Mam pytanie chce kupic radyjko z MP3 Alpine. Jeszcze niedawno nie chciałem zmieniac fabrycznej bety ale ....:)
Interesują mnie 2 modele CDE 9845 i CDA 9851 (nie interesuje mnie 9847 gdyż kosztuje prawie tyle co 9851) nie zamierzam montować wzmacniacza na 100 % a radio bedzie grało tylko na głosnikach przednich. Wystarczające dla mnie parametry ma 9845 jednak 9851 podoba mi sie z wyglądu (wiem ze nie ma to znaczenia :))
Powiedzmy że parametry obu sa podobne (pomijajac bajery 9851 i dodatkowe złacza i funkcje, moc itd....) jednak róznica jest w [b]Cyfrowy procesor dźwięku Bass Engine[/b]
I tak 9845 (jak i inne modele np 9843, 9847 itd...) posiada takowe funkcje:
Cyfrowy procesor dźwięku Bass Engine
Wybór parametrów tonów niskich
Regulacja poziomu wysterowania subwoofera
Regulacja częstotliwości środkowej tonów niskich
Regulacja częstotliwości środkowej tonów wysokich
Regulacja szerokości pasma tonów niskich
natomiast drozszy 9851 tylko:
Cyfrowy procesor dźwięku Bass Engine]
Cyfrowy procesor dźwięku Bass Engine
Dane ze strony www.alpine.com.pl
I mam pytanie czy te funkcje sa potzrebne jeżeli nie planuje wzmacniacza i nie będzie mi przeszkadzł ich brak (w przypadku 9851) i bez problemu dopasuje sobie charakterystyke dzwieku ?? czy po prostu tanszy model ma w tym wypadku więcej możliwości i nie ma sensu kupywać droższego a gorszego radia ??
Prosze o pomoc bo mam dylemat:
p.s. Jakie głośniki polecacie do golfa IV na przód. HERTZ DSK 165 bedzie odpowiedni.
Różnica w Alpine 9845 a 9851
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
Witaj to co ci się napewno przyda to to w 51 cyfrowy procesor reszta ci się nie przyda w tym cyfrowym procesorze masz wszystko to co ma model 45 czyli
oprócz tego bo to już nie jest w cyfrowym procesorze
także bierz 51
oprócz tego bo to już nie jest w cyfrowym procesorze
także bierz 51
TUTENHAMON
własnie byłem w Media Markt i poogladałem sobie oba radyjka na zywo bo zdjęcia w internecie to nie to samo. Zdecydowanie model 9851 wyglada lepiej (pomijając nawet ten ruchomy panel). Jest to co prawda opinia typowo estetyczna ale 9845 i podobne mu wzorniczo modele na papierze wygladaja zdecydowanie lepiej .
Tak więc decyzja zapadła 9851, a tak swoja droga to drogo w Media 9851 kosztuje 1499 zł a 9845 bodajże 800 albo 900
[ Dodano: Wto Gru 20, 2005 08:39 ]
Powiedzcie mi jeszcze jak to jest teraz z tymi opuszczanymi panelami. Chodzi mi o to czy sa trwałe. Miałem kiedys w poprzednim aucie Pioneera KEH-6800 R (jeżeli dobrze pamiętam nr) + zmieniarka + pilot. Wszystko chodziło super. Jednak po ok 2-3 latach zgasł mi wyświetlacz. Tasiemka łącząca !!!! Teraz wiem że juz tego nie stosują. Potem poszło jakies wysokie napięcie co idzie na wyświetlacz, na a potem to poszło na allegro jako zepsute.
Dlatego mam pewne obawy jak np. zachowują sie te otwierane panele alpiny, pioneera itp
A tak na marginesie to:
1. strasznie mnie będzie denerwować zdejmowanie panelu przed każdym dłuższayn postojem. Tutaj naprawdę idealnym jest radyjko fabryczne (zakładam że ich nie kradną oczywiście).
2. Nie widziałem jeszcze radia, które pasuje do wnętrza VW modeli od 1998 r. (golf pasatt itp). Dlaczego te wszystkie nowe radyjka tak odstają od czoła deski. (no może Blaupunkt)
Fabryczne radyjko (alfa, beta, gamma) bardzo ładnie komponują sie z całym wnętrzem, sa po prostu proste... i upożądkowane tak jak deski VW.
no to na tyle moich wywodów.
Tak więc decyzja zapadła 9851, a tak swoja droga to drogo w Media 9851 kosztuje 1499 zł a 9845 bodajże 800 albo 900
[ Dodano: Wto Gru 20, 2005 08:39 ]
Powiedzcie mi jeszcze jak to jest teraz z tymi opuszczanymi panelami. Chodzi mi o to czy sa trwałe. Miałem kiedys w poprzednim aucie Pioneera KEH-6800 R (jeżeli dobrze pamiętam nr) + zmieniarka + pilot. Wszystko chodziło super. Jednak po ok 2-3 latach zgasł mi wyświetlacz. Tasiemka łącząca !!!! Teraz wiem że juz tego nie stosują. Potem poszło jakies wysokie napięcie co idzie na wyświetlacz, na a potem to poszło na allegro jako zepsute.
Dlatego mam pewne obawy jak np. zachowują sie te otwierane panele alpiny, pioneera itp
A tak na marginesie to:
1. strasznie mnie będzie denerwować zdejmowanie panelu przed każdym dłuższayn postojem. Tutaj naprawdę idealnym jest radyjko fabryczne (zakładam że ich nie kradną oczywiście).
2. Nie widziałem jeszcze radia, które pasuje do wnętrza VW modeli od 1998 r. (golf pasatt itp). Dlaczego te wszystkie nowe radyjka tak odstają od czoła deski. (no może Blaupunkt)
Fabryczne radyjko (alfa, beta, gamma) bardzo ładnie komponują sie z całym wnętrzem, sa po prostu proste... i upożądkowane tak jak deski VW.
no to na tyle moich wywodów.
-
- Użytkownik
Różnica w Alpine 9845 a 9851
mam model Alpine 9871R i nie wiem na czym polega szerokości regulacji tonów niskich jest od 1-4 jak to ustawić na która cyfrę ?
może ktoś opisać o co chodzi jak pasmo jest szersze to chyba na 1 ma być a węższe na 4 .Jaka się zrobi różnica w dźwięku
może ktoś opisać o co chodzi jak pasmo jest szersze to chyba na 1 ma być a węższe na 4 .Jaka się zrobi różnica w dźwięku