Problem ze wzmacniaczem - ciągnie prąd gdy jest off :(
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Re: Problem ze wzmacniaczem - ciągnie prąd gdy jest off :(
We wzmacniaczu są kondensatory elektrolityczne o duzej pojemności wpięte między B+ a masę jeszcze przed przetwornicą napięcia jeśli wzmacniacz jest wiekowy lub przekraczane było jego napięcie zasilania ( uszkodzony alternator lub ładowanie prostownikiem ze zbyt dużym napięciem) to kondensatory najprawdopodobniej są do wymiany. Radziłbym na początek je wymieni gdyż koszt to kilka zl a one mogą by przyczyna rozładowywania aku- tak było z moim infinity.
Jak zrobię fotke wzmaka pokażecie mi które to by były do wymiany i jak je wymienić? Gdzie kupić?
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
kubcor, myślę że dotychczasowe założenia są zbędne.
Odłącz radio z kostek i zobacz ile wtedy prądu pobiera cała instalacja.
Moim zdaniem, jeżeli cokolwiek jest w aucie złodziejem prądu z audio, to tylko radio
BTW. dobrze byłoby żebyś podał konkretne modele sprzętów zainstalowanych w aucie. Jeżeli radiem jest pioneer(tymbardziej któryś ze starszych modeli, to bardzo prawdopodobne, że kradnie prąd).
Odłącz radio z kostek i zobacz ile wtedy prądu pobiera cała instalacja.
Moim zdaniem, jeżeli cokolwiek jest w aucie złodziejem prądu z audio, to tylko radio
BTW. dobrze byłoby żebyś podał konkretne modele sprzętów zainstalowanych w aucie. Jeżeli radiem jest pioneer(tymbardziej któryś ze starszych modeli, to bardzo prawdopodobne, że kradnie prąd).
Dlaczego tylko radio? Wzmak tak jak i radio jest urządzeniem elektronicznym i też może nawalic i mi właśnie on rozładowywał aku. Gdzie dokładnie mierzyłes ten pobór odpinając klemę czy na tym kablu grubym do wzmaka?
Mierzyłem na tym kablu grubym, na tej zapince okrągłej... Mi się wydaje, że to wzmak, bo jak go odpiąłem to nic nie ciągło