Instalacja radia Golf V mk5

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

dampus
Nowicjusz
Nowicjusz

Instalacja radia Golf V mk5

Post autor: dampus » ndz gru 07, 2008 21:54

Obecnie mam zabudowane radio pioneer w Golfie 5, klima manual. Chciałbym to zmienić na orginał. Nie wiem jak zdemątować górną półkę żeby dostać się do części z radiem. próbowałem ale nie chcę tego połamać. Proszę o dokładny opis tej czynności. Ponad to przewód antenowy jest przerobiony pod zwykłe radio. czy można gdzieś kupić końcówkę do radia RCD300 (takie chce wsadzić)? Jak można najprościej sprawdzić czy instalacja audio jest pociągnięta do tylnych drzwi i jakie wsadzić tam głośniki? (przód gra seria po 3 w każdych drzwiach).
Pozdrawiam wszystkich życzliwych forowiczów

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » ndz gru 07, 2008 22:12

dampus pisze:przewód antenowy jest przerobiony pod zwykłe radio. czy można gdzieś kupić końcówkę do radia RCD300
tak, mozna kupić przejsciowke np na allegro mozesz poszukac

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: Instalacja radia Golf V mk5

Post autor: doggie » wt gru 09, 2008 04:36

dampus pisze:Obecnie mam zabudowane radio pioneer w Golfie 5, klima manual. Chciałbym to zmienić na orginał. Nie wiem jak zdemątować górną półkę żeby dostać się do części z radiem. próbowałem ale nie chcę tego połamać. Proszę o dokładny opis tej czynności. Ponad to przewód antenowy jest przerobiony pod zwykłe radio. czy można gdzieś kupić końcówkę do radia RCD300 (takie chce wsadzić)? Jak można najprościej sprawdzić czy instalacja audio jest pociągnięta do tylnych drzwi i jakie wsadzić tam głośniki? (przód gra seria po 3 w każdych drzwiach).
Pozdrawiam wszystkich życzliwych forowiczów
1. najpierw odkrecasz dwie śrubki znajdujące się pod gumową wkładką półeczki nad wlotami nadmuchu na panelu środkowym, dodatkowo półka ta jest na dwóch zatrzaskach od strony przedniej szyby, trzeba ją czymś podważyć
2. następnie wyjmujesz plastik okalający tą wyjętą półkę wraz z środkowymi kratkami nawiewu, nie jest on na żadne śrubki, jest po prostu na wcisk/zatrzask - również trzeba delikatnie podważyć i wyjąć do góry
3. jak wyjmiesz dwa w/w elementy to w obudowie okalającej radio w górnych rogach pokażą ci się dwie śrubki - odkręcasz je i wyjmujesz plastik okalający radio, przy pokrętłach klimatyzacji trzeba go po prostu delikatnie podważyć od dołu, dosyć łatwo wyskakuje - nie ma tam żadnych śrubek
4. jak się z tym uporasz to pozostają ci 4 śrubki mocujące radio bądź półeczkę z wnęką na radio niefabryczne, po jednej na każdym rogu

- łacznie powinieneś wykręcić 8 śrubek krzyżakowych

- jest to naprawdę bardzo proste, mi zajęło to 10-15 minut

jeżeli jest to model podstawowy i w momencie zakupu klient nie zażyczył sobie głośników z tyłu to po prostu nie ma tam instalacji, trzeba ją pociągnąć - niestety

przejściówkę o której wspomina kiss kupiłem za 4 złote
Ostatnio zmieniony wt gru 09, 2008 04:43 przez doggie, łącznie zmieniany 4 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”