6 głośników pod radio z wyjsciem na 4
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
6 głośników pod radio z wyjsciem na 4
Witam.
Mam takie pytanko ( Zaznaczam, że nic na ten temat nie znalazłem. ). Mam Golfa III 1,8 kombi z 1997 i mam 2 głośniki w podszybiu 2 w drzwiach z tyłu, 2 z przodu ( Tzn. Dla jasności nie mam ale jest miejsce które ozdabia "zaślepka". Maskownicą tego nazwać nie mogę bo jest jednolite i raczej średnio by dźwięk przepuszczało. ) no i chyba mam jeszcze dwa tweetery. Chyba dlatego, że pewien nie jestem ale wygląda to właśnie jak tweeter. Znajduje się to w miejscu gdzie kończy się rączka od tylnich drzwi. I teraz pytanko. Mam radio Panasonic ( jakieś tam, nie ważne jest jakie ) które ma 4x45. Czy to radio da rade pociągnąć 4 głośniki 165mm w drzwiach i dwa 100mm z podszybia ? Bo w momencie w którym będę musiał montować wzmacniacz to z czegoś będę musiał zrezygnować. Kupiłem na allegro 4 takie głośniki. Sam się na głośnikach za bardzo nie znam ale nie chce robić dyskoteki a oryginalne głośniki powoli padają. Jest na to jakiś prosty patent ?
Mam takie pytanko ( Zaznaczam, że nic na ten temat nie znalazłem. ). Mam Golfa III 1,8 kombi z 1997 i mam 2 głośniki w podszybiu 2 w drzwiach z tyłu, 2 z przodu ( Tzn. Dla jasności nie mam ale jest miejsce które ozdabia "zaślepka". Maskownicą tego nazwać nie mogę bo jest jednolite i raczej średnio by dźwięk przepuszczało. ) no i chyba mam jeszcze dwa tweetery. Chyba dlatego, że pewien nie jestem ale wygląda to właśnie jak tweeter. Znajduje się to w miejscu gdzie kończy się rączka od tylnich drzwi. I teraz pytanko. Mam radio Panasonic ( jakieś tam, nie ważne jest jakie ) które ma 4x45. Czy to radio da rade pociągnąć 4 głośniki 165mm w drzwiach i dwa 100mm z podszybia ? Bo w momencie w którym będę musiał montować wzmacniacz to z czegoś będę musiał zrezygnować. Kupiłem na allegro 4 takie głośniki. Sam się na głośnikach za bardzo nie znam ale nie chce robić dyskoteki a oryginalne głośniki powoli padają. Jest na to jakiś prosty patent ?
Witaj,z taką ilością głośników /6/ są kłopoty. Pierwszy, czym je poprawnie zasilić, bo Twoje radio choćby nie wiem co,nie da rady.Drugi, jak je /6 głośników/ poprawnie wyregulować ,tak żeby jeden drugiego,i kolejnego nie zagłuszał... Szkoda,że się nie odezwałeś wcześniej. No ale skoro JUŻ MASZ te głośniki, to proponuję dokupić niedrogi wzmacniacz. Choćby taki 'Crunch p4125' z allegro od gościa z Lubania. Ma 4 x 75wat RMS mocy /sam taki mam/. Myślę,że do 300 zł jest wart,a jak kupisz taniej to super. Twoje głośniki /4/ mają po 95 wat RMS, w co raczej wątpię (w/g mnie mogą mieć do 45-60 wat RMS), a w/w wzmacniacz spokojnie je zasili, a zrobi to dużo lepiej niż Twoje radio, które /nie obraź się/ nie ma nawet 4 x 15 wat mocy w RMS.Wzmacniacz ma wejścia 'hi-input' i 'low-input', tak że możesz byc spokojny o ilość wyjść rca w radiu.I proponuję Ci nie podłączać tych /starych/ głośników w podszybiu, j
Cześć. Odpowiem Ci tak. U mnie jakiś czas temu 'pod' tym wzmacniaczem na przodzie grały głośniki pb s6-c,niestety spalił się jeden sopranowy,i oddałem je na gwarancji. Zamontowałem Gelhard /współosiowe, te które przedtem miałem/niby 60 wat RMS/, odlutowałem od nich same soprany,i podłączyłem /równolegle do Gelhard/ dodatkowe soprany /z żony Corsy/- leżą na podszybiu. I gra to nawet znośnie/ wygłuszone i uszczelnione drzwi/.- To wszystko przód pod polecanym przeze mnie wzmacniaczem. Z tyłu napędzał on subwoofer pb s-12 w skrzyneczce zamkniętej. Grało to - nieźle,jak na mój skromny budżet. Nie wiem jak zagra Ci Twój zestaw?: zamiast subwoofera masz 2 dodatkowe głośniki w tylnych drzwiach. Zapewniam Cie jednak,że będzie ogromna poprawa jakości grania Twoich głośników, gdy je zasilisz wzmacniaczem, niż gdyby miały grac 'pod' samym radiem, pozdrowionka z deszczykowego Pucka, j
A JA powiem tak, szkoda gadać, szkoda wywalać kasę na wzmacniacz do tych głośników, szkoda,ze nie przeczytałeś archiwum to byś wiedział czemu - szkoda.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787][size=167]KSIEGA PRZYKAZAN CAR AUDIO[/size][/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d30de6adc141c0d4.html][img]http://images24.fotosik.pl/263/d30de6adc141c0d4med.jpg[/img][/url]
No to mnie oświeć... Kopiłem te głośniki bo na droższe mnie nie stać. Max kwota za głośniki to 200zł i te się mieściły w tym przedziale. No to w końcu kupować ten wzmacniacz czy nie ?
P.S. Czy ten wzmacniacz nie był by lepszy ?
P.S. Czy ten wzmacniacz nie był by lepszy ?
Ostatnio zmieniony czw lip 09, 2009 19:34 przez Cynamon5, łącznie zmieniany 1 raz.
No to sobie odpuszczę tę alipne...
[ Dodano: 12 Lip 2009 20:57 ]
A ten Crounch nie był by dobry? Bo tego co mi Polecałeś jarbarek nie udało mi się wygrać na allegro. Ewentualnie możecie mi polecić coś dobrego a taniego bo zupełnie się na tym nie znam.
Pozdrawiam,
Cynamon5.
[ Dodano: 12 Lip 2009 20:57 ]
A ten Crounch nie był by dobry? Bo tego co mi Polecałeś jarbarek nie udało mi się wygrać na allegro. Ewentualnie możecie mi polecić coś dobrego a taniego bo zupełnie się na tym nie znam.
Pozdrawiam,
Cynamon5.
Cześć, ten crunch, niestety po aukcji.Ciekawy i niedrogi jest ten axton z allegro, nr aukcji : 688411035 , alpinka : 683098672, taki taniutki pioneer za 100 zł gm x404, : 682383372, nawet on poprawi prace Twoich głośników. Tym pioneer zasiliłby same Twoje 4 głośniki. A alpinkę i axtona, to można byłoby obciążyć w 2 omy (równolegle prawe i lewe głosniki w 2 omy), i kiedyś podłączyć subwoofer.... Zaraz Ktoś mnie okrzyczy,że polecam Ci subwoofer, i głośniki z przodu i z tyłu - ale po prostu Ty je już masz,i zawsze możesz tylne /wedle uznania/ zciszyć. A te głośniki w 'podszybie' to bym Ci wogóle nie polecał, pozdrowionka, j