JAK TUBE? I JAK JA PODLACZYC?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

piotr1979
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

JAK TUBE? I JAK JA PODLACZYC?

Post autor: piotr1979 » wt wrz 20, 2005 16:53

MAM W MOIM GOLFIE GTI 8 GLOSNIKOW FABRYCZNYCH I BASU TO ONE ZA DUZO NIE DAJA.RADIO POSIADAM TAKIE:JVC-KD-G411.TE 8 GLOSNIKOW JEST PODLACZONE DO 4 WYJSC Z RADIA I GRA TO BARDZO CZYSTO,ALE BASU JEST ZA MALO.PYTANIE:JAKA TUBE KUPIC?JAK JA PODLACZYC?DO CZEGO?NIE CHODZI MI O EKSTREMALNY BAS TYLKO ZEBY SIE PRZYJEMNIEJ JEZDZILO.CZY MOGE KUPIC JAKAS NIE FIRMOWA Z ALLEGRO(MALA I NOWA)CZY LEPIEJ UZYWANA FIRMOWA.?I JESZCZE JEDNO:NIE CHCE PODLACZAC WZMACNIACZA BO TO ZA DUZO BAWIENIA I NIE POTRZEBA MI TYLE HALASU.CZY DA SIE COS ZROBIC?BO NA SPRZECIE TO SIE ZABARDZO NIE ZNAM.DZIEKI Z GORY-MAM NADZIEJE ZE MI KTOS POMOZE.

passat b5 fl ,galaxy 1.9tdi 2005r auy,ALHAMBRA 1.8T AJH,honda civic ufo type r

Awatar użytkownika
czykryszard
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: czykryszard » wt wrz 20, 2005 17:07

Niestety ale chyba nie obędzie się bez wzmaka za dużo głosników już jest podpietych

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » wt wrz 20, 2005 17:33

Zapomnij o tubie!!!
Jezeli juz koniecznie do tego co masz chcesz dodac troche basu to tylko skrzynia i bez wzmacniacza sie nie obedzie. Co do skrzyni jezeli nie chcesz mocnego basu to wystarczy dobry glosnik 8", mozesz ewentualnie wrzucic 10" glosnik. Podlaczysz to do wzmacniacza dwukanalowego i mozesz smigac. Co do montazu to juz osobna kwestia.

piotr1979
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: piotr1979 » śr wrz 21, 2005 11:33

a jak bym zrezygnowal z dwoch glosnikow w boczkach na rzecz tuby?bo z tylu mam wysokotonowe(sykacze)i na dole sredniotonowe.i czy moge odlaczyc sredniotonowe i podpiac w to miejsce tube?jest taka mozliwosc?

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » śr wrz 21, 2005 13:52

piotr marzec pisze:a jak bym zrezygnowal z dwoch glosnikow w boczkach na rzecz tuby?bo z tylu mam wysokotonowe(sykacze)i na dole sredniotonowe.i czy moge odlaczyc sredniotonowe i podpiac w to miejsce tube?jest taka mozliwosc?
Przeczytaj uwaznie!!!
Jeśli masz w samochodzie 8 głośników i są one podpięte do tego radia, o którym mówisz, to radio ma 4 wyjścia na głośniki i pod każde wyjście są podpięte dwa głośniki(średniotonowy i sykacz)a dokładniej wygląda to tak:

Wyjście nr. 1: Lewy przód(lewy sykacz i lewy średniotonowy)
Wyjście nr. 2: Prawy przód(prawy sykacz i prawy średniotonowy)
Wyjście nr. 3: Lewy tył(lewy sykacz i lewy średniotonowy z tyłu)
Wyjście nr. 4: Prawy tył(prawy sykacz i prawy średniotonowy z tyłu)

Wynika z tego że jeżeli chciałbyś podłączyć tą tubę(chociaż odradzam bo to nie gra tylko buczy)musiałbyś zwolnić dwa wyjścia z radia- np. lewy tył i prawy tył co pociąga za sobą odłączenie wszystkich głośników, które masz z tyłu!!
Dodatkowo jeśli podłączysz tą tube do wyjść z radia to da to strasznie mizerny efekt! Dlaczego?? Dlatego że wzmacniacz w radiu jest za słaby i nie uciągnie tuby, będzie się to objawiało tym, że przy większych głośnościach będziesz słyszał straszne szumy i przesterowane dźwięki. Będzie to po prostu pierdzieć, a nie grać.

Reasumując:
Po pierwsze: Nie tuba tylko skrzynia, którą zrobią Ci w każdym zakładzie Car-Audio lub kupisz ją na Allegro
Po drugie: Skrzynia musi być podłączona pod wzmacniacz, to jedyny rozsądny wybór

Wszystko razem wrzucasz do bagażnika podłączasz zasilanie do wzmaka, i sygnał z wyjścia RCA do wzmacniacza, stroisz odpowiednio icieszysz się bassem.
Jeżeli jeszcze czegoś nie wiesz pytaj, ale najlepiej poczytaj trochę o Car- Audio najlepiej tu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=9787
Przeczytaj ten temat raz dokładnie, jeśli czegoś nie rozumiesz przeczytaj drugi raz, jesli nadal nie rozumiesz przeczytaj trzeci raz, a jeśli jeszcze czegokolwiek nie rozumiesz to pytaj. Napewno po przeczytaniu tego tematu kilka razy będziesz zadawał sensowne pytania. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Chmielu
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Chmielu » śr wrz 21, 2005 13:53

Nie można mostkować lewego i prawego kanału bo możesz spalić wzmacniacz w radiu. Oprócz tego na zwykłym wyjściu z radia nie ma filtracji wysokich częstotliwości (które zupełnie nie powinny trafiać na głośnik niskotonowy).
Zdecydowanie powinieneś kupić małą skrzynkę i wzmacniacz. Wiem, że to więcej zabawy ale lepiej zrobić to jak należy a nie jakąś prowizorkę. Przecież nie musisz kupować sprzętu za 2000zł. Wystarczy 2-kanałowy wzmacniacz z możliwością mostkowania i niewielka skrzynka basowa. Nie oznacza to, że będziesz miał zaraz taki bas, że szyby Ci powypadają :grin: Masz regulację i w radiu i na wzmacniaczu gdzie dobierasz sobie siłę wzmocnienia sygnału i zakres częstotliwości. Można to ładnie wyregulować tak aby były niskie tony i tak żeby w głowie nie dudniło :grin:
Naprawdę polecam takie rozwiązanie niż kombinacje z podłączniem bezpośrednio do radia.

Awatar użytkownika
TUTENHAMON

Post autor: TUTENHAMON » śr wrz 21, 2005 15:56

Krótko mówiąc wywalamy tylne głosniki zkupujemy wzmacniaczyk 4 lub kanałowy +skrzyneczka podpieta w mostku do wzmacniacza i dwa wolne kanały na przód.

TUTENHAMON

piotr1979
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: piotr1979 » śr wrz 21, 2005 19:58

wlasnie zauwazylem ,ze kupa znam sie na car audio.chyba pozostane przy moich 8 glosnikach zeby nic nie spierzyc.moze w przyszlosci cos zrobie w tym kierunku.dzieki chlopaki za uswiadomienie.pozdro

Awatar użytkownika
Kubus20
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kubus20 » czw wrz 22, 2005 12:37

Pozdro, zaczynasz dobbrze prawić :D :pub:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”