THANX 4 ALL
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
sklejka jest "rzadsza" jesli wiesz o czym mówie.
Materiały takie jak MDF, HDF mają gęstszą strukturę (zmielone i sprasowane drzewo, a nie posklejane cienkie płaty).
Zdecydowanie do budowy suba korzystaj z conajmniej MDFu, jest łatwy w obróbce, tani.
Jesli bedzie to 2cm to raczej niepotrzebne będą wzmocnienia w środku i do montazu wystarczy sam klej Vikol. Skręcanie na śruby w porównaniu do klejenia to zaden montaż a jak go dobrze skleisz to dodatkowe sruby są tak potrzebne jak kosiarka w bagazniku.
Pozdrawiam
Materiały takie jak MDF, HDF mają gęstszą strukturę (zmielone i sprasowane drzewo, a nie posklejane cienkie płaty).
Zdecydowanie do budowy suba korzystaj z conajmniej MDFu, jest łatwy w obróbce, tani.
Jesli bedzie to 2cm to raczej niepotrzebne będą wzmocnienia w środku i do montazu wystarczy sam klej Vikol. Skręcanie na śruby w porównaniu do klejenia to zaden montaż a jak go dobrze skleisz to dodatkowe sruby są tak potrzebne jak kosiarka w bagazniku.
Pozdrawiam
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Nie zgodzę się. Widziałem skrzynki, które niby były dobrze sklejone ale nie skręcone i pod wpływem użytkowania ścianki po roku potrafiły się rozkleić, także żeby wszystko było mocne i grało przez lata bez nie potrzebnych usterek należy dodatkowo ścianki skręcić na śruby. Co do mdfu sie zzgadzam. Jest to lepszy materiał.ditomek pisze:sklejka jest "rzadsza" jesli wiesz o czym mówie.
Pozdrawiam
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
Zgadzam się, tymbardziej, jeżeli to skrzynia zamkniętaTUTENHAMON pisze:Tu się nie zgodze przy mocnych głosnikach skręcenie musi być klejenie nie wytrzymuje rozrywa ściany skrzyni.
[ Dodano: Czw Wrz 22, 2005 15:06 ]
i jeszcze jedno. Na konkretną, naprawdę konkretną skrzynkę i wogóle cały zestaw kaska pojawi się realnie rzecz biorąc dopiero za rok, może 1,5. W tym czasie chciałbym mimo wszysko zrobić pierwszą prostą skrzynkę na tańszych podzespołach. Dlatego pytam: jak widzicie coś takiego?:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65161401
w zamkniętej skrzyni
i
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63550961
Tylko szczerze, bo nie chcę dać wtopy.
Dzięki
- TUTENHAMON
Z budżetowych głosnikó tylko boschmann http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=64692658 następca starej seri który przedstawiłem kiedyś na forum jak poszukasz to znajdziesz cały opis pracuje w tej samej skrzyni co poprzednik.
TUTENHAMON
ok, tylko, że ten bosch ma qts 0,35, a to oznacza, że przy zamkniętej skrzyni nie będzie mu szło zbyt dobrze, trzeba by robić b-r. Ten alphard ma qts 0,69, więc tylko zamknięta skrzynia.
Powiedz jeszcze co sądzisz o wzmaku?
Dzięki
[ Dodano: Czw Wrz 22, 2005 21:20 ]
wycofuję pytanie, posiedziałem na forum, nie tylko na tym tym, i Alphard odpada.
Będę ciułał kaskę na DLS, JL, Rockford, może Xetec, Steg...
Powiedz jeszcze co sądzisz o wzmaku?
Dzięki
[ Dodano: Czw Wrz 22, 2005 21:20 ]
wycofuję pytanie, posiedziałem na forum, nie tylko na tym tym, i Alphard odpada.
Będę ciułał kaskę na DLS, JL, Rockford, może Xetec, Steg...
- TUTENHAMON
no, myślę żeby na początek zobić zamkniętą skrzynię, chyba mniejsze ryzyko popełnienie błędu, a poza tym w zamkniętej jest podobno bardzo czysty nie podbarwiony bas. W b-r niedokładnie dobrany otwór grozi powstawaniem szumów podczas głośniejszego słuchania. Dlatego zastanawiam się na początek nad tańszym subem, ale chyba jednak nie najtańszym, bo będzie kiła. Wzmak do suba... może tylko do suba, a głośniki niech idą od radia... no nie wiem, dlatego szukam porad. Czytałem sporo na diyaudio, ale tam jest głównie o nagłośnieniu domowym, do CA jest niewiele.
- TUTENHAMON
- TUTENHAMON
- Kubus20
- VW Baron
- Kontakt:
Na tej stronie diyaudio ludzie robią raczej sprzęt home audio i raczej budzetowy.
Wejdz tu: http://forum.tuning.pl/viewforum.php?f= ... 8c47c9e5ef i poszukaj tematów o subach i wzmakach. Ludzie tam naprawde sie znaja na rzeczy
Wejdz tu: http://forum.tuning.pl/viewforum.php?f= ... 8c47c9e5ef i poszukaj tematów o subach i wzmakach. Ludzie tam naprawde sie znaja na rzeczy