[głośniki] mk2 na podszybiu i tylna półka

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

reed
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: reed » ndz kwie 24, 2011 18:10

Witam,
wiem że taki temat już pewnie był ale po szukaniu (albo kiepsko szukałem) nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.

Chcę zmienić głośniki właśnie na podszybiu i na tylnej półce. Obecnie są tam "jakieś" głośniki ale tylko pierdzą i brzęczą. I tu mam kilka pytań.
Czy na podszybiu można bez problemu zamontować głośniki 100mm? Jeżeli nie to czy takie 87mm będą ok? A jeżeli 100mm wejdą to jakie.

Kod: Zaznacz cały

http://allegro.pl/glosniki-dax-zgo-golf-ii-punto-1-87mm-gratisy-i1563239140.html
lub

http://allegro.pl/blaupunkt-gtx352-seria-gt-87mm-2-drozny-glosniki-i1578660390.html
czy może takie

http://allegro.pl/alpine-sxe-0825s-eksprsowa-wysylka-kurierem-i1575822074.html
Na tylnej półce oczywiście 4x6, co myślicie o takich?

http://allegro.pl/a-l-p-i-n-e-sxe-4625s-2-drozne-4x6-slask-i1579719370.html
lub

http://allegro.pl/b-l-a-u-p-u-n-k-t-gtx-462sc-2drozne-4x6-i1575084476.html
czy może jakieś MAGNAT ?

Wiem że z takiej konfiguracji nie będzie szału ale chcę żeby to normalnie, w miarę możliwości grało.
Radio mam jakieś SONY 4x45W.

Pozdro.

bogib184
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Re: [głośniki] mk2 na podszybiu i tylna półka

Post autor: bogib184 » ndz kwie 24, 2011 20:16

Nabyłem auto i jeszcze nie montowałem mojego starego zestawu CA z poprzedniego auta :food: ale do rzeczy - mam radio i pod nie podpięte głośniki w tylnej półce - spadek po poprzednim właścicielu i nie gra to wcale - radio sony głośniki Clarion. Jednym słowem makabra, więc w półce głośniki pod radiem odpuść. Grają bez komory i dźwięku nie mai basu zerooooooo. Jestem zwolennikiem porządnego CA, a jak teraz muszę się chwilowo męczyć z tym ustrojem to uszy mi więdną. Chyba, że zrobił byś półkę z MDF i Podwiesił od strony bagażnika komory zamknięte i w ten sposób zamontował, to jakiś dźwięk by się pojawił. Podszybie i tam oprócz fabrycznie siedzących syków nie montować też żadnych wynalazków - po prostu szkoda pieniędzy, a jak się upierasz na taki patent to ja bym zainwestował w najtańsze głośniki na rynku, bo na poprawę jakości nie licz, a wiem co mówię.

reed
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: reed » ndz kwie 24, 2011 20:30

Czyli co? Najgorszy szajs za 20zł ?? Chyba nie będzie miało to sensu bo "jakoś" i tak penie nie wzrośnie.
Może ktoś będzie znał odp na moje pytania. Już sam nie wiem, doradźcie coś. :food:

bogib184
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: bogib184 » ndz kwie 24, 2011 21:39

Ja Ci coś zasugerowałem, a trochę tu pomagam na forum. Zrozum radio masz 4 x 15 wat a nie 4 x 45, a dlaczego to poczytaj w necie ile ma radio i założenie głośników typu 60 wat bez wzmacniacza i to w tą śmieszną półkę nie poprawi ci grania w żaden możliwy sposób. Później będziesz pisał, że głośniki grają cicho, a przy głośniejszym słuchaniu będą pierdzieć i zadając takie pytanie, domyślam się, że pomyślisz o za słabych głośników, a to nie prawda. Poczytaj więcej to zrozumiesz cokolwiek, bo nawet jak założysz głośniki w półkę za 300 i tak nie będzie lepiej, nawet jak podepniesz wzmacniacz - chyba widzisz gołym okiem jak wygląda i z czego jest zrobiona półka w golfie.

reed
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: reed » pn kwie 25, 2011 09:38

Wiesz co, aż tak nie ogarnięty w temacie to ja nie jestem. ;) Jak pisałem wyżej. Wiem że z tego kokosów nie będzie a zmiana głośników na pewno coś da a nie oczekuję złotych gór. Nie będę rozwalał tylnej półki żeby wpakować jakieś MEGA BASS RACING SUPER POWER UMCYK UMCYK Boschmany za 50zł a tylko rozpierdziele półkę która w końcu pęknie na pół ani przednich boczków żeby zamontować 16cm czy 16,5cm. Mam drugiego golfa GTI i właśnie poprzedni właściciel tak rozwalił półkę i boczki. Wiem że jak na radiu było napisane poliż to bym nie polizał a że jest napisane 4x45w to napisał tu żeby wam coś nakreślić. Co do wzmacniacza to mam wzmacniacz 4x100w tylko w tym problem że go nie podłączę do radia bo radio nie ma wejścia na chinche. Chyba że da się inaczej o czym ja nie wiem... . Mam inne głośniki (właśnie z tego GTI'ka 2x16cm i dwa 6x9'' Boschmana) tylko nie będę rozpierdzielał połowy auta żeby sobie zrobić dicho'inferno w samochodzie. Może są tacy co to lubią, ok, ja nie. Czyli zamontowanie jakichkolwiek głośników w fabryczne miejsca da wielkie nic.
Może znasz odpowiedź na moje pytanie. Czy zamontuję głośniki 10cm w przedniej półce bez przeróbek? Pytam dlatego ponieważ głośników 10cm jest większy wybór niż 87mm, tym samym konkurencja cen.

bogib184
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: bogib184 » pn kwie 25, 2011 12:23

Bez przeróbek załóż 87 mm, bo 100 mm będzie grało praktycznie tak samo. Kup 87 i włóż. Co do tylnej półki tak jak pisałem (nie każę Ci kolego rozbierać połowy auta :bigok: ) możesz zamontować głośniki, ale chodzi mi właśnie, że półka jest miękka i ona się i tak wygnie. Jak byś zrobił niewielkim kosztem identyczną półeczkę z czegoś twardego i do tego pod spodem zrobił pod każdym głośnikiem niewielkie komory zamknięte to wtedy na pewno odczuł byś poprawę (głośnik wydobywał by z siebie dużo lepszy dźwięk dzięki tym komorom). Chyba, że chodzi Ci o głośniki w tylnych parapetach to co innego - to napisz o które chodzi. Ja słyszałem zrobioną taką półkę w Golfie z cienkiego mdf obitego filcem, pod spodem były obudowy po starych małych kolumnach od patefonu przykręcone do tej półeczki i grało bardzo przyzwoicie - wadą jest spora waga takiej półki.

reed
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: reed » pn kwie 25, 2011 12:53

To się porobiło. :goof: W pierwszym poście pisałem że chcę głośniki 4x6'' oraz później pisałem o fabrycznych otworach więc myślałem że każdy będzie wiedział o co mi chodzi. Głośniki z tyłu to właśnie jak to mówisz, tylko w tylnym parapecie. Przynajmniej to już jasne. Co do półki z mdf'u to sobie sam już taką robiłem w tym GTI'ku gdzie półka padła pod ciężarem głośników. Reasumując. Chodzi mi tylko i wyłącznie o FABRYCZNE miejsca na głośniki. Podszybie 87mm i tył parapety 4x6''. (bo jak dobrze wiem to z tyłu właśnie 4x6'' przychodzi). :okej:

bogib184
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: bogib184 » pn kwie 25, 2011 14:48

Wiesz co, spojrzałem na to, że napisałeś tylną półkę, a głośniki z nazw to skojarzyłem, że to są elipsy, ale rozmiaru już nie dopatrzyłem, a to dlatego, że po prostu jestem przeciwny takim głośnikom więc spoko, mój błąd. Co do firm, które podałeś i ich modeli, weź obojętnie które, a najlepiej najtańsze z tych, które podałeś i będzie luz :bajer: Zagrają identycznie, jestem prawie na 100 % przekonany, że różnicy praktycznie byś nie usłyszał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”