Zakłócenia sygnałowe wzmacniacz/radio

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Piter navi
Mały gagatek
Mały gagatek

Zakłócenia sygnałowe wzmacniacz/radio

Post autor: Piter navi » śr sty 20, 2010 20:23

Mam taki zestawik i mały problem z tym, wzmacniacz 2-kanałowy (zmostkowany) podpięty do skrzyni basowej.
Jak zestaw jest podpięty po niskiej rca z radia do rca ze wzmaka, to po odpaleniu silnika mam brumienie w głośniku (ale po "gazowaniu" nie wchodzą zakłócenia), jak podłącze po wysokiej czyli z iso głośniki do wzmaka jest ok i tu moje pytanie czy da rade coś z tym fantem zrobić ??
(Kable zasilające oczywiście fi 8mm plusowy do aku, bezpiecznik jest, masa również fi 8mm do karoserii przykręcona, dawałem filtry masy na przewód sygnałowy rca nic nie zmienia, cincze również zmieniane, czyżby radio miało kiepskie wyjście rca- jakieś pomysły mile widziane).
Ostatnio zmieniony wt lut 02, 2010 20:36 przez Piter navi, łącznie zmieniany 4 razy.

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » śr sty 20, 2010 20:52

Powodów może być kilka, np:
-walnięta masa RCA w radio
-uszkodzony wzmacniacz

Jeśli masz możliwość, sprawdź z innym radiem (pożycz od kolegi), zrób "myk" z masą RCA, czyli zetknij kabelkiem masę wyjść RCA z obudową radia, odseparuj obudowę wzmacniacza od masy auta (od blaszanych elementów)
Piter navi pisze:dawałem kondensator 4700mikro na przewody zasilające radio
nie wiem po co?

Piter navi
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Piter navi » śr sty 20, 2010 21:13

Slavwek.ie pisze:Powodów może być kilka, np:
-walnięta masa RCA w radio
-uszkodzony wzmacniacz

Jeśli masz możliwość, sprawdź z innym radiem (pożycz od kolegi), zrób "myk" z masą RCA, czyli zetknij kabelkiem masę wyjść RCA z obudową radia, odseparuj obudowę wzmacniacza od masy auta (od blaszanych elementów)
Piter navi pisze:dawałem kondensator 4700mikro na przewody zasilające radio
nie wiem po co?
wzmacniacz jest ok, zamiast radia podpinałem telefon (nokia N95 przez rca i jest czysto)
musze spróbować z tą masą :hmm: wzmacniacz raczej jest odseparowany od masy auta, bo jest na oparciu kanapy na wykładzinie i nie styka się nigdzie z "blachą"
kondensator dałem na zasilanie (pomysł sasiąda z niby zakłóceniami, a byłem już zdesperowany)

Slavwek.ie
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Slavwek.ie » śr sty 20, 2010 21:35

Skoro na innym źródle dźwięku było OK, to masz przyczynę. Sprawdź dla pewności tą masę, ale może okazać się że nie pomoże.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”