Trzeszczy w tweeterach

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Trzeszczy w tweeterach

Post autor: Pinhead » pn sty 30, 2006 21:51

Niech no fachowcy spróbują ocenić co może powodować trzeszczenie w tweeterach przy głośnym słuchaniu muzyki ?
Trzeszczenie pojawiło sie po wymianie radia z Blaupunkta (ok.4x15W) na JVC (4x19W sinus). Problem tyczy się tylko głośniczków wysokotonowych. Czy wzkazywało by to na problem z niedoborem mocy radia ? Zbyt słabe tweetery czy może coś nie tak ze zwrotnicą do której sa podłączone ?

Druga sprawa to że głośny dźwięk w tych tweeterach jest nieprzyjemny dla ucha. Nie wiem jak to określić ale soprany zamieniają sie w hałas od którego w uszach piszczy. Słyszałem że jest to objaw niskiej jakości tweeterów. True / False ?

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Re: Trzeszczy w tweeterach

Post autor: gniochu » wt sty 31, 2006 18:52

Pinhead pisze:Niech no fachowcy spróbują ocenić co może powodować trzeszczenie w tweeterach przy głośnym słuchaniu muzyki ?
Trzeszczenie pojawiło sie po wymianie radia z Blaupunkta (ok.4x15W) na JVC (4x19W sinus). Problem tyczy się tylko głośniczków wysokotonowych. Czy wzkazywało by to na problem z niedoborem mocy radia ? Zbyt słabe tweetery czy może coś nie tak ze zwrotnicą do której sa podłączone ?

Druga sprawa to że głośny dźwięk w tych tweeterach jest nieprzyjemny dla ucha. Nie wiem jak to określić ale soprany zamieniają sie w hałas od którego w uszach piszczy. Słyszałem że jest to objaw niskiej jakości tweeterów. True / False ?
hmm... moim zdaniem jak radio by bylo za slabe to reszty glosnikow tez by nie ciagla a nie tylko tweeterow jakiej mocy sa te syki? Moga byc za slabe moze byc tez cos nie tak ze zwrtoka, najlepszym rozwiazaniem bylo by sprawdzenie ich pod innym radiem :)

Pzdr. Gniochu

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » wt sty 31, 2006 19:37

Tweetery są z zestawu Axtona. Raczej do porządnych się nie zaliczają
Obrazek
Jakie polecili byście tweetery które można by zamontować w miejsce starych o rozsądnej cenie ?

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » wt sty 31, 2006 20:02

najpierw radzil bym sprawdzic bo nie jestem pewny na 100% czy to jest ich wina a szkoda bylo by wydac kase co bys sie pozniej okazalo zbyteczne poniewaz glosniki byly dobre a do jakiej cany maja byc te syczki ??

[ Dodano: Wto Sty 31, 2006 19:13 ]
tak do ceny 70zl to niezle zagraja boschmanny np. te jezeli wolisz jakies tansze to te tez moga byc ale ja osoboscie jak bym mial kupywac to wolal bym te drozsze lepsza pasmo przenoszenia moze nie duzo ale zawsze cos. Popytaj na forum audimaniakow napewno cos Ci podpowiedza wiecej, bardzo ladnie graja tweeterki Kenwooda ale nie ma ich na allegro :(

Pzdr. GniOcHu

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » śr lut 01, 2006 01:58

A czy jest możliwość połączenia tweeterów równolegle aby uzyskać 4 głośniczki grające 2x ciszej ale za to z lepsza jakością ? Czy takie kombinacje raczej nie mają sensu ?

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » śr lut 01, 2006 15:23

chyba raczej nie

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » śr lut 01, 2006 15:30

Mam wrażenie że zgadujesz :helm:

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
gniochu
ZADYMIAKA
ZADYMIAKA
Kontakt:

Post autor: gniochu » śr lut 01, 2006 15:33

bo akurat z tym nie jestem pewien ale moim zdaniem nie bedzie lepszej jakosci dzwieku tylko bedzie wieksze obciazenie na radio, to tak jak bys podlaczyl rownolegle zarowki 12V pod akumulator 24V to bedzie lepsza jakosc swiatla ??:D tylko jak sie spali jedna to druga tez sie jara :)

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » śr lut 01, 2006 16:03

Heh... chodziło mi o połączenie szeregowe :mlotek: Moja pomyłka :blush:

=-Pinhead-=

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”