Problem z odbiorem stacji radiowych na poszczególnych odbior

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

KrisXP
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Problem z odbiorem stacji radiowych na poszczególnych odbior

Post autor: KrisXP » sob kwie 03, 2010 11:28

Witam.
Mój problem jest taki.
Zaczynając od początku, kupiłem czwóreczkę ze standardowym radiem Alpine.
Odbierało stacje radiowe wszystkie i wszędzie nawet w tunelach czy w lasach.
Stwierdziłem że wrzucę sobie głośniczek do lekkiego bassa do kufra ale okazało się że
to radyjko nie ma wyjścia na sygnał wzmacniacza.
Załatwiłem radio starsze blaupunkta. Na CD. Podłaczyłem CD i gra i puka ładnie jednak stacje radiowe to tylko RMF FM i złote przeboję z szumami,
Myślałem że to wina radia więc kupiłem nowego blaupunkta CD mp3 i to samo.
Gdy chciałem wrócić do poprzedniego Alpina okazało się że nie działa a usterką jest brak prądu w czerwonym kablu kostki ISO :grrr: Więc zmostkowałem żółty ze stacyjki i czerwony i radio wstało mając już wszystkie stacje radiowe i o idealnym odbiorze.
Nadmieniam że nie ma tam separatora; Alpine jednak gra super.
Moje pytanie brzmi co może być winą tego że każde radio odbiera inaczej.
Blaupunkty gdy podłączam pod antenkę taką jak w golfach 2 to odbierają też więc wykluczam też uszkodzenie głowicy UKF. Mógłbym się przyczepić do anteny ale alpinek na niej działa idealnie, Pomóżcie, Nigdzie na forum nie znalazłem podobnego przypadku.

Powiedzcie czy i którędy idzie kabel zasilający podstawkę w antenie i czy ona wchodzi w ISO Block czy w inne miejsce, czy jest cały czas zasilona czy radio steruję zasileniem.
Jak to powinno fachowo i firmowo wyglądać. Dlaczego nie mam prądu w czerwonym kabelku ISO? (bezpieczniki niby ok)
Blaupunktom do działania wystarcza tylko prąd ze stacyjki, alpinowi nie. :(
Jak sprawdzić ewentualnie czy antena na dachu jest zasilona?

Jeśli potrzebujecie zdjęcia to mogę wrzucić.

W golfie 4 mojej ciotki jest blaupunkt na kasety, ma separator i też nie odbiera.
Nie rozumiem już nic. Mam nadzieję że ktoś z szacownych forumowiczów mi pomoże.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob kwie 03, 2010 11:45

sprawa wygląda tak że jedne układy wzmacniacza w sopce anteny miały zasilanie osobnym kabelkiem (idzie on razem z kablem antenowym pod podsufitką ) inne rozwiązanie to zasilanie wzmacniacza samym kablem antenowym , do zasilania wzmacniacza osobnym kabelkiem potrzebne jest napięcie pojawiające się w momeńcie włączenia radyjka , tak samo jak zasilanie kablem antenowym , i tu zaczynają się schody , do różnych typów radyjek jest to różnie podłączone , radyjka oryginalne mają już wbudowany separator inne nie , i tu trzeba takowy zamontowac , są też różne podłączenia w kostkach ISO , najlepiej mieć rozpiskę zasilania danego radyjka , powinna być naklejka na radyjku ze schematem , piszesz że nie masz teraz napięcia na kabelku kostki , widocznie uszkodzony styk w kostce stacyjki , jest bardzo delikatny , np . w MK3 nie jest on zabezpieczony żadnym bezpiecznikiem , trzeba wtedy kostkę naprawić lub wymienić , nie wiem czy MK4 ma to zabezpieczone

KrisXP
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: KrisXP » sob kwie 03, 2010 22:17

No dobrze. Ten kabelek idzie po której stronie przedniej szyby?
Czy dochodzi do gniazda ISO czy gdzieś indziej?
Jaki ma najczęściej kolor i w które miejsce powinien być podłączony żeby poprawnie
działał?
Druga sprawa, może pytania wydają się głupie ale mam z tym styczność po raz pierwszy.
Czy zasilić trzeba wewnętrzną czy zewnętrzną żyłę kabla antenowego?
Czy na samej antenie na dachu mogę stwierdzić czy separator zasila antenę czy nie?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz kwie 04, 2010 10:24

kabel ten idzie po prawej stronie podsufitki i prawym słupkiem do radyjka , Ty mając MK IV masz już na pewno zasilanie kablem antenowym , zasilanie idzie żyłą a nie oplotem , oplot kabla anteny jest masowany , na stopce anteny można stwierdzić czy jest wzmacniacz zasilany , ale do tego musiałbyś odchylić podsufitkę z tyłu , odkręcić stopkę anteny od dachu i rozebrać ją , a to nie takie proste dla kogoś kto tego nie robił , ale jak odchylisz podsufitkę i popatrzysz na stopkę anteny to zaraz zobaczysz , czy ma dodatkowy kabelek czy nie , jeśli kabelka nie ma , to masz zasilanie kablem antenowym

KrisXP
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: KrisXP » czw kwie 08, 2010 21:22

Problem został rozwiązany.( Dla potomnych) Znalazłem przy starym radiu poniemiecki separator z końcówką zwykłą i Blaupunktową. No i rzeczywiście, radia oryginalne mają zintegrowany SEPARATOR. do nieoryginalnego najpierw zobacz czy dają napięcie na wewnętrzną żyłę kabla antenowego. Jeśli nie to kup porządny a nie taki jak sprzedają na Allegro po 8 zł bo on nic Ci nie da. Mam separator dobrej jakości. Mieszkam na pograniczu Wielkopolski i Kujaw i teraz cieszę się stacjami radiowymi z Poznania i Bydgoszczy jednocześnie. Oczywiście podziękowanie dla kolegi "Mis Fazi" za wiele przydatnych wskazówek. Jestem teraz dużo mądrzejszy. Oby więcej takich użytkowników.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”