Witam kolegów.
Nie jestem specem od car audio, a nie znalazłem w szukjace jednoznacznych odpowiedzi, wiec pozwólcie,że zadam kilka pytań.
Mam MK4 z 98 roku z radyjkiem alfa IV, głośniki w drzwiach i lusterkach. Chciałbym kupić Gammę V, ewentualnie + ori CD Player. Możecie mi powiedzieć, czy po pierwsze instalacja radia będzie pasować bez przeróbek? Czy przednie głośniki wytrzymają moc nowego radia? Czy rozsądnym rozwiązaniem będzie włożenie głośników w drzwi tylne? Dzieki z wszystkie odpowiedzi.
MK4 98' wymiana Alphy IV na Gamma V
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Nowicjusz
Ja mam z 2000 roku i musiałem pozamieniać kilka kabli w kostkach. Nie musiałem ciągnąć nowych kabli. Ja miałem źle podłączone stare radio więc musiałem zamienić w sumie 3 kable i jeden odizolowac (był zalepiony i wyjęty z kostki). Jeżeli miałeś prawidłowo podłączone radio alpha to będzie to kwestia zamiany jednego kabla. Chyba że masz inna instalacje niz byla u mnie. Musisz rozebrac i sprawdzic - czy masz kabel do GALA pociągniety z licznika, czy masz wszystkie kable zasilające (do GAMMA są w sumie 3 +12V: Dwa są na stałe 12V i jeden po zapłonie. Masz ładną rozpiskę na naklejce na radiu, bez problemu podłączysz. Głośniki powinny być ok bo i alpha i gamma maja wzmacniacz 20W na końcówkę. Co do głośników na tył to zależy od Twoich preferencji. Na forum Ci raczej to odradzą bo opinia jest że psuje to scene muzyczną. Ja osobiście lubię mieć dźwięk dookoła i dlatego zaloze glosniki na tyl jezeli tylko kupie sprawne radio. A jak chcesz zestaw gamma + cd player to (zakladajac ze niepotrzebny Ci magnetofon) mozesz pomyslec o kupieniu Delta 6
- Tomek gd
- Forum Master
- Auto: passat b6
- Kontakt:
OxiDizer pisze:Delta 6
ktore jest po CAN'ie i w aucie z 98r. nie bedzie dobrze dzialac bez emulatora CAN'u
-
- Nowicjusz
Re: MK4 98' wymiana Alphy IV na Gamma V
No tak, wydało mi się to oczywiste
Żaden MK4 nie ma instalacji CAN do radia? Gdzieś slyszalem że w połowie 99 roku wprowadzili CAN do mk4. Czy do takiego samochodu też potrzebny jest emulator?
Żaden MK4 nie ma instalacji CAN do radia? Gdzieś slyszalem że w połowie 99 roku wprowadzili CAN do mk4. Czy do takiego samochodu też potrzebny jest emulator?
- Tomek gd
- Forum Master
- Auto: passat b6
- Kontakt:
no wlanie od 05.99 byl w mk4 wprowadzany CAN, ale kolega stonefree, napisal za ma 98r. wiec bez emulatora nieda rady.
trzeba bedzie cos z "plusami" zmienic, dokladnie nie pamietam ale na obu radiach sa rozpisane miejsca w kostce.stonefree pisze:radia będzie pasować bez przeróbek
napewnostonefree pisze:Czy przednie głośniki wytrzymają moc nowego radia
-
- Nowicjusz
Re: MK4 98' wymiana Alphy IV na Gamma V
Radio alpha ma jedno wyjście opisane jako "Wyjście na wzmaczniacz anteny" które u mnie było puste w kostce. W Gamma V w tym miejscu było zasilanie stały plus 12V. U mnie ten kabel był zaizolowany i schowany za radiem więc wystarczyło wcisnąc go w kostkę. Reszta kabli pokrywa się w obu radiach