Zasilanie wzmacniacza i radia

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

zooler86
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Zasilanie wzmacniacza i radia

Post autor: zooler86 » wt mar 16, 2010 18:58

Witam

Mam problem z radiem i wzmacniaczem. Problem polega na tym że radio działało normalnie ale gdy zgasiłem silnik nagle przestało grać i jak by nie dostawało zasilania. Myślałem że może to coś z radiem ale sprawdziłem u kolegi to działa normalnie. Poczytałem trochę w internecie i znalazłem sposób żeby ono jakoś działało puściłem z kabla + drugi przewód do gniazda anteny automatycznej i jakoś grało. Teraz podłączyłem wzmacniacz i ciągle jest włączony a nie chce żeby mi akumulator padł. Więc co może być powodem tego że nie działa to bez obejścia a działało przedtem normalnie ? P.S Inni piszą że może to być wina kostki stacyjki ale ją nie dawno wymieniałem na nową FEBI. Z góry bardzo dziękuje za odpowiedż.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt mar 16, 2010 20:32

sprawdź czego brakuje w kostce przy radiu...stałego plusa, plusa po stacyjce ?? może bezpiecznik wystrzelił??
Ostatnio zmieniony wt mar 16, 2010 20:57 przez Qto, łącznie zmieniany 1 raz.

zooler86
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zooler86 » śr mar 17, 2010 06:53

Brakuje plusa po stacyjce. Wszystkie bezpieczniki są w porządku.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr mar 17, 2010 08:18

to raczej coś ze stacyjką, jak nie chcesz tego naprawiać to podłącz dwa stałe plusy i po problemie :) a wzmacniacz jak podłączysz pod sterowanie anteny to będzie włączony wtedy kiedy radio jest włączone.

zooler86
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zooler86 » śr mar 17, 2010 14:03

Tak właśnie mam zrobione że mam podłączone pod to dwa stałe plusy i wtedy wzmacniacz jest ciągle włączony a bez tego plusa od anteny radio nie gra .

Awatar użytkownika
gabriel_bar
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gabriel_bar » śr mar 17, 2010 14:30

Qto pisze:a wzmacniacz jak podłączysz pod sterowanie anteny to będzie włączony wtedy kiedy radio jest włączone.
a nie pod remote? u mnie w radiu Alpine jest oddzielny kabel do anteny (biało-niebieski) i remote (niebieski) do wzmacniacza, najlepiej sprawdzić, na radiu powinien być opis kabli

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr mar 17, 2010 18:55

zooler86, coś namieszałeś...plus do anteny pojawia się dopiero po włączeniu radia...a z tego co piszesz musisz podłączyć ten plus żeby radio włączyć...
najlepiej zapodaj fotkę tych kabli, tak żeby było widać kostkę od radia i oryginalną z auta
gabriel_bar pisze:u mnie w radiu Alpine jest oddzielny kabel do anteny (biało-niebieski) i remote (niebieski) do wzmacniacza
ale pod obojętnie pod który podepniesz to wzmacniacz będzie działał...częściej spotyka się tylko jeden kabelek który przez instrukcje nazywany jest "sterowanie anteny elektrycznej"...remote - sterowanie

zooler86
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: zooler86 » śr mar 17, 2010 21:00

Problem ze wzmacniaczem rozwiązany był kabel prosto z radia do sterowania wzmacniaczem ale nie wiedziałem o tym. A co zrobić żeby znów tak było jak kiedyś że jak się wyjmowało kluczyk ze stacyjki to radio się wyłączało a po włożeniu włączało ?

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » śr mar 17, 2010 21:17

Wymień kostkę stacyjki i po sprawie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”