Kable sygnałowe, RCA, CHINCH, CHINCHE, CZINCZ

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

JacekTDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: JacekTDI » wt lut 01, 2011 16:32

Panowie, szukałem... nie znalazłem tematu stricte o sygnałówkach.
popiskuje mi trochę w głośnikach (wg mnei tylko wysokotonowe), jedynym ostatnim słabym punktem instalacji jest u mnie zestaw kabli RCA, (jakieś niemarkowe grube pomarańczowo-białe skręcone współosiowo w przeźroczystej osłonie z koncówkami metalowymi satynowanymi), gdy miałem głośniki na pojedynczych kanałach na wzmaku, nic nie gwizdało, jak zmostkowałem to zaczęło.... :/ Radio Pioneer F900BT, dodam, że sposób Powalla`i już wdrażałem (masa RCA - drucik - obudowa radia) nic to nie dało, jedyne co to mogłem jeżdżąc drucikiem po obudowie to wytworzyc mikrotrzaski w głośnikach. Spróbuję jeszcze miernikiem sprawdzić czy jest zamknięty obwód dla "masa RCA - obudowa radia" i "masa RCA - obudowa wzmaka", może tu coś jest nie tak...

A tak BTW, czy usunę piski czy też nie to chciałbym wymienić RCA, na coś solidnego (czy jest słyszalne polepszenie jakości przy dobrych kablach??), jeden z forumowiczów "Rucus1910" poleca mi kable KLOTZ ( http://allegro.pl/show_item.php?item=1420613116" onclick="window.open(this.href);return false; ), 3 zestawy 5m każdy po 2 RCA z każdej strony kosztowałyby mnie w sumie 450PLN. Warte to jest tej kasy?? Czy brać coś innego??
Półśrodki mnie nie interesują, zwłaszcza typu "załóż filtr pętli masy", większego dziadostwa nei widziałem :)
Powalla, mam blisko do Mikołowa, może Ty coś zaproponujesz?? :)

JacekTDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: JacekTDI » śr lut 02, 2011 09:20

Widzę las doradców :foch: wczoraj sprawdzałem miernikiem RCA, powiem tak, w bagażniku do masy kazdego chincha przykładałem jeden kabel z miernika, a drugi do kabla masowego (poprowadzony od akumulatora) odkreconego od wzmacniacza, czyli sygnał musiał zamknąć pętlę RCA-RADIO-BUDA-AKUMULATOR, na każdym RCA był obwód zamknięty i miernik sygnalizował zwarcie/obiek zamknięty. Czyli masy są w porządku, zarówno w radiu jak i w kablach, ale co jest ciekawe, to popiskuje tylko i wyłącznie w wysokotonowych głosnikach, woofery i sub są ciche jak nieboszczyk. Dodam, że gdy montowałem cykacze, to lutowałem je z kablami idacymi do zwrotnic w bagażniku. Sugestie?? :|

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr lut 02, 2011 10:30

JacekTDI, zmniejsz trochę czułość wejściową na wzmacniaczu i piski powinny zginąć...

JacekTDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: JacekTDI » śr lut 02, 2011 11:36

Kubus20, oooo spróbuję tak zrobić, bo w sumie jak w mostku to podpinałem to GAIN trochę podciągnąłem na wzmaku.... dzięks za nakierowanie:) lecę na parking ;)

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr lut 02, 2011 23:38

NO i co tam, dało to coś :?:

Co do sygnałówek, to Klotze są fajne.
Porównywałem bezpośrednio do kilku innych w jednym aucie przy tych samych klockach i dają radę naprawdę.

Pewnie przy różnych sprzętach będzie różnie, ale u mnie wypadły delikatnie gorzej od starej serii Stinger Dream, a porównywalnie lub lepiej od kabli sygnałowych Audisona za 89zł(wtedy) lub Eagle MC 50, bo takie miałem w łapach na testy...

JacekTDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: JacekTDI » śr lut 02, 2011 23:54

Halo, halo, dalo dalo:) zjechalem na Level'u z 70% na jakies 45% i jest extra cicho, balem się że kontrola nad wooferami moglaby spasc, ale absolutnie tego nie zarejestrowalem:) wiec jest dobrze:) mimo wszystko. I tak zmienie jak nie teraz to na wiosne te sygnalowki, jak cos to Kubus20 zglosze się do Ciebie o oferte, albo w sumie już teraz mozesz rzucic tu albo na PW;)

zboro33
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: zboro33 » czw lut 03, 2011 01:15

To moze zeby nie tworzyc nowego tematu... chcialem zapytac ktore kable byscie wybrali, bo zastanawiam sie nad dietz rome, lub washington??? A moze macie jakies inne dobre propozycje do 100zl?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”