Zakłucenia Radia od Prędkościomierza
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Mam Golfa Mk3 Tdi i juz 3 z koleji radyjko które robi bzzz a raczej głosniki. po odpaleniu silnika na luzie radio chodzi jak miodzio po ruszeniu autem radio zaczyna bzyczec coraz mocniej wraz z predkoscia... ktos mi powiedzial ze to od slimaka, predkosciomierza itp. by to sprawdzic odłączylem prędkosciomierz pod maską i rzeczywiscie gra czystko, ale bez licznika nie bede smigal bo duzo pomykam w trasie. JAK ROZWIAZAĆ TEN PROBLEM Wilk90
Nowicjusz
Nowicjusz
Masz niefabryczne radio, nieprawdaż? Nie przecinaj przewodu, tylko wypnij styk nr 1 z kostki zasilającej i zaizoluj (chyba przewód niebiesko-biały). Jest to sygnał GALA odpowiadający za automatyczne zwiększenie głośności radia wraz ze wzrostem prędkości, a co za tym idzie większym hałasem. Prawdopodobnie podłączony jest do jakiegoś przewodu od radia odpowiedzialnego za coś innego, dlatego powstają zakłócenia.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
ja mam podobny problem, tylko u mnie zakłucenia są od alternatora, czasami po wjechaniu w dziure zaczynają głośniki piszczeć wraz z wzrostem obrotów, po wjechaniu w drugą dziure cisza. co może mieć winę? słaba masa? tylko która? czy lepiej przejrzeć wszystkie masy?
Dzięki oblukam temat
"Sprobuj zamontowac jakis wiekszy kondesator rownolegle do zasilania radia, najlepiej jak najblizej radia, np 4700uF 25V lub nawet wiekszy (na nizsze napicei bym nie polecal).
Jezeli nie pomoze to sproboj ten kondesator podpiac przy czujniku na skrzyni - oczywiscie na zasilaniu a nie na przewod sygnalowy "
A co o tym myślicie?
"Sprobuj zamontowac jakis wiekszy kondesator rownolegle do zasilania radia, najlepiej jak najblizej radia, np 4700uF 25V lub nawet wiekszy (na nizsze napicei bym nie polecal).
Jezeli nie pomoze to sproboj ten kondesator podpiac przy czujniku na skrzyni - oczywiscie na zasilaniu a nie na przewod sygnalowy "
A co o tym myślicie?
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Witam kolegów. Nie chce zakladac nowego tematu wiec pisze tu. Mam taki problem z golfem IV. Otóż nie dziala mi GALA bo nie ma wogole kabla we wtyczce od radia przy pinie 1 (bo tu powinien znajdowac sie kabelek od gali??). Gdy zajrzalem tam glebiej do calej instalacji sa tam dwa kable zaizolowane luzem wisza sobie tak. Sa to niebiesko-bialy i szaro-bialy kabelki. I tu moje pytanie za co one odpowiadaja? Czyzby wlasnie za gale? Czy moze ktos sobie poprostu odpial je bo gala mu nie pasowala?
Czekam na wasza pomoc
Pozdrawiam
Czekam na wasza pomoc
Pozdrawiam
VCDS, VAG K+CAN COMMANDER, VAG-COM, OP-COM
-
- Użytkownik
- Kontakt:
dzieki kolego. a po to ze chce sobie zakupic ori navi mfd i do tego jest potrzebna gala wlasnie. jeszcze raz dzieki wielkie za odpowiedz pozdro
Re: Zakłucenia Radia od Prędkościomierza
z tego co wiem to w ori navi gala pomaga (podaje info odnośnie Twojej prędkości), ale nie jest niezbędna, bo navi najbardziej wiarygodne info bierze z satelit.Salwinek91 pisze:dzieki kolego. a po to ze chce sobie zakupic ori navi mfd i do tego jest potrzebna gala wlasnie. jeszcze raz dzieki wielkie za odpowiedz pozdro
-
- Użytkownik
- Kontakt:
no dokladnie tak jak piszesz tylko ze bez gali obraz na ekranie bedzie przeskakiwal podobno a z gala bedzie plynny. tak gdzies czytalem kiedys