Jakie głośniki w tylną półkę???

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Petroniusz

Jakie głośniki w tylną półkę???

Post autor: Petroniusz » sob wrz 10, 2005 13:44

Zamierzam nie długo zakupić głośniki w tylną półkę do mojego V-weja :) i okazało się że mam dylemat,jakie głośniki wybrać?Wiem że warto kupić głośniki dobrych sprawdzonych firm takich jak np. JBL,Pioneer,czy Hertz wiadomo że są one droższe od innych,ale myśle że przynajmniej nie będzie zaskoczenia co do jakości dźwieku.Pozostaje jeszcze tylko kwestia tego jaki rozmiar?Słyszałem że głośniki 6'9' trój drożne czyli owale dają więcej basu niż trój drożne okrągłe,ale nie wiem czy to prawda.Pozostaje pytanie,jakie wybrać?biąrąc pod uwagę głośniki trój drożne 6'9' a głośniki trój drożne okrągłe o rozmiarze 200mm ?
Poradźcie proszę swoim doświadczeniem,jaką decyzję podjąć?
Pozdrawiam :pub:

Awatar użytkownika
michas28
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: michas28 » sob wrz 10, 2005 16:05

ztego co czytalem wypowiedzi ludzi co profesjonalnie zajmuja sie car-audio to owale daja gorszej jakosci dzwiek. Tył nie jest wcale taki wazny lepiej wstaw konkretne głosniki na drzwi i wygłusz je odpowiednio

Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » sob wrz 10, 2005 22:09

Powiem tak: montowanie głośników do tylniej półki mija sie z celem. Kiedyś jeden znający się na rzeczy user tego forum napisał cos w stylu ~~ doradzać co dać w tylna półkę to tak jak by odpowiadać jak zamontować koła na dachu - tego się porostu nie robi. Poczytaj przyklejony temat FAQ CA. Porządne radyjko, przedni odseparowany zestaw na nowych kablach, wygłuszone drzwi, głośniki montowane do blachy, skrzynia i wzmak – to podstawowe elementy dobrego zestawu CA. Nie warto inwestować w tylna półkę - lepiej skrzynia i wzmak do bagażnika oraz fajny odseparowany zestaw do przody, Nie zaburzysz sceny - będzie ok. Ucho ludzkie lokalizuje tony wysokie - dlatego ważne jest umiejscowienie głośników wysoko-tonowych. Trójdrożne głośniki w drzwiach grają w nogi. Zauważ, że nawet w zestawach komputerowych subwoofer stawia się gdzieś pod biurkiem, na podłodze. Syczki najlepiej na wysokości uszu. Dzieje się tak dlatego, bo bas jest słyszany tak samo bez względu na lokalizacje źródła. Źródła tonów wysokich lokalizujemy, dlatego tak ważne jest ich umiejscowienie. Skup się na fajnym zestawie do przodu. Jeśli już takowy masz, zainwestuj w skrzynię i wzmacniacz. Będziesz mile zaskoczony efektem tak bardzo różniącym się od większości prezentowanych przez napotkane maluszki :jezor: :jezor: :jezor:...

Pozdr.

:bylo: :bajer:

Rafit
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Rafit » ndz wrz 11, 2005 01:19

ERROR 404 - Głośniki w tylnej półce :) (chociaż sam tak mam, no ale pomińmy to, tak kupiłem, a nie stać mnie na inwestycje narazie :kac:)

A tak poza tym to zgadzam się z przedmówcą.

Komplecik Wysykotonowych, komplecik Średniotonowych i Niskotonowy :) i będzie piknie :)

Awatar użytkownika
TUTENHAMON
Forumowy spamer :)

Post autor: TUTENHAMON » ndz wrz 11, 2005 11:13

A mi szkoda słów i nudzą mnie już takie pytanie.

TUTENHAMON

Awatar użytkownika
Kiler
Forum Master
Forum Master

Post autor: Kiler » ndz wrz 11, 2005 12:55

Ludzie! Apeluję!!! Czytajcie najpierw FAQ :food: , bo się TUTENHAMON załamie :jezor: :jezor: :jezor: .

BTW - Tut - respect za Twoją wiedzę :pub: .

Pozdr.

:bylo: :bajer:

Awatar użytkownika
TUTENHAMON

Post autor: TUTENHAMON » pn wrz 12, 2005 19:03

Dzięki kiler

TUTENHAMON

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”