Jakie 2-drogi + wzmaczniacz?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Stackerob
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Stackerob » ndz paź 24, 2010 21:13

Witam.
Stoję aktualnie przed zakupem zestawu 2-drożnego + wzmacniacza oraz zestawu kabli.
Generalnie słucham wszystkiego, co wpadnie mi w ucho, aczkolwiek głównie z naciskiem na house, techno, electro, czasem jakiś pop itd.
Zero hip hopu, metalu... Zależy mi na dobrej jakości dźwięku z mocniejszym wykopem, który później będzie uzupełniony o subwoofer.

Przejrzałem ofertę Powerbass i najprawdopodobniej wybiorę jeden z dwóch kompletów w zależności od budżetu:
-PowerBass 2XL-60C
-PowerBass L-60Cx
Czy jest dość znaczna różnica między nimi? Oczywiście bardziej wolałbym kupić 2XL...
Jaka jest charakterystyka tych głośników? Nadadzą się do tych gatunków muzyki?

Kolejną sprawą jest dobór wzmacniacza do głośników, jaki moglibyście mi polecić? Wzmacniacz 2 lub 4 kanałowy, będzie zasilał tylko system przedni. Później do subwoofera będzie monoblock.Sądzę, że kwota do ok 600zł, ale jeśli będzie potrzeba jestem przeznaczyć na ten cel trochę więcej.
Aktualnie będzie to podpięte pod radio Vw MFD w wersji B( jeśli to ma jakieś znaczenie), później wpadnie coś 2-dinowego, najprawdopodobniej pionier, clarion lub alpine jeśli się trafi.
Jestem otwarty na każde inne propozycje, do przeznaczenia na ten cel bez kabli mam około 1200(+/-200zł).

Doświadczenia w tej dziedzinie mam nie wiele, aczkolwiek home audio mam dość dobrze ogarnięte ;)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » pn paź 25, 2010 20:09

Do Twojej muzyki raczej Powerbass L-60Cx.
Brzmienie 2XL niezbyt mi podeszło. Może nie samo brzmienie, a to że tweeter jest mocno głośniejszy od woofera(przynajmniej u mnie tak było). Dopiero po ingerencji w zwrotnicę brzmienie mocno się poprawiło.
Do głośników z nowych klocków spokojnie możesz wziąć U-dimension GLOW 2075. Z używek dużo większy wybór.

Stackerob
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Stackerob » pn paź 25, 2010 21:36

Hm, a ta ingerencja w zwrotnice jest znaczna czy raczej wymiana jakiegoś elementu?
Może dopłacić do wyższego modelu, jeśli oczywiście warto...

Raczej interesowałby mnie tylko nowy sprzęt, chyba, że trafi się używka w idealnym stanie, najlepiej z gwarancją ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”