[mk2] Radio Gamma 3, montaż
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam
Mam kilka prostych pytań dotyczących audio. Moja wiedza w tym temacie jest mizerna, dlatego proszę o wyrozumiałość. Posiadam mk2, z czterema głośnikami, dwa w desce, dwa z tyłu. W chwili obecnej posiadam radio Alpha:
obsługuje ono tylko dwa głośniki.
Przymierzam się do kupna kasetowego radia Gamma 3 czyli (mam nadzieje, że niczego nie pomieszałem):
Takie radia z tego co widziałem, były montowane pod koniec produkcji mk2 i na początku produkcji mk3. Czy nie będzie problemu z jego podłączeniem? Czy da się zrobić jakieś wyjście audio, bez zbytniego uszkadzania deski? Czy może potrzeba do tego jakiejś przejściówki imitującej zmieniarkę?
Czy to jest prawidłowy pinout:
Mam kilka prostych pytań dotyczących audio. Moja wiedza w tym temacie jest mizerna, dlatego proszę o wyrozumiałość. Posiadam mk2, z czterema głośnikami, dwa w desce, dwa z tyłu. W chwili obecnej posiadam radio Alpha:
obsługuje ono tylko dwa głośniki.
Przymierzam się do kupna kasetowego radia Gamma 3 czyli (mam nadzieje, że niczego nie pomieszałem):
Takie radia z tego co widziałem, były montowane pod koniec produkcji mk2 i na początku produkcji mk3. Czy nie będzie problemu z jego podłączeniem? Czy da się zrobić jakieś wyjście audio, bez zbytniego uszkadzania deski? Czy może potrzeba do tego jakiejś przejściówki imitującej zmieniarkę?
Czy to jest prawidłowy pinout:
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Gamma 3 to normalnie radio - ma już gotowe wyjścia audio na głośniki, a także 4 wyjścia liniowe. Ze względu na zasilanie były dwa rodzaje radia Gamma 3 - starszy typ potrzebował tylko jednej masy do prawidłowego działąnia, nowszy potrzepował podania masy na dwa piny w kostce zasilania - na jednym nie bedzie grało. Ori i nstalacjia w mk2 ma podaną masę tylko na 1 pin, takze, w razie potrzeby trzeba sobie podłączyć mase takze pod ten drugi pin, ewentualnie zrobic coś w rodzaju przejściówki, tak, zeby nie niszczyć ori instalacji.
Radio jest wyposażone w funkcję GALA - zwiększanie głośności wraz ze wzrostem prędkości - fajny bajer - ale bedzie ona działała tylko wtedy, kiedy masz odpowiednią instalację w aucie. Częśto jest ona już przygotowana fabrycznie - zobacz, czy w kostce iso masz kabelek zółto-biały, jezlei tak, to sygnał do radia jest juz podany. Sprawdź jeszcze, czy w licnziku, przy prędkościomierzu masz czujnik pedkości. Jeżeli maszlicnzik z MFA, to ten czujnik na 100% masz, takze instalacja byłaby praktyznie gotowa. Jeżeli brak czujnika, to można go przełożyć z inych licnzików, np z MFA - trzeba tylko w liczniku wylamać zaślepkę.
Radio jest wyposażone w funkcję GALA - zwiększanie głośności wraz ze wzrostem prędkości - fajny bajer - ale bedzie ona działała tylko wtedy, kiedy masz odpowiednią instalację w aucie. Częśto jest ona już przygotowana fabrycznie - zobacz, czy w kostce iso masz kabelek zółto-biały, jezlei tak, to sygnał do radia jest juz podany. Sprawdź jeszcze, czy w licnziku, przy prędkościomierzu masz czujnik pedkości. Jeżeli maszlicnzik z MFA, to ten czujnik na 100% masz, takze instalacja byłaby praktyznie gotowa. Jeżeli brak czujnika, to można go przełożyć z inych licnzików, np z MFA - trzeba tylko w liczniku wylamać zaślepkę.
a jak w tym radyjku zrobić WEJŚCIE audio by podpiąć na przykład odtwarzacz mp3?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
no niestety, wejścia to radyjko nie posiada. Chyba najlepszym rozwiązaniem byłby transmiter FM.
ameryki nie odkryłeś da się zrobić na parę sposobów, jednak interesuje mnie porada jakiegoś maniaka który łopatologicznie wyjaśni elektrykowi(nie elektronikowi) gdzie się wlutować , (i opcjonalnie) co wylutować by pozbyć sie szumów(na przykład korzystając z 'AM' jako pasma do słuchania muzyki z mp3).
A może by tak wlutować się w miejsce głowicy odczytującej z taśmy i wsadzać kasetę bez taśmy w razie czego? Można tak?
A może by tak wlutować się w miejsce głowicy odczytującej z taśmy i wsadzać kasetę bez taśmy w razie czego? Można tak?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
żeby przycisk AM wykorzystać do aktywacji dorobionego wejścia analogowego, to wyższa szkoła jazdy i nawet dobremu elektronikowi podejrzewam, że sprawiłoby to problem. Jeżeli koniecznie chcesz podłaczyć się przewodowo do radia, to albo własnie pod głowicę, albo zobaczyć na schemacie aplikacyjnym końcówki mocy, gdzie jest wejście liniowe końcówki i tam dopiać sie z dodatkowym wejściem, ale zrobić to tak, żeby gniazdo wejścia dodatkowego miało styk, który rozłączałby sygnał od strony radia do końcówki, a łączyłby sygnał od gniazda. Czyli krótko mówiąc - wetkniecie wtyczki do gniazda liniowego spowodowałoby przełączenie sie radia na pobieranie sygnału z tego gniazda. Jak dokładnie to zrobić - tego nie wiem - tzn. w którym miejscu się podpiąc z sygnalem do końcówki, to pewnie bym doszedł, gorzej z tym przełączaniem za pomocą styku w gnieździe.
Na utube widziałem filmik że ktoś coś takiego wymodził, a i na elektrodzie jest drobna (niestety stara) dyskusja na ten temat. Swoją drogą dzięki za pomoc.
Dzięki wielkie za info. Mam jeszcze pytanie, czy Gamma 3 z Golfa 3 (z tego co widzę różniło się tylko wejściem na kasety), jest w pełni kompatybilne ze starszymi Gamma 3 i z tą instalacją?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Gamma 3 była tylko jedna - wiec nie rozumiem za bardzo pytania - nie było "starszej" i "nowszej" gammy 3. to co jest na zdjęciu to gamma 3.
Tutaj zaznaczam różnicę, która mi się rzuciła, ale rozumiem, że to kosmetyka:
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Moim zdaniem tak. Ale dało mi to trochę do myślenia i przypomniałem sobie, że niektóre gammy potrzebują dodatkowej masy na kostce iso - podłączonej do pinu nr 2, jak dobrze pamiętam. Ale z tego co wiem, to zależy to bardziej od producenta radia niż tego, czy radio jest stare, czy nowe - ale mogę się mylić.