Tyrkotanie z głośników wysokotonowych...PILNE!!

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.

Tyrkotanie z głośników wysokotonowych...PILNE!!

Post autor: EnJoy » sob gru 13, 2008 16:00

Właśnie walczę w garażu z tym problemem i nie wiem dalej co robić :( Tyrkanie występuje tylko przy zapalonym silniku na max ściszonym radiu.. na wyłączonym także :crazy: Dźwięk ten czasem zmienia częstotliwość ale raczej nierównomiernie z obrotami silnika. Nie jest bardzo głośny, ale drażniący i słychać go dobrze podczas jazdy.
Problem pojawił się po zamontowaniu przez firmę CA głośników razem z wygłuszeniem. Z tego co zauważyłem, zwrotnice wstawili razem z głośnikami w drzwi (czy za blisko położona zwrotnica obok głośnika może powodować takie zakłócenia?), ale nie wiem gdzie dokładnie się znajdują

Sprzęt to: radio Pioneer DEH 4700MB?? (z pamięci pisze :P ), zestaw przedni PB L-60C, wzmacniacz 4-kanałowy U.S. Amps XT-1600.4 i do tego skrzynia zamknieta z glosnikiem PB M-12, kabelki sygnałowe stingera, głośnikowe również.

Wzmacniacz ma masę pociągniętą budy (pod tylną kanapą, do mocowania zapięcia pasów), + z aku.. wszystko to na kablu 40mm2
Kable od wzmacniacza:
lewym progiem idzie zasilający z aku, oraz głośnikowy
prawym progiem idą obie sygnałówki, kabel głośnikowy oraz remote

Po odłączeniu obu kabli sygnałowych problem znika
przy podłączonym kablu sygnałowym odpowiadającym za przedni zestaw.. tyrkocze
po podłączeniu drugiego kabla.. tyrkocze ale ciut głośniej
Całą lewą stronę rozebrałem, wyprułem wszystkie kable sygnałowe żeby je rozdzielić.. tak samo głośnikowy i remote.. tak aby żaden z nich nie był blisko drugiego. Nie ma żadnej poprawy..

Proszę o radę, co jeszcze mogę zrobić bo już jestem lekko podłamany :( a auto mam rozebrane w garażu, chciałbym jeszcze dziś z tym powalczyć.. dlatego każda szybka i dobra rada będzie pomocna..

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob gru 13, 2008 16:40

Na 99% brak masy na RCA ... szczegóły znajdziesz na forum.

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » sob gru 13, 2008 16:45

właśnie byłem w garażu.. i co zauważyłem, po podpięciu tylko jednej pary kabli RCA bezpośrednio do radia .. wszystko ok, żadnych zakłuceń.

Dodam że w radiu mam tylko jedną parę RCA i stosuję rozdzielacze.. może to tutaj tkwi problem??

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob gru 13, 2008 16:55

Pioneer ma chyba 2 pary wyjścia RCA, no chyba ,że to nie ten model co napisałeś? Rozdzielacz dałeś przy radiu ,a potem idą 2 pary RCA ,czy od radia idzie 1 para ,a przy wzmacniaczu masz kabelek Y ?

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » sob gru 13, 2008 17:00

DEH-4700MPB - takie radyjko dokładnie

Radio ma jedną parę wyjścia RCA, a rozdzielacze podłączyłem właśnie do radia i od nich puściłem 2 pary RCA do wzmacniacza
Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2008 17:00 przez EnJoy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
powalla
_
_

Post autor: powalla » sob gru 13, 2008 17:08

No fakt ma jeno wyjście ... najtaniej będzie jak kupisz kabelek Y (1 żeńskie i 2 męskie) i podłączysz go przed samym wzmacniaczem(sygnał pójdzie jednym kablem RCA) .

PS: Idealnie byłoby wymienić radio ale to inne koszta są :)

Awatar użytkownika
EnJoy

Post autor: EnJoy » sob gru 13, 2008 17:19

i tak chyba zrobię, szkoda tylko że wcześniej trochę nie pomyślałem i rozebrałem pół auta :helm:

Radio na pewno pójdzie do wymiany bo to obecne już dość wysłużone, a dopiero niedawno założyłem to całe CA. Kiedy tylko fundusze na to pozwolą na pewno je zmienię.

Na razie wielkie dzięki :pub:
dam znać czy sobie poradziłem.. pozdro ;)

[ Dodano: 13 Gru 2008 22:09 ]
powalla pisze:najtaniej będzie jak kupisz kabelek Y (1 żeńskie i 2 męskie) i podłączysz go przed samym wzmacniaczem(sygnał pójdzie jednym kablem RCA) .
zrobiłem jak poradziłeś i pomogło :bajer: żadnych szumów, terkotania i innych zakłuceń
Wielkie dzięki :pub:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”