Wymiana głośników w przednich drzwiach oraz problem

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

jakub1989
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymiana głośników w przednich drzwiach oraz problem

Post autor: jakub1989 » pt maja 29, 2009 13:56

Witam

Właśnie odkręciłem przedni lewy boczek i zobaczyłem ,ze do głośnika wchodzi kostka z czterema kablami. Rozumiem ,że 2 z nich są do głośników 165 mm a kolejne do tweeterów
Co mam zrobić aby podpiąć tweetery ??

Aha które kable są do głośników 165mm ??

Nie znam sie na tym kompletnie dlatego moja wypowiedz może być dla was nie zrozumiała ale mam nadzieje ,ze skumacie o co mi chodzi :blush:

PS. Z tego co wiem muszę zakupić zwrotnice tylko nie wiem jaką ??
tweeterów nie wymieniam.

Jeśli jest to możliwe proszę o link do allegro które powinienem kupić.
I teraz tak w przyszłym miesiącu montuje wzmacniacz pod głośniki przednie w tedy wymieniam kable na 1,5 mm ale teraz nie chce mi się z tym bawić ( nie potrafię się za to zabrać pewnie trzeba ściągać plastiki z deski aby wyprowadzić kabel otworem przy drzwiach zlecę to gościowi co mi będzie wzmacniacz montował)chyba nie będzie różnicy dźwięku na oryginalnych w porównaniu do grubszych podczas grania na samym radiu ?
Ostatnio zmieniony pt maja 29, 2009 17:33 przez jakub1989, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
DJ_SM
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: DJ_SM » pt maja 29, 2009 21:59

jakub1989 pisze:chyba nie będzie różnicy dźwięku na oryginalnych w porównaniu do grubszych podczas grania na samym radiu ?
No raczej nie będzie różnicy
jakub1989 pisze:Z tego co wiem muszę zakupić zwrotnice tylko nie wiem jaką ??
tweeterów nie wymieniam.
Nie musisz montować zwritnicy bo oryginalny tweeter ma kondensatorek.
jakub1989 pisze:Co mam zrobić aby podpiąć tweetery ??

Aha które kable są do głośników 165mm ??
Aby sprawdzić które przewody są do tweeterów proponuję zrobić test bateryjką jak będziesz stykał odpowiednio dwa przewody do biegunów bateryjki to wtedy głosniczek zacznie "cykać" Tweeter łączysz równolegle do woofera. Najlepiej zapodaj fote tych przedodów i wtyczki.
Ostatnio zmieniony pt maja 29, 2009 22:02 przez DJ_SM, łącznie zmieniany 2 razy.

jakub1989
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jakub1989 » sob maja 30, 2009 06:35

Wtyczka to poprostu cztery kabelki koło siebie.
Wydaje mi się tylko ,ze w oryginalnym głośniku jest zwrotnica zalana w plastik od niego ??
Ale skoro mówisz,ze w oryginalnym tweeterze jest kondensatorek (Nawet nie wiem bo co ale brzmi ok) :D to łącze wszystko ze sobą i składam drzwi.

Dobra wiem które są od dużego głośnika a które od tweeterów robie tak podpinam nowy głośnik do jego kabli a do tego dokładam kabelki od tweeterów.
Wydaje mi się ,ze tak będzie dobrze innej możliwości nie ma.
Ostatnio zmieniony sob maja 30, 2009 12:53 przez jakub1989, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”