Problem ze wzmacniaczem - ciągnie prąd gdy jest off :(
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam, mam pewien problem ze wzmacniaczem Nie znam się za bardzo na audio i tym wszystkim, ale wytłumaczę to po chłopsku, wszystko jest prosto, radio-wzmacniacz-tuba. Wzmacniacz jest podłaczony 3 kablami do radia(2 grube jeden cieniutki który wyłącza wzmak gdy radio się wyłącza), jednym grubym kablem do aku(+) i jednym do masy(-) ze wzmacniacza dwa kabelki idą do tuby (+ i -) Tylko tyle mam. I teraz tak radio wyłączone, a nawet wyciągnięty panel a wzmak ciągnie 0.3 ampera z aku Gdy odłączę tube też tyle pobiera. Doszedłem tylko do jednego pewnego wniosku, że coś jest nie tak ze wzmakiem... Czy ktoś pomoże? ;/
Kolego jak masz wyłączone radio to jakieś diody na tym wzmacniaczu się świecą? Jak sprawdzałeś pobierany prąd z aku? Masz alarm?
Wzmacniacz jest pobudzany ( + plusem ) cienki kabel z radia i wtedy dopiero wzmacniacz swoje ciągnie. Odepnij masę od wzmacniacza i zmierz ponownie bo jak dla mnie to raczej nie wzmacniacz ciągnie prąd, poza tym 0,3 Ampera to dobry wynik w spoczynku, kiedy wszystko w furze jest wyłączone. Ostatnio sprawdzałem w kolegi golfinie i było 0,35 A przy wyłączonym radiu.
Wzmacniacz jest pobudzany ( + plusem ) cienki kabel z radia i wtedy dopiero wzmacniacz swoje ciągnie. Odepnij masę od wzmacniacza i zmierz ponownie bo jak dla mnie to raczej nie wzmacniacz ciągnie prąd, poza tym 0,3 Ampera to dobry wynik w spoczynku, kiedy wszystko w furze jest wyłączone. Ostatnio sprawdzałem w kolegi golfinie i było 0,35 A przy wyłączonym radiu.
3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
0.3A to wynik jaki uzyskuje się na uzbrojonym alarmie.
Nie mam alarmu, nie świeci się dioda, sprawdzałem prąd woltomierzem/amperomierzem przy aku. Jak odłączyłem masę też ciągła tyle samo. Na próbę zobaczyć czy to to, zostawiłem auto z naładowanym aku i podłączonym wzmakiem na 3 dni i... Po 3 dniach pięknie nie odpalił
moze problem nie lezy po stronie radia tylko samej inst. auta.odłącz wszystko i wtedy sprawdz jak dalej bedzie ciągło to
http://www.google.pl/custom?domains=for ... cof=&hl=pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.google.pl/custom?domains=for ... cof=&hl=pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Czyli po odpinać radio i wszystko i tyko wzmak zostawić podłączony? No tak ale jak odłączę od wzmaka + co idzie do aku, to już nie bierze nic...
Hmm wzmacniacz nie powinien pobierać nic w spoczynku, jak dla mnie on jest przyczyną stanu rzeczy, jak odłączyłeś masę od wzmacniacza a on nadal ciągnie prąd, tajemnicą jest tylko to skąd bierze masę. Bo jak piszesz że odłączysz plus poboru nie ma żadnego. Sprawdź jakiś inny wzmacniacz na próbę i z czystej ciekawości.
3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
No właśnie będę miał okazję sprawdzić za 2 dni ciotka przyjedzie i wyciągnę z jej Golfa. Ale myślicie, że może być coś nie tak ze wzmakiem? Czy może wzmak okej, a bierze gdzieś "lewą" masę?
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
To nie jest kwestia masy, tylko układu wzbudzania wzmacniacza. Jeśli nie dostaje sygnału z radia, to nie pobiera żadnego prądu. Sprawdzałeś, czy po wyłączeniu radia nadal świeci się dioda POWER?
Tak po wyłączeniu radia, tak samo jak po wyjęciu panela dioda nie świeci. Gdy radio jest włączone świeci, a gdy jest wyłączone to już nie...
Teraz mi się coś przypomniało, może to coś mieć wspólnego, że kilka dni wcześniej zalało mi dywanik od strony pasażera tam gdzie nogi są? Zatkał mi się odpływ przy komorze silnika i mi się zlewało do środka na dywany, a wzmak leży na tylnym dywaniku po stronie pasażera, za fotelem... Ale nie był mokry ani nic...
Teraz mi się coś przypomniało, może to coś mieć wspólnego, że kilka dni wcześniej zalało mi dywanik od strony pasażera tam gdzie nogi są? Zatkał mi się odpływ przy komorze silnika i mi się zlewało do środka na dywany, a wzmak leży na tylnym dywaniku po stronie pasażera, za fotelem... Ale nie był mokry ani nic...
Ostatnio zmieniony ndz paź 10, 2010 15:13 przez kubcor, łącznie zmieniany 1 raz.
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Odłącz kable zasilające wzmacniacz i sprawdź na akumulatorze, czy pobór prądu jest taki sam.
Znaczy no tak sprawdzałem i jak jest odłączony to nic nie ciągnie...
- k0nr4d
- _
- Kontakt:
Czyli gdzieś w środku jest zwarcie, może złapał wilgoci. Zabierz go do domu, zdejmij pokrywę, niech ze dwa dni poleży w temp. pokojowej i zobacz co po tym czasie się będzie działo.
No to już było dosyć czas temu chyba z miesiąc, więc może wysechł już bo cały czas był odłączony i nie wiem czy dalej ciągnie, a pytam tutaj z ciekawości, bo wątpię żeby się sam naprawił... Jutro spróbuję go podłączyć zobaczymy, a jak nie to wyciągnę go i tak zrobie jak mówisz...