym sie trzymał.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
ale kolego teorie prawisz... Co masz na myśli porównując szybkość głośnika do wzmacniacza?
Mój mentor !wesol pisze:bardzo sybkie i niedrogie sa signaty. Sporo porownywalem wzmakow i naprawde nie widzialem tak szybkiego wzmaka w tej klasie.