radio vw alpha - pomocy!

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
tortuga
VW
VW

radio vw alpha - pomocy!

Post autor: tortuga » sob sty 14, 2006 20:18

mam kłopot z radiem vw alpha blaupunkta.
to jest sam odbiornik radiowy, jest stare jak świat.

Obrazek

pewnie dlatego zdechł w nim potencjometr - ten główny, włączający radio i ustawiający głośność.
kiedy nim kręcę trzeszczy tak potępieńczo, że można ogłuchnąć.
najgorzej jest przy włączaniu radia - później można byłoby już wytrzymać.

próby reanimacji przy pomocy preparatów w rodzaju 'kontakt pr' spełzły na niczym.

potrzebny byłby pewnie nowy potencjometr - albo stary, ale sprawny.
może komuś zagraca półkę takie radio do rozbiórki? pomóżcie, zależy mi na tym odbiorniku.

i druga sprawa - ktoś wie dokładnie do czego służą poszczególne guziki na panelu?
jak się je programuje? co nieco rozpykałem metodą prób i błędów, ale nie do końca... :shock:

i jeszcze dane z etykiety:
model to Alpha M 095
7 648 917 460/46 lub 48
numer - VWZ1Z1V2601151

Awatar użytkownika
ksionc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ksionc » śr sty 18, 2006 03:13

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81652322
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81713797
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81313140
to sa linki do radyjek za mala kase. radio samo wyszukuje stację po przekręceniu gałki lub po włączeniu i wcisnieciu gałki. jeżeli jakąś złapie to zapisujesz ją na jednym z 4 kanałów przyciskając na chwilę klawisz tego kanału. jeżeli zapamięta to powinno mrugnąć lub wydać dzwięk. wtedy można puścić klawisz kanału. klawiszem DX zmieniasz czułość radia w wyszukiwaniu stacji. co do reszty klawiszy to w dzien poszukam bo spiacy jestem:) :rolleyes:

[ Dodano: Sro Sty 18, 2006 10:18 ]
tak jak pisałem opisuje znaczenie pozostalych klawiszy :grin:
VF = verkers funk czyli radio kierowców, po włączeniu VF radio przełącza sie na kanał który nadaje informacje dla kierowcow. to takiej wczesnej generacji RDS :jezor:
nie wiem czy to bedzie ci dzialalo bo tylko niektore stacje nadaja specjalny sygnal podczas informacji dla kierowcow.
przycisk lo (local) włącza/wyłącza odbior stacji lokalnych, po włączeniu radia powinien pojawiać sie napis REG ON.
REG ON lub REG OFF po włączeniu radia oznacza, czy włączony jest odbiór strefowy (stacji regionalnych).
przycisk u oznacza chyba wybor fal, z tego co widze na fotce masz na wyswietlaczu u 1 i czestotliwosc. wiec chyba dlugosc fal, ktory kanal i czestotliwosc.

Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn

Awatar użytkownika
tortuga
VW
VW

Post autor: tortuga » czw sty 19, 2006 14:50

człowiek jest jednak strasznie głupi... :-s
jak mogłem nie spróbować wcisnąć gałki?

wszystko działa tak, jak napisałeś. wielkie dzięki, ksionc! :wink:

swoją drogą: to bardzo interesujące jak udało mi się zaprogramować to radio nie użuwając gałki... Blaupunkt by się chyba zdziwił...

Awatar użytkownika
ksionc
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ksionc » czw sty 19, 2006 16:35

tortuga pisze:swoją drogą: to bardzo interesujące jak udało mi się zaprogramować to radio nie użuwając gałki... Blaupunkt by się chyba zdziwił
:rotfl: polak potrafi :okej:

Mody mode on in one point najn ti di aj endzajn

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”