Wyciszanie, wygłuszanie ostrzeżenie dla wszystkich.
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Wyciszanie, wygłuszanie ostrzeżenie dla wszystkich.
Witam!
Pragę podzielić si z Wami wiedzą którą niestety zdobyłem podczas wygłuszania drzwi bocznych w Golfie III. Otóż niestety wszystkie porady które mówią o wykorzystaniu mat dekarskich czyli tych taśm w kolorze srebrnym i br azowym są do bani. Mam na myśli panujące obecnie temperatury. Połowa taśm które położyłem spłynęła na dół drzwi, co gorsze brudząc i blokując mi szybę. Natomiast Maty App (czy jakoś tak) spełniły swoje zadanie i trzymają się jak beton. Dlatego przestrzegam przed korzystaniem z dekarki.
Pragę podzielić si z Wami wiedzą którą niestety zdobyłem podczas wygłuszania drzwi bocznych w Golfie III. Otóż niestety wszystkie porady które mówią o wykorzystaniu mat dekarskich czyli tych taśm w kolorze srebrnym i br azowym są do bani. Mam na myśli panujące obecnie temperatury. Połowa taśm które położyłem spłynęła na dół drzwi, co gorsze brudząc i blokując mi szybę. Natomiast Maty App (czy jakoś tak) spełniły swoje zadanie i trzymają się jak beton. Dlatego przestrzegam przed korzystaniem z dekarki.
babylock
a stało się to dlatego że wygłuszenie zrobiłeś niechlujnie, niedokładnie, źle... zarówno ja jak i paru moich znajomych którzy mają tak zrobione drzwi (ja mam CAŁE AUTO obklejone matą) nie mają takich problemówbabylock pisze:Mam na myśli panujące obecnie temperatury. Połowa taśm które położyłem spłynęła na dół drzwi, co gorsze brudząc i blokując mi szybę.
I tu się mylisz, bo po pierwsze nie widziałeś wykonanej pracy po drugie wykonanie było bardzo staranne ze dwie godziny odtłuszczałem blachy aż do krwi bo dostęp jest ciężki nie mówiąc już o wprasowywaniu dekarki. Po trzecie uważam że nie należy wprowadzać ludzi w błąd i zadawać im niepotrzebnej pracy. To, że u Was jest o'k to fajnie ale może kładliście wygłuszenie w chłodniejsze dni i dzięki temu taśmy uległy ustabilizowaniu. Być może przez to że mam czarny lakier to blachy nagrzewają się bardziej tego nie wiem, znam za to efekt. Znaczące jest to że maty z APP nie odpadły...:VoyteQ:.. pisze: a stało się to dlatego że wygłuszenie zrobiłeś niechlujnie, niedokładnie, źle... zarówno ja jak i paru moich znajomych którzy mają tak zrobione drzwi (ja mam CAŁE AUTO obklejone matą) nie mają takich problemów
babylock
-
- Forum Master
- Kontakt:
ja tam jechalem opalarka STEiNEL(JAK TU ) na max poziom 3 na 9 poziomie ciepla wyrabia okolo 500*C , tasma sie ruszala przy grzaniu na drzwiachbabylock pisze:Opalarka na wyświetlaczu miała 140 stopni to chyba niemało, palce sobie trochę podpiekłem.Slavwek.ie pisze:Dodam "kamyk do ogródka"
Dekarkę trzeba mocno wygrzać opalarką, żeby solidnie się przykleiła. Temperatura otoczenia przy oklejaniu nie ma znaczenia.
i narazie nie mam zadnych z tym problemow niec szyb nie blokuje, etc.
Ostatnio zmieniony pn lip 12, 2010 21:10 przez no-name, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Kolejna sprawa, że mimo śmiesznie taniej dekarskiej Tytana, narobiło się kilka jeszcze tańszych i może te zawodzą.
Nie twierdzę, że taśma dekarska jest dobra, bo jest to tylko półśrodek i najtańszy sposób na wygłuszenie, ale mi w poprzednim aucie przez ponad 2 lata również nie spłynęła.
Co do samej APP to nikt nie polecał jej raczej na pokrycie otworów technologicznych w drzwiach, bo były problemy z pękaniem w niskich temperaturach.
Jej kolejną wadą, mocną wadą jest waga.
Maty HW Energetic, Dynamat, Stinger, nie wiem czy również STP, są stworzone na innej bazie i mimo, że tłumią świetnie, to nie ważą tak dużo. Spłynąć na bank nie spłyną, przetestowałem osobiście.
Nie twierdzę, że taśma dekarska jest dobra, bo jest to tylko półśrodek i najtańszy sposób na wygłuszenie, ale mi w poprzednim aucie przez ponad 2 lata również nie spłynęła.
Co do samej APP to nikt nie polecał jej raczej na pokrycie otworów technologicznych w drzwiach, bo były problemy z pękaniem w niskich temperaturach.
Jej kolejną wadą, mocną wadą jest waga.
Maty HW Energetic, Dynamat, Stinger, nie wiem czy również STP, są stworzone na innej bazie i mimo, że tłumią świetnie, to nie ważą tak dużo. Spłynąć na bank nie spłyną, przetestowałem osobiście.
Ja mam drzwi wygluszone tasma dekarska firmy Tytan, wyglaszalem samochod rok temu w wakacje, w takie upaly stal samochod pod chmurka a nawet i nie bo czesto nie bylo ich na niebie i wszystko sie trzyma nic nie odpadlo, ostatnio zrywalem jedna strone wygluszenie od zewnatrz bo montowalem elektryke szyb i tragicznie ciezko to schodzilo bo tak sie zwiazal klej ze zrywalo sie po kawaleczku i jak bede robil teraz znow to tez mata dekarska. Do tego z tydzien temy wygluszylem caly bagarznik matami app trzymac sie trzymaja ale na zgieciu mi sie jedynie odkleja, ale w chlodniejsze dni sie to zrobi i tez mysle ze jak zwiaze to juz nie pusci. Wiec z wielu z nas nic niema do tasm dekarskich nic jednynie co mowimy to ze tani koszt wygluszenia i roznica jest slyszalna...
- palibrzuch
- Mały gagatek
Widze ze kolega na kazdym forum pisze jak to zle zrobil wygluszenie i mu sie zlało.
Powtorze jeszcze raz.
Mam zrobione tasma juz ponad 2 lata i nic u mnie zlego sie nie dzieje.
Zima rozbieralem zamek i musialem boczek zdejmowac i nic zlego tam nie bylo musialem pozadnie rozgrzac dekarke aby sie odkleila nic nie plynelo z tamtego lata. Zle zrobiles i to wszystko
Powtorze jeszcze raz.
Mam zrobione tasma juz ponad 2 lata i nic u mnie zlego sie nie dzieje.
Zima rozbieralem zamek i musialem boczek zdejmowac i nic zlego tam nie bylo musialem pozadnie rozgrzac dekarke aby sie odkleila nic nie plynelo z tamtego lata. Zle zrobiles i to wszystko