zakłócenia w tylnych głośnikach

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Badi91
Nowicjusz
Nowicjusz

zakłócenia w tylnych głośnikach

Post autor: Badi91 » śr wrz 16, 2009 20:02

Witam
Mam problem kupiłem ostatnio głośniki 6x9 na tył które podłączyłem pod radio clarion DXZ-388 głośniki podłączone bez wzmacniacza. Z przodu mam głośniki alpine które są podłączone pod wzmacniacz. Problem polega na tym że w momencie kiedy na radiu ustawie żeby grało na przód i tył głośniki z tyłu maja jakieś zakłócenia/zgrzytają nie wiem jak to nazwać po prostu graja nieczysto. W momencie kiedy ustawie żeby grał tylko tył nagle wszystko znika i gra bardzo dobrze jak na te głośniki. Kable głośnikowe mam poprowadzone środkiem, zasilanie w lewym progu a kable rca w prawym wiec tu nie powinno być problemu.
Jeśli ktoś jest mi w stanie coś zasugerować to był bym bardzo wdzięczny dodam że słucham muzyki z orginalnej płyty nie radia. Mam nowa kość głośnikową do radia oraz nową antene z nowym okablowaniem.
Ostatnio zmieniony czw wrz 17, 2009 08:49 przez Badi91, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
CrocodileReggae
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: CrocodileReggae » śr wrz 16, 2009 21:24

doreguluj gainem na wzmaku

www.gustavo.pl najlepsza kawa w Puławach :)
AHF: 142KM 325Nm AWX: 171KM 378Nm CAYC: 160KM 313Nm by Rogalotti
www.rperformance.pl

Badi91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Badi91 » śr wrz 16, 2009 23:50

CrocodileReggae pisze:doreguluj gainem na wzmaku
Ale wlasnie chodzi o to ze te głośniki ktore źle graja nie sa pod wzmacniaczem tylko pod radiem te co sa pod wzmacniaczem czyli przód gra dobrze. Tył który jest pod radiem gra dobrze ale tylko w momencie kiedy na radiu wyłączę przód a kiedy załącze przód nagle cos sie psuje.

Awatar użytkownika
CrocodileReggae
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: CrocodileReggae » czw wrz 17, 2009 10:02

stary...
są tak ustawione że przy pewnej "głośności" końcówka radia ma duże zniekształcenia...
a wzmak dalej daje radę

www.rperformance.pl

Badi91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Badi91 » czw wrz 17, 2009 15:21

czyli trzeba zmniejszyć na wzmacniaczu i wtedy mówisz że będzie git. Dzięki sprawdzę to dziś wieczorem i dam znać sorry ze tak odpisałem ale nie znam się najlepiej i wydawało mi się ze jedno do 2 nie ma nic do gadania. Tylko zastanawia mnie jeszcze to że jak się słucha tak normalnie czyli jakoś z 20 na 32 to przy niektórych dźwiękach w szczególności tych wysokich też źle graja a jak ustawie na sam tył to tego niema. Sorry jeśli pisze zbyt chaotycznie.

Awatar użytkownika
CrocodileReggae
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: CrocodileReggae » czw wrz 17, 2009 17:14

weź faderem max na tył
sprawdź do jakiej głośności nie ma zniekształceń
fader na 0
ustaw przód

a zacznijmy od tego że:
Badi91 pisze:kupiłem ostatnio głośniki 6x9
pierwszy głupi pomysł
Badi91 pisze:na tył
drugi głupi pomysł
Badi91 pisze:które podłączyłem pod radio
trzeci głupi pomysł

www.rperformance.pl

Badi91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Badi91 » czw wrz 17, 2009 18:41

Jak wezmę max na tył to można słuchać prawie na maxa (29/32) i nie ma zniekształceń a kiedy przestawiam żeby grały trochę z przodu to tak jak by coś się przełączało i zaczynają zgrzytać.

Co do 6x9 zły pomysł to pierwsza co zrobiłem to złożyłem audio 4 głośniki przód tył skrzynia i wzmacniacz pod wszystko. Grało fajnie ale że mogłem kupić tanio 6x9 to stwierdziłem że spróbuje i nie żałuje. Ale rozumiem twój punkt widzenia i jestem bardzo wdzięczny że jako jedyny starasz się pomóc.

Awatar użytkownika
CrocodileReggae
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: CrocodileReggae » czw wrz 17, 2009 19:37

no to kombinacje alpejskie teraz...
zobacz czy po podłączeniu owali na przód - jest to samo
odepnij sygnałowe od radia
sprawdź czy to samo jest jak podłączysz je pod wzmak
przetestuj przedni system pod radiem

www.rperformance.pl

Badi91
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Badi91 » czw wrz 17, 2009 20:50

Niestety chyba będę musiał się tak pobawić albo po prostu pojadę tam gdzie kupiłem cały sprzęt i powiem żeby to sprawdzili co prawda oni tego nie zakładali. Jak nic mi się nie uda wymyślić to tylko to mi zostaje. Na razie odłączyłem je od radia. Bo jeśli np odłączę rca od radia i okaże się że cały czas źle graja to coś jest nie tak w radiu a jeśli okaże się że będą grać dobrze to wychodzi na to samo przynajmniej na mój chłopski rozum:P

[ Dodano: 19 Wrz 2009 12:17 ]
A jeszcze jedno pytanie czy to jest normalne ze jak pod radio podłączone są głośniki to sie strasznie nagrzewa bo niestety w moim clarione jak podłączyłem te jajka to zauważyłem ze strasznie robi się ciepłe z tyłu aż nie można go dotknąć po wyjęciu. Po odłączeniu kości z głośnikami na tył problem zniknął

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”