to co w temacie- gdy jadę powyżej 50km/h i zdejmę nogę z gazu to w radiu (chodzi o tuner) na każdej stacji słyszę cykanie... coś przypominającego gubiące fale czy coś w tym stylu, im dam głośniej tym głośniejsze jest cykanie. Na cd albo USB nie ma tego, dodam ze radio to blaupunkt Hamburg mp57 i że problem pojawił się niedawno
jeśli przeoczyłem podobny problem na forum to wybaczcie...
problem z tunerem-cykanie po zdjęciu nogi z gazu
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
-
- Forum Master
- Kontakt:
Jesli mówimy o silniku ABD (taki masz w podpisie) to być może czujnik położenia przepustnicy sieje na tuner
Sprawdź tak: przekręć stacyjkę w pozycję zapalonych kontrolek, włącz radio i dodawaj gaz do oporu. Jeśli będzie cisza, to odpal silnik i jeszcze raz sprawdź.
Jeżeli nic się nie pojawi, to nie mam pojęcia...
Zerknij tak dla pewności jeszcze w kostkę ISO od radia i zobacz, czy masz podpięty kabel z sygnałem GALA (kostka II pin nr 1)
Jeśli jest w kostce i dalej biegnie do złącza radia, to postaraj się go wypiąć lub odłaczyć, być może on powoduje to co się dzieje.
Sprawdź tak: przekręć stacyjkę w pozycję zapalonych kontrolek, włącz radio i dodawaj gaz do oporu. Jeśli będzie cisza, to odpal silnik i jeszcze raz sprawdź.
Jeżeli nic się nie pojawi, to nie mam pojęcia...
Zerknij tak dla pewności jeszcze w kostkę ISO od radia i zobacz, czy masz podpięty kabel z sygnałem GALA (kostka II pin nr 1)
Jeśli jest w kostce i dalej biegnie do złącza radia, to postaraj się go wypiąć lub odłaczyć, być może on powoduje to co się dzieje.
- marny88
- Ma gadane
- Kontakt:
zrobłem tak jak mówiłeś i na zgaszonym silniku normalnie a juz na odpalonym znowu to samo "cykanie" zaczyna się od ok 2000obrotów.Slavwek.ie pisze:Sprawdź tak: przekręć stacyjkę w pozycję zapalonych kontrolek, włącz radio i dodawaj gaz do oporu. Jeśli będzie cisza, to odpal silnik i jeszcze raz sprawdź.
odłączyłem też "GALA" i nic się nie zmieniło
co w takim wypadku proponujesz?
-
- Forum Master
- Kontakt:
marny88 pisze:co w takim wypadku proponujesz?
Można by jeszcze w trakcie pracy silnika odłączyć kostkę z kablami od przepustnicy z tym, że:to nie mam pojęcia...
- potrzebna 2 osoba, która odłączy wtyczkę bo silnik prawdopodobnie nie będzie pracował na wolnych obrotach (wówczas po odłączeniu wyeliminujesz potencjometr czy sieje czy nie)
- ECU prawdopodobnie złapie błąd czujnika położenia przepustnicy i może później falować na wolnych obrotach (potrzebny VAG żeby wykasować błąd)
Ponadto - sprawdź, czy wtyczka anteny dobrze siedzi w gnieździe, czy czasem nie ma tendencji do wyskakiwania, bo być może jest coś luźne w połączeniu anteny i rozłącza ci się na chwilę.
Pasowało by również prześledzić miernikiem, czy przewód antenowy nie jest gdzieś przerwany.
Antenę masz w dachu, czy w błotniku przednim?
więcej pomysłów nie mam..
- marny88
- Ma gadane
- Kontakt:
zmieniłem cały kabel wraz z anteną i dalej to samo... jeszcze nie próbowałem odłączać wtyczki od TPS-u. bo czekam na kabeleg VAG Jak obadam to powiem co i jak
[ Dodano: 20 Cze 2010 09:49 ]
odłączyłem tps i dalej nic.... już nie wiem sam co to może być, dla ścisłości dodam ze inne radio sprawdzałem i to samo...
[ Dodano: 20 Cze 2010 09:49 ]
odłączyłem tps i dalej nic.... już nie wiem sam co to może być, dla ścisłości dodam ze inne radio sprawdzałem i to samo...