wzmiana Zwrotnic

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

ajurczuk
Użytkownik
Użytkownik

wzmiana Zwrotnic

Post autor: ajurczuk » śr maja 13, 2009 21:00

czy wymiana zwrotnic w zestawie pb s 6 c na zwrotnice z wyszego modelu polepszy jakosc dzwieku

powered by xes...

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » śr maja 13, 2009 21:51

Co dla Ciebie znaczy słowo "polepszy"?
Ma być więcej/mniej basu, więcej/mniej sopranu, więcej/mniej środka , tweeter ma zacząć grać jak ten z es6c? Słowo "polepszy" dla każdego znaczy co innego.

Awatar użytkownika
hayperekpo
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: hayperekpo » śr maja 13, 2009 22:58

czy wymiana zwrotnic w zestawie pb s 6 c na zwrotnice z wyszego modelu polepszy jakosc dzwieku
Tak jak kolega powalla wspomniał, co znaczy "polepszy się"?
Zwrotkę masz liczoną przeważnie pod konkretny model głośnika, więc takie "kombinacje" mogą się skończyć zarówno dobrze jak i źle... :grin: Jeśli coś Ci nie leży w charakterystyce s6c to może lepiej spróbuj zmodyfikować zwrotnicę.

Obrazek
Zanim zapytasz na PW, skorzystaj z forumowej szukajki, FAQ i wujaszka Google

Awatar użytkownika
Raadek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Raadek » śr maja 13, 2009 23:01

hayperekpo pisze:Jeśli coś Ci nie leży w charakterystyce s6c to może lepiej spróbuj zmodyfikować zwrotnicę.
Jest to jakieś wyjście ale czy warto?To budżet liga i cudów nie zdziałasz.Moim zdaniem lepiej zmienić system na wyższej jakości.
Ostatnio zmieniony śr maja 13, 2009 23:02 przez Raadek, łącznie zmieniany 1 raz.

Natural Sound

Awatar użytkownika
hayperekpo
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: hayperekpo » śr maja 13, 2009 23:53

Jest to jakieś wyjście ale czy warto?
To dobre rozwiązanie na "kosmetyczną" zmianę brzmienia. Nie ma co oczekiwać poprawy jakości, choćby ze względu na mechaniczne ograniczenia głośników.

Obrazek

ajurczuk
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ajurczuk » czw maja 14, 2009 18:46

to moze inaczej zadam pytanie :) co sie zmieni jak do zestawu s 6 c wstawie zwrotnice od l 6 c lub es 6 c

powered by xes...

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » czw maja 14, 2009 19:13

Zwrotnica w PB S6C, jak w wielu innych zestawach za ok. 300zł jest mocno okrojona. Jest tam kondensator na tweeter, termistor i cewka na woofer jak dobrze pamiętam.
Zwrotka od ES6C jest już bardziej rozbudowana. Jeśli leżą Ci takie zwrotnice to spróbuj i sam sprawdzisz co się stanie. W tym przypadku raczej nie uszkodzisz głośników, bo tweetery PB były podobnie cięte w tych zestawach.

Generalnie najlepszym sposobem na polepszenie jakości jest wymiana zestawu na inny.

Chociaż kiedyś do sprzedaży auta kumpel włożył PB S6C(trzeba było coś w panele włożyć żeby dziur nie było). Sęk w tym, że woofery i twweetery nie grały na fabrycznych zwrotkach tylko na zwrotnicach robionych na zamówienie pod inny dużo wyższej klasy system(nie wiem czemu on nie zabrał tych zwrotnic, bo były warte więcej niż S6C) i grało to kilka razy lepiej niż standardowe S6C.

Tylko w tym momencie nadchodzi pytanie. Po co pakować do tego zestawu customowe zwrotnice, które przekroczą wartość zestawu...
Pomijając już to, że do stworzenia takowych musiałbyś mieć albo dokładne parametry wooferów i tweeterów i eksperymentować na słuch, albo robić pomiary....
Gra nie warta świeczki.

Jedyne rozsądne co mozna zrobić, to wymienić kondzia na tweeter na taki lepszej jakości.

Awatar użytkownika
hayperekpo
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: hayperekpo » czw maja 14, 2009 22:07

Kubus20 pisze:Po co pakować do tego zestawu customowe zwrotnice, które przekroczą wartość zestawu...
Taki mały offtopic Kubus20, orientujesz się może ile wołają za takie "szyte na wymiar" zwrotki?
Kubus20 pisze:Gra nie warta świeczki
Zależy. Swego czasu eksperymentowałem z Helixami DB62.1. Efekt niewielkiego rozbudowania zwrotki całkiem niezły, jak na zestaw mocno budżetowy do 200zł. Pokusiłbym się o stwierdzenie, że zagrał porównywalnie do np. pb es-6c pod względem "poukładania" dźwięku... Oczywiście to tylko taka moja, mocno subiektywna ocena :grin:

Obrazek

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » czw maja 14, 2009 23:07

hayperekpo pisze:Swego czasu eksperymentowałem z Helixami DB62.1.
Ja się nie chce wypowiadać na temat tego zestawu, bo mogłoby się zrobić nieprzyjemnie :grin:

Co do samego szycia zwrotki na miare, to mówisz tu o zwrotce robionej w oparciu o pomiary. Taka zabawa coś koło 1000zł.
Oprócz tego można robić zwrotki na "słuch" wspomagając się parametrami głośników(charakterystyka itd.). I tutaj już cena zależy głównie od komponentów. Kumpel robi mi takie, i np. na kondziach i rezystorach Jantzena wychodzi najczęściej koło 250zł.
Fajne też kondzie SCR, potem Mundorf różne serie i kupa innych wynalazków.
Kiedyś przyniósł mi wiadro różnych podzespołów i sobie wlutowywaliśmy co chwila co innego :grin:
Fajna zabawa :bigok:

Awatar użytkownika
hayperekpo
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: hayperekpo » czw maja 14, 2009 23:44

Kubus20 pisze:Ja się nie chce wypowiadać na temat tego zestawu, bo mogłoby się zrobić nieprzyjemnie :grin:
Spoko :grin: rzuciłem taki przykład.

Pytam, bo kiedyś bawiłem się w takie "ręczne" strojenie zwrotnicy zestawu 3-drożnego do kina domowego. I teraz nieodparcie mnie kusi machnąć też jakieś porządniejsze (czytaj: minimum Butterworth 2 rzędu ) zwrotki pod es-6c :green_fuck:
Kubus20 pisze:I tutaj już cena zależy głównie od komponentów. Kumpel robi mi takie, i np. na kondziach i rezystorach Jantzena wychodzi najczęściej koło 250zł.
Cewki też bierzecie z Jantzena? Bo o ile ceny ich kondensatorów i rezystorów strawię, to ponad 100zł za cewkę już nie... :goof:

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”