cos mi stuka w głosniku

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

ajurczuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: czw gru 04, 2008 21:32
Lokalizacja: bielsk podlaski

cos mi stuka w głosniku

Post autor: ajurczuk » czw lip 30, 2009 17:51

cos stuka mi w głosniku przy wiekszym basie podejrzewam ze to cewka uderza o nadbiegunnik czy to znaczy ze głosnik dostaja za duzo mocy zestaw to pb l6c wzmak helix db


powered by xes...

Awatar użytkownika
powalla
_
_
Posty: 3729
Rejestracja: wt sty 10, 2006 19:43
Lokalizacja: Mikołów

Post autor: powalla » czw lip 30, 2009 18:24

Włącz filtr HPF (ok 80hz)... zresztą zgodnie z zaleceniami producenta .



Awatar użytkownika
herbiasty
Forum Master
Forum Master
Posty: 1287
Rejestracja: ndz mar 23, 2008 00:19
Lokalizacja: Przemyśl
Kontakt:

Post autor: herbiasty » pt lip 31, 2009 18:02

jak w L-6C Ci stuka to raczej dziwne bo one raczej nie wala karkasem w nadbiegunnik nawet przy sporym wychyle
moze przykatowales je przesterami i cewka ulegla uszkodzeniu.. nie ze sie spalila ale sie czesciowo rozkleila i tak stuka ..
no chyba ze faktycznie filtr gornopzeustowy masz za nisko
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 18:03 przez herbiasty, łącznie zmieniany 1 raz.


RC-Motorsport
https://www.facebook.com/RCmotorsport.Rafal.Cyprys" onclick="window.open(this.href);return false;

Sroka na fejsie:

https://www.facebook.com/Scirocco-53B-b ... 581737776/" onclick="window.open(this.href);return false;

ajurczuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: czw gru 04, 2008 21:32
Lokalizacja: bielsk podlaski

Post autor: ajurczuk » pt lip 31, 2009 20:09

tez myslałem ze to głosnik sie zepsół ale jak zmienie kanały na wzmaku to stuka z drugiej strony :(


powered by xes...

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Posty: 1411
Rejestracja: wt paź 28, 2008 18:13
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » pt lip 31, 2009 22:55

Skoro podpinasz wzmacniacz odwrotnie i stuka z drugiej strony to znaczy, że masz uszkodzony wzmacniacz. Prawdopodobnie któryś z tranzystorów końcowych jest przypalony. Powodów może być wiele. Sprawdź wzmacniacz u kogoś innego w aucie.


Obrazek

ajurczuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: czw gru 04, 2008 21:32
Lokalizacja: bielsk podlaski

Post autor: ajurczuk » sob sie 01, 2009 19:04

tylko ze ten wzmacnacz jest nowy a stuka mi tylko przy wysokiej głosnosci i tylko w niektórych utworach w których jest mocny bas


powered by xes...

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Posty: 1411
Rejestracja: wt paź 28, 2008 18:13
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » sob sie 01, 2009 19:08

Wina napewno nie leży po stronie głośników. Spróbuj odwrócić (zamienić miejscami) chinche sygnałowe. Zobaczy czy będzie to miało wpływ w którym głośniku 'stuka'.

Pozdrawiam


Obrazek

ajurczuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: czw gru 04, 2008 21:32
Lokalizacja: bielsk podlaski

Post autor: ajurczuk » sob sie 01, 2009 19:11

tez myslałem ze to głosnik sie zepsół ale jak zmienie kanały na wzmaku to stuka z drugiej strony :(


powered by xes...

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Posty: 1411
Rejestracja: wt paź 28, 2008 18:13
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » sob sie 01, 2009 19:12

Zmieniasz na wejściu do wzmaka czy na wyjściu ze wzmaka?


Obrazek

ajurczuk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: czw gru 04, 2008 21:32
Lokalizacja: bielsk podlaski

Post autor: ajurczuk » sob sie 01, 2009 20:37

na wejsciu do wzmaka


powered by xes...

Awatar użytkownika
herbiasty
Forum Master
Forum Master
Posty: 1287
Rejestracja: ndz mar 23, 2008 00:19
Lokalizacja: Przemyśl
Kontakt:

Post autor: herbiasty » sob sie 01, 2009 22:58

podepnij na probe laptopa lub MP4 do wejscia wzmaka oraz inny kabel.. bo prawdopodobnie jest przebicie na ekran na chinchu... wtedy zobaczysz... bo watpie aby bylo to radio
Ostatnio zmieniony sob sie 01, 2009 22:59 przez herbiasty, łącznie zmieniany 1 raz.


RC-Motorsport
https://www.facebook.com/RCmotorsport.Rafal.Cyprys" onclick="window.open(this.href);return false;

Sroka na fejsie:

https://www.facebook.com/Scirocco-53B-b ... 581737776/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
D1_PITER
Forum Master
Forum Master
Posty: 1411
Rejestracja: wt paź 28, 2008 18:13
Lokalizacja: Świdnica
Kontakt:

Post autor: D1_PITER » ndz sie 02, 2009 00:47

ajurczuk pisze:na wejsciu do wzmaka
Czyli wzmacniacz też masz sprawny!

Spróbuj zmienić kable sygnałowe pomiędzy radiem a wzmacniaczem lub podaj do wzmacniacza sygnał z innego źródła, np. tak jak kolega mówi z laptopa albo jakiegoś odtwarzacza. Koniecznie na innych kablach niż masz teraz.


Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości