nadpalony?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

nadpalony?

Post autor: Vii » śr kwie 21, 2010 13:51

A wiec wszystko było ładnie i pieknie do czasu gdy dzisiaj jade i stuku puku gra ładnie po chwili usłyszałem juz tylko trzeszczenie.. Przyciszyłem na skali do 12 gra ładnie bass mocny, podgłaszam do 20 iii slysze juz tylko i wyłacznie trzeszczenie, glosnik suba latał jak głupi wydajac zamiast bassu trzeszczenie. Wzmacniacz to GMS 4 kanałowy, kupilem juz z jednym spalonym kanałem, a raczej nadpalonym bo działa, ale nie jak powinnien. Teraz drugi szlag trafił? Bo pod nastepne 2a kanały mam podlaczone głosniki z półki - połka gra nalezycie! Mam problem z regulatorem napiecia w alternatorze ale raczej to nie przez to ? Bo przeciez spaliłby sie najpierw bezpiecznik, a bezpieczniki sa OK. Wzmacniacz działa przeciez - pracuje, choc w tym momencie poprawnie juz tylko na 2a kanały. Dam rady własnorecznie naprawić usterke i co to moze być ? co powoduje slabe działanie 2 kanałow? Dodam ze zauwazyłem ze jakims cudem dostawała mi sie woda do "puszki" bezpieczników, ktory bezpiecznik sprawdzić? moze to mieć jakies znaczenie?
Ostatnio zmieniony śr kwie 21, 2010 22:47 przez Vii, łącznie zmieniany 3 razy.

koz3r
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: koz3r » czw kwie 22, 2010 10:42

Hmm skoro masz problem z regulatorem to usun usterke jak najszybciej. Bardzo mozliwe ze i grugi kanal od tego siadl .. i wcale niekoniecznie musi poleciec bezpiecznik .. on sie spali jak bedzie za wysoki prad a nie napiecie ... Mozliwa usterka jest uszkodzenie kondensatorow na koncowce mocy ..

Tak czy siak kupuj regulator bo posadzisz reszte sprzetu w samochodzie

Obrazek

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Vii » czw kwie 22, 2010 12:13

podziekował. Alternator jest jednak dobry mierzyłem napiecie. Problemem jest wzmacniacz ktory był oddany do grzebków ktorzy G zrobili. A jeszcze takie pytanie jest opcja zeby mogło to sie dziać przez radio? Radio jest ogolnie popalone takze i po przejsciach [jeden kanał]

koz3r
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: koz3r » czw kwie 22, 2010 12:26

trzaski od radia moga oczywiscie wystapic .. spalic wzmacniacza raczej nie powinno od tego ale glosnik juz mozna uszkodzic od takich "dziwnych" sygnalow . Posprawdzaj RCA w radiu czy maja polączenie dobre z płytka .. czy nie gubi na nich masy ..

Obrazek

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Vii » czw kwie 22, 2010 13:12

koz3r pisze:spalic wzmacniacza raczej nie powinno od tego ale glosnik juz mozna uszkodzic od takich "dziwnych" sygnalow
Własnie kurcze wzmacniacz wydaje sie być OK. Sprawdzałem glosniki te z połki podpinając pod wszystkie kanały i graja dobrze, normalnie jak powinny. Nie sa ta mocne głosniki, bo sa to VIBE'a 120 W w RMS wysokotonowe, moze wzmacniacz / radio dopiero dostaje w pupe jak podepne suba? Bo po podpieciu SUBA zaczynaja sie problemy - tak wszystko jest ładnie. Wczesniej Ci powiem miałem tak, ze jak dałem bass i podgłosiłem na radiu troche mocniej to radio przestawało dawać sygnał i w głosnikach była cisza, wyciagłem panel [wyłaczyłem radio] załozyłem ponownie - znowu grało tylko do ograniczonej głosnosci. Wiec jednak masz racje trzeba sprawdzić to radio. Dzieki bardzo za wszystkie sugestie i pomoc! :)
Ostatnio zmieniony czw kwie 22, 2010 13:14 przez Vii, łącznie zmieniany 2 razy.

koz3r
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: koz3r » czw kwie 22, 2010 13:21

sproboj sprawdzic jeszcze tego suba u kogos .. moze juz poszedl sie ..

Obrazek

Vii
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Vii » czw kwie 22, 2010 13:25

koz3r pisze:sproboj sprawdzic jeszcze tego suba u kogos .. moze juz poszedl sie ..
echhh zeby tylko nie on! :( sprawdze dzisiaj wszystko dokładnie i dam znać jak to sie skonczyło, a raczej co sie skonczyło, oby radio albo RCA....
Ostatnio zmieniony czw kwie 22, 2010 13:31 przez Vii, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”