Trzeszczy w tweeterach
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Trzeszczy w tweeterach
Niech no fachowcy spróbują ocenić co może powodować trzeszczenie w tweeterach przy głośnym słuchaniu muzyki ?
Trzeszczenie pojawiło sie po wymianie radia z Blaupunkta (ok.4x15W) na JVC (4x19W sinus). Problem tyczy się tylko głośniczków wysokotonowych. Czy wzkazywało by to na problem z niedoborem mocy radia ? Zbyt słabe tweetery czy może coś nie tak ze zwrotnicą do której sa podłączone ?
Druga sprawa to że głośny dźwięk w tych tweeterach jest nieprzyjemny dla ucha. Nie wiem jak to określić ale soprany zamieniają sie w hałas od którego w uszach piszczy. Słyszałem że jest to objaw niskiej jakości tweeterów. True / False ?
Trzeszczenie pojawiło sie po wymianie radia z Blaupunkta (ok.4x15W) na JVC (4x19W sinus). Problem tyczy się tylko głośniczków wysokotonowych. Czy wzkazywało by to na problem z niedoborem mocy radia ? Zbyt słabe tweetery czy może coś nie tak ze zwrotnicą do której sa podłączone ?
Druga sprawa to że głośny dźwięk w tych tweeterach jest nieprzyjemny dla ucha. Nie wiem jak to określić ale soprany zamieniają sie w hałas od którego w uszach piszczy. Słyszałem że jest to objaw niskiej jakości tweeterów. True / False ?
=-Pinhead-=
Re: Trzeszczy w tweeterach
hmm... moim zdaniem jak radio by bylo za slabe to reszty glosnikow tez by nie ciagla a nie tylko tweeterow jakiej mocy sa te syki? Moga byc za slabe moze byc tez cos nie tak ze zwrtoka, najlepszym rozwiazaniem bylo by sprawdzenie ich pod innym radiemPinhead pisze:Niech no fachowcy spróbują ocenić co może powodować trzeszczenie w tweeterach przy głośnym słuchaniu muzyki ?
Pzdr. Gniochu
najpierw radzil bym sprawdzic bo nie jestem pewny na 100% czy to jest ich wina a szkoda bylo by wydac kase co bys sie pozniej okazalo zbyteczne poniewaz glosniki byly dobre a do jakiej cany maja byc te syczki ??
[ Dodano: Wto Sty 31, 2006 19:13 ]
tak do ceny 70zl to niezle zagraja boschmanny np. te jezeli wolisz jakies tansze to te tez moga byc ale ja osoboscie jak bym mial kupywac to wolal bym te drozsze lepsza pasmo przenoszenia moze nie duzo ale zawsze cos. Popytaj na forum audimaniakow napewno cos Ci podpowiedza wiecej, bardzo ladnie graja tweeterki Kenwooda ale nie ma ich na allegro
Pzdr. GniOcHu
[ Dodano: Wto Sty 31, 2006 19:13 ]
tak do ceny 70zl to niezle zagraja boschmanny np. te jezeli wolisz jakies tansze to te tez moga byc ale ja osoboscie jak bym mial kupywac to wolal bym te drozsze lepsza pasmo przenoszenia moze nie duzo ale zawsze cos. Popytaj na forum audimaniakow napewno cos Ci podpowiedza wiecej, bardzo ladnie graja tweeterki Kenwooda ale nie ma ich na allegro
Pzdr. GniOcHu