Helix DB 6.21+SONY XM-ZR602+Golf IV
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
- kamska
- Użytkownik
- Auto: Skoda Karoq Sportline FL 2.0 TDI, Suzuki Bandit 650N, Renault Premium 270dci, Kangoo 1,5 DCI
Helix DB 6.21+SONY XM-ZR602+Golf IV
Cześć,
Posiadam wzmak 2 kanałowy, max moc po zmostkowaniu 130W RMS. Kupiłem go z myślą o przodzie, czyli nowiutkich Helix DB 62.1 Obecnie grają na samym radiu ( trochę im mocy brakuję), ale tragedii nie ma.
Dlatego się waham, czy podłączyć wzmak na sam przód i cieszyć sie dobrym przodem, czy zostawic Helixy na radiu, a wzmak przeznaczyć na malego suba ( ktorego nie mam).
Doradźcie proszę, bo sam juz nie wiem czy duzo lepiej Helix DB mi zagra na wzmaku.
pozdrawiam
Posiadam wzmak 2 kanałowy, max moc po zmostkowaniu 130W RMS. Kupiłem go z myślą o przodzie, czyli nowiutkich Helix DB 62.1 Obecnie grają na samym radiu ( trochę im mocy brakuję), ale tragedii nie ma.
Dlatego się waham, czy podłączyć wzmak na sam przód i cieszyć sie dobrym przodem, czy zostawic Helixy na radiu, a wzmak przeznaczyć na malego suba ( ktorego nie mam).
Doradźcie proszę, bo sam juz nie wiem czy duzo lepiej Helix DB mi zagra na wzmaku.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2009 00:30 przez kamska, łącznie zmieniany 4 razy.
- CrocodileReggae
- Gadatliwa bestia
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Mocowo wystarczy, pytanie czy jakościowo Cię zadowoli.
Moim zdaniem jedyne co Ci pozostaje to po prostu sprawdzić!
Czy będziesz chciał suba teraz, czy później to i tak przód powinien grać pod wzmacniaczem.
Podłącz to co masz. Jak będzie kupa, to albo sprzedasz, albo zostawisz sobie pod mało wymagającego prądowo suba.
A może okaże się, że Ci pasuje jego granie.
Wtedy GIT, przecież to Ty masz być zadowolony...
Czy będziesz chciał suba teraz, czy później to i tak przód powinien grać pod wzmacniaczem.
Podłącz to co masz. Jak będzie kupa, to albo sprzedasz, albo zostawisz sobie pod mało wymagającego prądowo suba.
- kamska
- Użytkownik
- Auto: Skoda Karoq Sportline FL 2.0 TDI, Suzuki Bandit 650N, Renault Premium 270dci, Kangoo 1,5 DCI
DZIĘKI!!!!Kubus20 pisze:Mocowo wystarczy, pytanie czy jakościowo Cię zadowoli.
Tak też myslalem, podlaczyc to co mam, a w razie co bede mial juz kompletna instalacje, wiec zmiana wzmacniacza i dolozenie suba to juz bez dlubania
pozdrawiam
[ Dodano: 13 Lis 2009 22:43 ]
Cześć,
Jutro rozpoczynam walkę- wzmak pod przód. W związku z tym kilka banalnych pytań.
Znalazlem w necie taki oto schemat:
Wydaje mi się, że pasuje do mojego zestawu.
A oto foto wzmaka oraz oznaczenia elementów:
A oto elementy, których znaczenia nie znam
1- kostka i cieniutkie kabelki?
3- pokretełko
4- włacznik wzmaka?
7,8,9- czyli + i - a ten 3-ci to co?
proszę o wyjasnienie powyzszego oraz o info ktorych elementów bede uzywał, a które w moim przypadku pozostana nie wykorzystane.
z góry OGROMNE DZIĘKUJĘ
pozdrawiam
[ Dodano: 13 Lis 2009 23:04 ]
kamska pisze:Cześć,
pozdrawiam
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
1- podłączenie sygnału prosto z wyjść na głośniki z radia ( mam u siebie i jakoś dużo zakłóceń było ) raczej odradzam
3- pokrętło regulacji mocy ( kolega ma napisane jakie napięcie wyjścia z radia ja mam np w ALPINIE 3V)
4- włącznik filtra dolnoprzepustowego low power On jak będzie kolega suba podłączał
7- REM sterowanie wzmacniaczem + ( z radia przewód włączający antenę albo jak jest odpowiedni zarezerwowany dla wzmacniacza )
8- (+) z akumulatora
9- masa z akumulatora
3- pokrętło regulacji mocy ( kolega ma napisane jakie napięcie wyjścia z radia ja mam np w ALPINIE 3V)
4- włącznik filtra dolnoprzepustowego low power On jak będzie kolega suba podłączał
7- REM sterowanie wzmacniaczem + ( z radia przewód włączający antenę albo jak jest odpowiedni zarezerwowany dla wzmacniacza )
8- (+) z akumulatora
9- masa z akumulatora
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- kamska
- Użytkownik
A jednak ktoś się nade mną zlitował- DZIĘKI .
Za komplet kabli zapłaciłem 150zł- instalacja z potencjałem na przyszłość.
Dlatego napisze teraz co i jak będę jutro robił, w razie głupoty proszę sprostowanie, dodam jeszcze, że jest to MK IV:
1. zaistaluje wzmak w bagazniku, na siedzeniu.
2. lewą stroną pociągnę czerwony kabel + do aku, to sama stroną pociągnę kabel streujący do radia ( czy grubość tego sterującego ma znaczenie?)
3. bezpiecznik założe zaraz za aku, tak by zmieścił sie pod osłoną aku
4. kabel minusowy podłącze pod zaczep pasów bezpieczeństwa
5. kabel chinche oraz prawy i lewy głośnik pociągnę prawą stroną autka ( czy lewy głośnik mógłby iść razem z kablami zasilajacymi- byłoby mi wygodniej?)
6. kable do głośników pociągne z bagażnika do zwrotnic w drzwiach, następnie ze zwrotnic pociagne nowy kabel do woofera, a sopran w lusterkach pozostawie standardowy.
7. Podłaćze sterujacy do radia, chinche i odłącze fabryczne kable od głośników ( pozostawie je w aucie).
Jak rozpoznać kabel sterujacy, czy wie ktoś jakiego koloru jest w MKIV
Aha jeszcze ważne, być może w przyszłości bedzie wiekszy wzmak i sub.
i to chyba wszystko, a może coś ważnego pominąłem? Poproszę o sugestie
Za komplet kabli zapłaciłem 150zł- instalacja z potencjałem na przyszłość.
Dlatego napisze teraz co i jak będę jutro robił, w razie głupoty proszę sprostowanie, dodam jeszcze, że jest to MK IV:
1. zaistaluje wzmak w bagazniku, na siedzeniu.
2. lewą stroną pociągnę czerwony kabel + do aku, to sama stroną pociągnę kabel streujący do radia ( czy grubość tego sterującego ma znaczenie?)
3. bezpiecznik założe zaraz za aku, tak by zmieścił sie pod osłoną aku
4. kabel minusowy podłącze pod zaczep pasów bezpieczeństwa
5. kabel chinche oraz prawy i lewy głośnik pociągnę prawą stroną autka ( czy lewy głośnik mógłby iść razem z kablami zasilajacymi- byłoby mi wygodniej?)
6. kable do głośników pociągne z bagażnika do zwrotnic w drzwiach, następnie ze zwrotnic pociagne nowy kabel do woofera, a sopran w lusterkach pozostawie standardowy.
7. Podłaćze sterujacy do radia, chinche i odłącze fabryczne kable od głośników ( pozostawie je w aucie).
Aha jeszcze ważne, być może w przyszłości bedzie wiekszy wzmak i sub.
i to chyba wszystko, a może coś ważnego pominąłem? Poproszę o sugestie
Ostatnio zmieniony sob lis 14, 2009 00:48 przez kamska, łącznie zmieniany 2 razy.
- k0nr4d
- _
- Auto: GSXR/A8
- Silnik: R4V8
- Kontakt:
Niestety może to wprowadzić zakłócenia.kamska pisze:czy lewy głośnik mógłby iść razem z kablami zasilajacymi- byłoby mi wygodniej?
Raczej nie, wystarczy ten, który jest zazwyczaj w kablach RCA.kamska pisze:czy grubość tego sterującego ma znaczenie?
Jakie masz radio? Chyba nie masz zamiaru podłączyć tego pod standardową Betę lub coś takiego?kamska pisze:Jak rozpoznać kabel sterujacy, czy wie ktoś jakiego koloru jest w MKIV
Najlepiej od zwrotki do woofera daj 2,5mm^2, tak samo ze wzmaka do zwrotki.kamska pisze:następnie ze zwrotnic pociagne nowy kabel do woofera, a sopran w lusterkach pozostawie standardowy
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Spokojnie lewy kabel głośnikowy może iść z zasilającymi.k0nr4d pisze:kamska napisał/a:
czy lewy głośnik mógłby iść razem z kablami zasilajacymi- byłoby mi wygodniej?
Niestety może to wprowadzić zakłócenia.
Robię tak od kilku lat i zakłóceń nie ma.
Poza tym logicznie myśląc lepiej żeby kable głośnikowe po kazdej stronie miały równe długości...
"Poza tym logicznie myśląc lepiej żeby kable głośnikowe po kazdej stronie miały równe długości..."
Ja jak bede montowal kable to chcialem puscic prawym progiem dwa takiej samej dlugosci,ten do prawego glosnika mialby poprostu 1m kabla luznego a lewy bylby idealny.
Dobre to rozwiazanie???
Ja jak bede montowal kable to chcialem puscic prawym progiem dwa takiej samej dlugosci,ten do prawego glosnika mialby poprostu 1m kabla luznego a lewy bylby idealny.
Dobre to rozwiazanie???
Moje CA:
Alpine CDA 9812rb
PoweeBass L-60c
u-dimension glow2075 v2
Powerbass L-10D w BR
u-dimension EL-D61
Kabelki,Klotz LaGrande,Sound Qest.
Cdn....
Alpine CDA 9812rb
PoweeBass L-60c
u-dimension glow2075 v2
Powerbass L-10D w BR
u-dimension EL-D61
Kabelki,Klotz LaGrande,Sound Qest.
Cdn....
- kamska
- Użytkownik
Panasonic CQ-C1475Nk0nr4d pisze: kamska napisał/a:
Jakie masz radio? Chyba nie masz zamiaru podłączyć tego pod standardową Betę lub coś takiego?
Już za pożno pozostaje mi puszczenie wszytkiego z prawej strony (raz nie bede tego samego rozbierał).Kubus20 pisze: Spokojnie lewy kabel głośnikowy może iść z zasilającymi.
Robię tak od kilku lat i zakłóceń nie ma.
A co do moich prac, to dziś udało mi się idealne pociagnąć zasilanie wzmaka. Kabel wystaje w bagazniku, a tak poza tym, to nigdzie go nie wiedać- cel osiagniety.
Niestety strasznie meczylem sie z wycieraczkami- masakra, dopiero po z organizowaniu ściągacza puściły i mogłem sie dobrać do orginalnego przejcia kabli.
Dzięki Panowie na pomoc- porady.
PS zostały mi 4 śrubki- gwiazdki, a rozbieralem z gwiazdek tylko dół- okolice bezpieczników. Wie ktoś co moglem przeoczyć przy skrecaniu? )))
pozdrawiam