Witam,
Ostatnio poszczęściło mi się i dostałem za darmo wzmacniacz 4-kanałowy Spectron SP a4150 4x75w rms przy 4omh (180w w mostku) oraz subwoofer Axton Ab25 250w rms 4omh. W aucie posiadam odseparowany zestaw przedni Ground Zero GZHC 16x 100w rms. Mam pytanie czy wzmacniacz nie jest za słaby do takiego zestawu przy podłączeniu 2.1?
[mk4] Ocena wzmacniacza do car audio
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: [mk4] Ocena wzmacniacza do car audio
Ogólnie jest za słaby, ale grać jakoś zawsze będzie Jeżeli na prawdę za darmo, to ja na Twoim miejscu bym się cieszył, bo ten Spectron to nie głupi wzmacniacz wbrew pozorom 180 RMS to on raczej nie ma, ale te 150 powinien mieć na sub i z 60 na stronę na przód.
[mk4] Ocena wzmacniacza do car audio
Ja zawsze na suba daje lekki zapas mocy, glosniki sa rozne warto miec czym je dobrze kopnac.Zostaw go na przod w mostku, a na suba kup cos innego.
Dex P99r >Macrom 59.16[Dynaudio md100&Macrom Md.4] >Audison vr203 & Hifonics falcon >PPI 4200AM >Sony XES S-12
Jeżeli zestaw przedni podłącze pod zmostkowany wzmacniacz to nie będzie za dużo mocy? Głośniki mają 100w rms, wzmak wg producenta 180 w rms. Miałem nadzieje, że przy tym zestawie 2.1 nie dojdzie do przesterowania ze względu na niedużą różnice mocy.slaww pisze:Ja zawsze na suba daje lekki zapas mocy, glosniki sa rozne warto miec czym je dobrze kopnac.Zostaw go na przod w mostku, a na suba kup cos innego.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Z doświadczenia: 100 RMS głośnik 165 mm nie jest aż tak wymagający mocowo i nieraz 60 RMS wystarczy z kopytami Niektóre zaś potrzebują i 150 RMS żeby zagrały na 100 % i były poprawnie sterowane przez piec. Ten Spectron ma jak Ci napisałem 150 na stronę max, nie więcej. W mostku z przodem będzie współgrało dobrze, bo sobie Gainem ustawisz moc na granicy pierwszych przesterowań i będzie lalka. 150 RMS na Sub to mało jeżeli ma 250 RMS - jeżeli jest w skrzyni z Bass Reflex, to jakoś będzie plumkać, ale jeżeli w zamkniętej, to już spore braki - wtedy nawet 400 RMS można dać ze wzmacniacza, żeby lepiej rozruszać głośnik i poczuć uderzenie suba. Podłącz i sam zobacz, czy Ci się podoba, czy nie