Tak wiem, sam przecież mam Mk2. Jutro namaluję o co mi chodzi - jak ładnie upakować 16cm w drzwi.Lipek81 pisze:- już chyba raz pisałem - w golfie mk2 w drzwi wchodzą głośniki 13cm, a nie 16.
Audio w golfie 2 - ma wygladać jak ori.
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Heh - panowie - teraz sobie otworzyłem te radyjko gamma i tam na końcówce mocy jest 2xTDA1516BQ - szybko zerknąłem na dokumentacje do tego scalaka i to jest wzmacniacz 2x11 W przy 2ohm i THD 10% - cokolwiek to znaczy... Przy 4ohm to ma 6W.
THD to jakieś zniekształcenia, czy coś tam, o ile dobrze kojarzę. To może to, co ja nazywam przesterowaniem, to jest to właśnie te 10% THD?
Co do zaproponowanych głośników - bogib184, w niektórych aukcjach nie ma zwrotnic do tych głośników w zestawach - to tak ma być, czy trzeba zwrotnice dokupić, czy jak?
No i w sumie, wiedząc już, jaką mocą naprawdę dysponuje to radio, to chyba jednak fajnie by było wsadzić jakiś wzmacniacz....
Teraz co do propozycji, które tutaj zaprezentowaliście - ogólnie bogib184 i Slavwek.ie skłaniacie się ku temu, żeby na tył nic nie montować, a na przód tweetery + głośniki 13". Proponujecie takich producentów jak: Essa, TEC, Power Bass, DLS, MAC Audio.... Ja tam się nie znam, ale z tego co kojarzę to jakieś takie znane firmy odnośnie głośników, to JBL, pioneer, clarion, sony.... To co zaproponowaliście to nie jest jakiś chiński szmelc?
Co do parametrów - w tym TEC to nawet ich nie podali..., a jeżeli chodzi o pozostałe - to pasmo przenoszenia mają najlepsze głośniki MAC, natomiast skuteczność - DLS. Nie wiem, tylko jeszcze jak z jakością... Wracąjac do tych zwrotnic - w DLS doczytałem, że są wbudowane w kabel. To nie jest jakaś lipa? Patrzę, że inni producenci dają oddzielne zwrotnice, jakieś cewki w środku, kondensatory, a tutaj w kablu wbudowali to wszystko?
THD to jakieś zniekształcenia, czy coś tam, o ile dobrze kojarzę. To może to, co ja nazywam przesterowaniem, to jest to właśnie te 10% THD?
Co do zaproponowanych głośników - bogib184, w niektórych aukcjach nie ma zwrotnic do tych głośników w zestawach - to tak ma być, czy trzeba zwrotnice dokupić, czy jak?
No i w sumie, wiedząc już, jaką mocą naprawdę dysponuje to radio, to chyba jednak fajnie by było wsadzić jakiś wzmacniacz....
Teraz co do propozycji, które tutaj zaprezentowaliście - ogólnie bogib184 i Slavwek.ie skłaniacie się ku temu, żeby na tył nic nie montować, a na przód tweetery + głośniki 13". Proponujecie takich producentów jak: Essa, TEC, Power Bass, DLS, MAC Audio.... Ja tam się nie znam, ale z tego co kojarzę to jakieś takie znane firmy odnośnie głośników, to JBL, pioneer, clarion, sony.... To co zaproponowaliście to nie jest jakiś chiński szmelc?
Co do parametrów - w tym TEC to nawet ich nie podali..., a jeżeli chodzi o pozostałe - to pasmo przenoszenia mają najlepsze głośniki MAC, natomiast skuteczność - DLS. Nie wiem, tylko jeszcze jak z jakością... Wracąjac do tych zwrotnic - w DLS doczytałem, że są wbudowane w kabel. To nie jest jakaś lipa? Patrzę, że inni producenci dają oddzielne zwrotnice, jakieś cewki w środku, kondensatory, a tutaj w kablu wbudowali to wszystko?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Audio w golfie 2 - ma wygladać jak ori.
Subwoofer jak najbardziej zmienił by. Dostarczył by braki tonów niskich, tylko sub by dobrze współgrał z odseparowanym przodem (13 albo 16 w drzwi, tweeter w podszybie). 150 Wat RMS na sub by wystarczyło (U MNIE W 3 na początku starczało, do tego wzmacniacz 4 kanałowy i ładnie grało). Mowy nie ma,że JBL, Sony itd. to lepsze firmy od zaproponowanych. DLS wymiata i tyle, a dla przykładu takie DLS Nordica kosztują 2,5 Tys, a JBL, Sony, Pioneer to mogą im buty czyścić i tyle. Miałem Mac Audio ale 165 i grały nisko, więc do współczesnych hitów na Esce by się przydało. Tec nie jest zły, a jak mają kondensatory wbudowane niektóre soprany, to nie potrzeba zwrotnic. Piec weź używkę będzie taniej, a stary Soniak z serii XM, albo alpinka biją na głowe tanie nowe wzmacniacze jakościowo.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Dobra, to już tak mniej więcej wiem o co chodzi. Czyli plan jest taki (kolejno, w miarę przypływu gotówki):
1. kupić głośniki na przód (zestaw odseparowany)
2. kupić wzmacniacz
3. kupić subwoofer na tył.
4. jak dalej się nie będzie podobało, to wyciszyć auto, ewentualnie te 13cm z przodu na dystansach i do drzwi.
Teraz pytania odnośnie punktów 2 i 3:
- jaki to ma być wzmacniacz - chodzi mi głównie o ilość kanałów. Tak sobie myślę, że niby 2 kanały by wystarczyły - bo w sumie tylko przód będzie, ale może w przyszłości coś bym tam więcej mieszał i te dwa dodatkowe na tył by się mogły przydać. Druga sprawa, to jak podłącza się ten subwoofer - radio ma 4 wyjścia - załóżmy, ze idzie to poprzez wzmacniacz do 4 głośników - i teraz gdzie ten subwoofer wpiąć, jak wszytko jest już zajęte?
Następna sprawa - producenci wzmacniaczy - piszesz, że sony to padaka, ale polecasz ich wzmacniacze... Rozumiem, ze z głośnikami sobie nie radzą? Jakich innych producentów wzmacniaczy możecie mi polecić?
Jaki subwoofer? Chodzi o to, żeby był nie za duży. Dziecko mi się rodzi niedługo, wiec wózek musi wejść do bagażnika . Coś małego, żeby weszło na bok bagażnika, miedzy nadkole a pas tylny. Co możecie polecić?
No i jeszcze - z tym zestawem odseparowanym - te tweetery montowałbym pod maskownice głośników 87mm - to będzie ok? Nie chciałbym, żeby było je widać. Jest sens tak robić?
1. kupić głośniki na przód (zestaw odseparowany)
2. kupić wzmacniacz
3. kupić subwoofer na tył.
4. jak dalej się nie będzie podobało, to wyciszyć auto, ewentualnie te 13cm z przodu na dystansach i do drzwi.
Teraz pytania odnośnie punktów 2 i 3:
- jaki to ma być wzmacniacz - chodzi mi głównie o ilość kanałów. Tak sobie myślę, że niby 2 kanały by wystarczyły - bo w sumie tylko przód będzie, ale może w przyszłości coś bym tam więcej mieszał i te dwa dodatkowe na tył by się mogły przydać. Druga sprawa, to jak podłącza się ten subwoofer - radio ma 4 wyjścia - załóżmy, ze idzie to poprzez wzmacniacz do 4 głośników - i teraz gdzie ten subwoofer wpiąć, jak wszytko jest już zajęte?
Następna sprawa - producenci wzmacniaczy - piszesz, że sony to padaka, ale polecasz ich wzmacniacze... Rozumiem, ze z głośnikami sobie nie radzą? Jakich innych producentów wzmacniaczy możecie mi polecić?
Jaki subwoofer? Chodzi o to, żeby był nie za duży. Dziecko mi się rodzi niedługo, wiec wózek musi wejść do bagażnika . Coś małego, żeby weszło na bok bagażnika, miedzy nadkole a pas tylny. Co możecie polecić?
No i jeszcze - z tym zestawem odseparowanym - te tweetery montowałbym pod maskownice głośników 87mm - to będzie ok? Nie chciałbym, żeby było je widać. Jest sens tak robić?
-
- Forum Master
- Kontakt:
Radzą sobie, ale nie w tej klasie cenowej Wzmacniacze serii XM (made in japan) to "stara szkoła" za takie pieniądze co kosztują nie mają sobie równych. Mocą nie powalają, ale brzmią ładnie.Lipek81 pisze:piszesz, że sony to padaka, ale polecasz ich wzmacniacze... Rozumiem, ze z głośnikami sobie nie radzą?
Są oczywiście dobre wzmacniacze innych firm, musiał byś określić pułap cenowy, żeby coś wynaleźć.
Jeśli planujesz subwoofer, to oczywiście 4-kanałowy. Podłaczasz wówczas przedni system i subwoofer (poprzez mostkowanie) Ewentualne tylne głośniki podpinasz bezpośrednio pod radio, z pominięciem wzmacniacza.Lipek81 pisze:jaki to ma być wzmacniacz - chodzi mi głównie o ilość kanałów.
np: u-dimension EL-S104, RE-Audio RE-8 Są to głośniki grające poprawnie a nie wymagają mocnego wzmacniacza żeby fajnie zabrzmieć, grają w niewielkich obudowach. Znakomicie wypełnią pasmo basu.Lipek81 pisze:Jaki subwoofer? .....Coś małego, żeby weszło na bok bagażnika, miedzy nadkole a pas tylny. Co możecie polecić?
Najlepszym miejscem dla tweetera jest przedni słupek, lub obudowa lusterka (trókąt), ale jeśli nie ma innej opcji montażu, to trzeba je zamontować w podszybiu.Lipek81 pisze: tweetery montowałbym pod maskownice głośników 87mm - to będzie ok? Nie chciałbym, żeby było je widać. Jest sens tak robić?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Slavwek.ie, dzięki za rozjaśnienie kilku spraw, ale z tym podłączeniem suba jeszcze nie rozumiem... Radio ma wyjście na 4 kanały (nie ma wyjścia na suba). Pod przednie wyjścia liniowe podłączam wzmacniacz i ze wzmacniacza na głośniki przednie. Tylne głośniki w razie czego podłączam bezpośrednio do radia. Zostają mi wtedy dwa wolne kanały we wzmacniaczu i nic wolnego w radiu. I teraz nie za bardzo rozumiem, jak pod to suba podłączyć. Piszesz, żeby zmostkować - czyli z dwóch wolnych kanałów wzmacniacza robi mi się jeden i on będzie szedł do suba, ale co wtedy połączyć pode te dwa wejścia we wzmacniaczu, skoro w radiu wszystko już zajęte?
I pytanko o producentów jeszcze - można zaufać tej stronie Essa? Wszysto co stamtąd wybiorę jest w miarę dobrej jakości? Bo wydaje mi się, że byle czego nie sprzedają...
I pytanko o producentów jeszcze - można zaufać tej stronie Essa? Wszysto co stamtąd wybiorę jest w miarę dobrej jakości? Bo wydaje mi się, że byle czego nie sprzedają...
-
- Forum Master
- Kontakt:
Lipek, jesteś "stary" na forum, a zadajesz pytanie jak żółtodzób... Normalnym trybem Kubus czy Powalla wywalili by ci temat do śmieci, bo zagadnienia były wałkowane wielokrotnie.... myślę, że tylko ze względu na rangę jest inaczej.
Zerknij do pierwszego lepszego FAQ na temat car audio i już wszystko będziesz wiedział.
Napisałeś, że radio ma 4 wyjścia, więc podpięcie 4-kanałówki jest analogiczne (mówimy tu o wyjściach liniowych, zgada się?)
Pod wyjścia głośnikowe z radia podpinasz tylko tylne głośniki (o ile zechcesz je tam zamontować)
Mostkowanie kanałów dobrze zrozumiałeś, z 2 kanałów robimy jeden dla subwoofera.
Jeśli Twoja Gamma ma tylko jedno wyjście liniowe, to wówczas stosujemy rozdzielacz sygnału, tzw "Y" (znajdziesz na allegro)
To co zaproponowałem ze strony Essy, to tylko przykład przyzwoitego systemu przedniego za małe pieniądze, firmie możesz zaufać (jako sprzedawcy) marce u-dimension jako producentowi - również.
Zerknij do pierwszego lepszego FAQ na temat car audio i już wszystko będziesz wiedział.
Napisałeś, że radio ma 4 wyjścia, więc podpięcie 4-kanałówki jest analogiczne (mówimy tu o wyjściach liniowych, zgada się?)
Pod wyjścia głośnikowe z radia podpinasz tylko tylne głośniki (o ile zechcesz je tam zamontować)
Mostkowanie kanałów dobrze zrozumiałeś, z 2 kanałów robimy jeden dla subwoofera.
Jeśli Twoja Gamma ma tylko jedno wyjście liniowe, to wówczas stosujemy rozdzielacz sygnału, tzw "Y" (znajdziesz na allegro)
To co zaproponowałem ze strony Essy, to tylko przykład przyzwoitego systemu przedniego za małe pieniądze, firmie możesz zaufać (jako sprzedawcy) marce u-dimension jako producentowi - również.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Heh - no tak, w sumie się rozpędziłem i zacząłem zadawać coraz więcej pytań, nie sprawdzając, czy odpowiedzi na nie są już na forum. Sorki zatem za powielanie itp.
FAQ na temat Car audio czytałem (FAQ by NAZAR - takie coś znalazłem) - ale właśnie nie ma tam nic na temat podłączania itp. (w sensie schematy). Rozumiem, że w takim podłączeniu, jak zaproponowałeś - tylne głośniki grają razem z subwooferem.
Rozumiem, że do suba dokupuję obudowę jeszcze i jest ok.
Dzięki za rady, zabieram się za zbieranie kasy
FAQ na temat Car audio czytałem (FAQ by NAZAR - takie coś znalazłem) - ale właśnie nie ma tam nic na temat podłączania itp. (w sensie schematy). Rozumiem, że w takim podłączeniu, jak zaproponowałeś - tylne głośniki grają razem z subwooferem.
Rozumiem, że do suba dokupuję obudowę jeszcze i jest ok.
Dzięki za rady, zabieram się za zbieranie kasy
kiedyś tak było...Lipek81 pisze:Gdzieś wyczytałem, że głośnik ma mieć - 40-70% więcej mocy.
jak zrobisz to dokladnie,maga roznica...wiem bo 2 razy porównywalem przed i poLipek81 pisze: czy wygłuszenie drzwi coś da,
ja bym to obrał za punkt pierwszyLipek81 pisze:4. jak dalej się nie będzie podobało, to wyciszyć auto,
ja czekałem na toSlavwek.ie pisze: Normalnym trybem Kubus czy Powalla wywalili by ci temat do śmieci
moje zdanie znasz,wygłusz drzwi i posłuchaj.dasz 300zl za "dobre" 13cm i będa grac tak samo...wyrzucasz pieniadze w glosniki 13cm.chyba ze dasz ok ile to bylo 700-800zl aby trzynastki grały?
więc albo szykujesz od 1.5tyś zl,albo 80zl na mate i koniec.
zrobisz inaczej wspomnisz te słowa.
chcesz nie żałowac to 16cm i nie ma rady,no chyba ze te 7-8 stow na same głosniki.które i tak nie zagrają na radiu z moca 6 watt
-
- Forum Master
- Kontakt:
niezupełnie tak... Subwoofer byłby napędzany ze wzmacniacza a tylne głośniki z radia. Oczywiście podłączając je pod tylne wyjście radia i subwoofer przez tylne wyjście liniowe będą one wspólnie podgłaśniane, ale będą grały innym poziomem i innym pasmem.Lipek81 pisze:Rozumiem, że w takim podłączeniu, jak zaproponowałeś - tylne głośniki grają razem z subwooferem.
Dokładnie, ale przypominam, iż obudowa powinna być policzona (objętość) dla danego głośnika.Lipek81 pisze:Rozumiem, że do suba dokupuję obudowę jeszcze i jest ok.
Mam wrażenie, że im więcej tu piszemy, tym większy bajzel robimy Ci w głowie
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Gdybym miał kurczowo trzymać się regulaminu, to 80% tematów z tego działu, by wylatywała
Co do audio, to krótko mówiąc Slavwek.ie i Duber dobrze prawią.
Wypadałoby zrobić te panele i dać 16-tki na przód, ale jestem w stanie zrozumieć, że chciałbyś zachować wygląd kieszeni drzwiowych w ori stanie.
NA 13-tce też da się jakoś konkretnie przód zrobić, tymbardziej do muzyki, której słuchasz.
W sprawie klocków można się zgłosić do mnie na PW.
Co do audio, to krótko mówiąc Slavwek.ie i Duber dobrze prawią.
Wypadałoby zrobić te panele i dać 16-tki na przód, ale jestem w stanie zrozumieć, że chciałbyś zachować wygląd kieszeni drzwiowych w ori stanie.
NA 13-tce też da się jakoś konkretnie przód zrobić, tymbardziej do muzyki, której słuchasz.
W sprawie klocków można się zgłosić do mnie na PW.
dokladnie,mozna cos wymyslec pod kolor itp aby jak najmniej odbiegalo od oryginału,a roznica znaczna.mysle ze to przyszlosciowe bo z biegiem czasu...i tak na 16 sie skonczy,a 13 sprzedasz wtedy za 1/2 ceny lub jeszcze taniejKubus20 pisze:Wypadałoby zrobić te panele i dać 16-tki na przód,
ale ile za same glosniki?ale za tylko głosniki?mając na uwadze takie co naprawde zagrająKubus20 pisze:NA 13-tce też da się jakoś konkretnie przód zrobić
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- wręcz przeciwnie - po prostu po odpowiedzi na moje pytanie rodzą się dalsze pytania itp - ale już wiem więcej, trochę się chyba zaczynam odnajdować.Slavwek.ie pisze:Mam wrażenie, że im więcej tu piszemy, tym większy bajzel robimy Ci w głowie
I tak też się stało po kolejnych wypowiedziach kolegów . A wiec odnośnie wygłuszenia - czy wygłuszenie drzwi, ale bez montowania dystansu i robienia dziury w tapicerce za głośnikiem coś da i czy warto to robić (jak wspominałem wcześniej nie chcę niczego niszczyć)?
Druga sprawa - szukałem w necie i nie znalazłem - chodzi mi jeszcze o podłączenia głośników:
- dokładnie to miałem na myśli, chodzi mi, ze jak ściszę tył, to sub też się ściszy.Slavwek.ie pisze:niezupełnie tak... Subwoofer byłby napędzany ze wzmacniacza a tylne głośniki z radia. Oczywiście podłączając je pod tylne wyjście radia i subwoofer przez tylne wyjście liniowe będą one wspólnie podgłaśniane, ale będą grały innym poziomem i innym pasmem.
Temat ze wzmacniaczem 4 kanałowym myślę mamy przerobiony. Teraz temat wzmacniacz 5 kanałów - rozumiem, ze wtedy mógłbym zrobić tak, że przednie głośniki na dwóch kanałach, tylne na kolejnych dwóch, a sub na tym piątym kanale. Z u wagi na to, ze radio ma tylko 4 wyjścia liniowe, nie ma wyjścia na suba, to musiałbym zastosować rozgałęziacze do sygnału liniowego idącego na tył, tak, aby zasilić wejścia liniowe tyłu i suba. Dobrze piszę? To tylko tak teoretycznie - po prostu dla chęci poznawania....
Żeby nie było - szukałem schematów itp. - nie znalazłem - na stronie essa znalazłem tylko to: http://essa.com.pl/gfx/static/files/Ins ... manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false; - manual do wzmacniaczy i coś próbuję z tego rozkminić.
Ogólnie zastanawiało mnie zawsze te podłączenie suba - że dwa sygnały liniowe zasilają jedną cewkę w głośniku (poprzez wzmacniacz) - rozumiem, że robi się to poprzez zmostkowanie dwóch kanałów wzmacniacza?
Czyli jak mamy wzmacniacz 5 kanałów, to on wewnątrz ma tak na prawdę 6 kanałów, ale dwa są jakby na stałe zmostkowane, przeznaczone pod suba? Tak mi przynajmniej wychodzi z tych instrukcji...
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Głośnik musi być na dystansie, a wygłuszenie swoją drogą. Te dwie rzeczy bez siebie zbyt wiele nie dadzą.I tak też się stało po kolejnych wypowiedziach kolegów . A wiec odnośnie wygłuszenia - czy wygłuszenie drzwi, ale bez montowania dystansu i robienia dziury w tapicerce za głośnikiem coś da i czy warto to robić (jak wspominałem wcześniej nie chcę niczego niszczyć)?
Jedyne co poniszczysz, to trochę podetniesz boczek i chyba właściwie wszystko. Na zewnątrz powinno się wszystko ukryć pod fabrycznymi kieszeniami.
Dobrze piszesz. Ale nie ma sensu z tym tyłem się barować.Z u wagi na to, ze radio ma tylko 4 wyjścia liniowe, nie ma wyjścia na suba, to musiałbym zastosować rozgałęziacze do sygnału liniowego idącego na tył, tak, aby zasilić wejścia liniowe tyłu i suba. Dobrze piszę?
Różne wzmacniacze, różne konstrukcje. Nie da się jednoznacznie stwierdzić.Czyli jak mamy wzmacniacz 5 kanałów, to on wewnątrz ma tak na prawdę 6 kanałów, ale dwa są jakby na stałe zmostkowane, przeznaczone pod suba? Tak mi przynajmniej wychodzi z tych instrukcji...