Pytanie i problem przy wborze zar audio

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

szynas222
Nowicjusz
Nowicjusz

Pytanie i problem przy wborze zar audio

Post autor: szynas222 » ndz gru 07, 2008 13:17

Witam wszystkich posiadam samochod 3 drzwiowy. I tak z przodu mam glosniki i miejsce na 13 z tylu jest to samo, wejscie na 13 ale brak kabli(bede musial przeciagnac). I stad mam pytanie A jesli chodzi o sprawe glosnikow to mam pytanie czy tak naprawde przy wielkosci glosnika 13 cm czyli orgianlnego mozna liczyc na jaki kolwiek dobry dzwiek. Czy raczej od razu zalozyc 16cm. Tylko nie wiem czy nie bedzie to klopotliwe skoro dziury sa na 13.
Mysle o zbudowniu takiej instalacji:

-2 glosniki przod 13 lub 16( mysle o marakach Jbl, Hertz, czy Power Bass)
-2 glosniki tyl nie wiem chyba 6X9 lub 16 te same marki co wyzej
-skrzynia z glosnikiem basowym do bagaznika
- wzamacniacz jeden

Jesli chodzi o przod to znalazlem takie modele glosnikow o ktorych mysle:
-PowerBass L-60( troche drogie:(
-JBL GTO 527 GTO527
-Hertz DSK 130 120W
-Dark Blue HELIX DB - 52.1 - 130mm
-HERTZ EV 130,WOOFER,

I wlasnie nie wiem czy sie bawic w 13 czy moze z tego samej serii glosnikow wziasc 16??Nie chce nie wiem ile wydac kasy na car audio, chce zeby dobrze to gralo:
Narazie zakupilem radio Pioneer DEH 6000Ub i w nastepnym etapie chce kupic glosniki na przod , pozniej na tyl, pozniej subufer i pozniej wzmacniacz. Prosze o pomoc

Rusek90
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Rusek90 » ndz gru 07, 2008 13:34

Ja bym Ci radził kupić jednak 16,5 cm, różnica jest odczuwalna pomiędzy 13-stkami.

Do tego konieczni e wycisz drzwi i kup dystanse z MDF'u i będzie grało pięknie.

A głośniki jakie Ci polecam to PowerBass S-6C (tańsze od L-60) i w tej granicy cenowej są jeszcze Helix DB 62.1 i Hertz DSK 165.

i zmieniłbym kolejność zakupu troszeczkę. Bo z tych głośników pod radiem 4x50W nie osiągniesz całej mocy, będzie bardzo zadawalająca ale nie pełna, więc kup wzmacniacz wcześniej (najlepiej jak w planach masz głośniki na tył (chociaż widzę że nie znasz podstaw CA "NIE KUPUJEMY GŁOŚNIKÓW 6x9 i nie montujemy w tylnej półce bo to będzie psuło prace subwoofera") ale jeśli już tak chcesz to kup wzmacniacz najpierw 4 kanałowy na te głośniki słabszy albo mocniejszy (jeśli nie chce kupować dwóch) a później monoblocka do suba.

szynas222
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: szynas222 » ndz gru 07, 2008 13:48

Rusek90 pisze:Ja bym Ci radził kupić jednak 16,5 cm, różnica jest odczuwalna pomiędzy 13-stkami.

Do tego konieczni e wycisz drzwi i kup dystanse z MDF'u i będzie grało pięknie.

A głośniki jakie Ci polecam to PowerBass S-6C (tańsze od L-60) i w tej granicy cenowej są jeszcze Helix DB 62.1 i Hertz DSK 165.

i zmieniłbym kolejność zakupu troszeczkę. Bo z tych głośników pod radiem 4x50W nie osiągniesz całej mocy, będzie bardzo zadawalająca ale nie pełna, więc kup wzmacniacz wcześniej (najlepiej jak w planach masz głośniki na tył (chociaż widzę że nie znasz podstaw CA "NIE KUPUJEMY GŁOŚNIKÓW 6x9 i nie montujemy w tylnej półce bo to będzie psuło prace subwoofera") ale jeśli już tak chcesz to kup wzmacniacz najpierw 4 kanałowy na te głośniki słabszy albo mocniejszy (jeśli nie chce kupować dwóch) a później monoblocka do suba.
Zabardzo nie rozumiem. To znaczy co kupowac najpierw koleji z tylu tam gdzie powinny by drzwi w wersji 5 drzwiowej mam miejsce na glosniki takie samo jak z przodu czyli 13. I tam bym chcial glosniki umiescic. CZy mam rozumiec nie kupowac do tylu glosnikow. jesli chodzi o sprzet car audio to nie chodzi mi niewiem o jaki bog wie Bass np nie podoba mi sie dzwiek taki np z instalacji z tuba bo jak dla mnie tam jest sam bass a nie muzyka i tylko to dudni i tyle. Chce zrobic instalacje ktora bedzie miaal bass ale bez przesady chce abybylo slychac slowa ktore spiewa np. wokalista:). To mam rozumiec na poczatek kupic glosniki na przod a pozniej co w kolejnosci??Jesli chodzi o glosniki na przod i tyl to siejeszcze orientuje w cenach oi mniej wiecej w firmach jakie mialbym kupic. Ale jesli chodzi o skrzynie czy wzmacniacz to sie na tym kompletnie nie znam i nie wiem ile to mialoby kosztowac. Cohdzi mi abym mial dobra instalcje ale nie chce tez wydac bog wie ile kasy, nie chce tez kupowac jakiegos badziewa. Bardziej licze na zakup jakosc/cena bo tez nie jestem jakims tam audiofilem

I juz sam nie wiem w postach innych przeczytalem takie infofmacje

1. "wozo sprzedaję i montuję te głośniki od dłuższego czasu i słuchałem ich pod wieloma wzmacniaczami, w różnych konfiguracjach i w różnych autach, więc napiszę parę słów, chociaż na forum wielokrotnie było pisane co lepiej i do jakiej kwoty.

Więc po kolei:

Powerbass S6C- Podstawowy system, teraz w bardzo dobrej cenie. Moim zdaniem najlepiej sprawdza się do 300zł. Jest mało wymagający mocowo, więc jeśli już trzeba to można pod samym radiem grać, choć od zawsze wiadomo, że dpiero pod wzmakiem kazde głośniki zagrają jak trzeba. Góra rzeczywiście delikatnie wybija się ponad inne częstotliwości, ale w zaden sposób nie można tego nazwać kłuciem w uszy jak w systemach Hertz ESK. Generalnie kulturka, a jak na system do 300zł to naprawdę nie mam zastrzeżeń.
Powiedzieć muszę również, że kiedyś w firmie zrobiliśmy eksperyment i podłączyliśmy ten zestaw pod zwrotki robione pod dużo droższe głośniki na porządnych komponentach i wtedy ten zestaw zagrał jakby był o 300zł droższy

Powerbass ES6C - system tylko i wyłącznie pod wzmacniacz. W pierwszym roku, kiedy był w ofercie kosztował 579zł i w tych pieniądzach można było powiedzieć, że miał konkurencję. W tym momencie za cenę 379zł jest jak dla mnie najlepszym systemem do 400, a nawet do 500zł. Bardzo poukładane brzmienie jak na tą cenę. Regulacja poziomu tweetera na zwrotnicach. Dźwięk z jajem, dość szczegółowy. W tej cenie jak dla mnie numer 1.

Powerbass L6C - Jak dla mnie system do techno i rapu. W skrócie: Dużo basu, dużo wysokich i wycofana średnica. Jak dla mnie przegrywa starcie z ES6C. """"

ORAZ

2. Nowa linia głośników i subwooferów PowerBass AutoSound to trzy "szyte na różną miarę" serie: S, M, L.
Trzy serie dopasowane profilem brzmieniowymi i ceną do zróżnicowanych gustów różnych grup odbiorców.
Teraz masz możliwość wyboru najodpowiedniejszej dla siebie serii, która będzie najlepiej dopasowana do Twoich oczekiwań, upodobań i preferencji.

Głośniki i zestawy głośnikowe z linii AutoSound są dostępne w dwóch seriach (S, L), natomiast subwoofery to trzy zróżnicowane serie (S, M, L).

""""Zestawy głośnikowe z serii "S" zoptymalizowano pod kątem bardziej uniwersalnego zastosowania i lepiej zrównoważonego brzmienia, szczególnie w paśmie średniotonowym. Znakomicie sprawdzają się w klasycznych gatunkach muzyki rozrywkowej, szczególnie tam, gdzie większą uwagę zwraca się na wierniejsze odtwarzanie naturalnych instrumentów i wokali (np. rock, pop, jazz, itp.). W zestawach zastosowano całkowicie nowej konstrukcji, bardziej detaliczne i precyzyjnie brzmiące 25-milimetrowe kopułki wysokotonowe oraz nowe, szybkie i naturalniej brzmiące głośniki średnio-niskotonowe , których membrany wykonano ze sztywnej powlekanej celulozy. W efekcie otrzymujemy bardzo jasne, świeże i szczegółowe brzmienie wysokich tonów, mocniej nasycone i wyraźniejsze tony średnie, zachowując jednocześnie dobrze kontrolowany, solidny fundament basowy"""""

Juz sam nie wiem co wybrac i jak to ugrysc wszystko:( I jesli chodzi o glosniki to naprzyklad jestem sklonny wybrac te glosniki Powerbass ES6C :( Jednak wiem ze trzeba kupic wzmacniacz i je zasilic bo tak nie ma sensu. TYlko teraz pytanie ile bedzie kosztowal taki wzmacniacz dobry bo nie chce tez nie wiem jakich kosztow ponosic. Zeby to var audio wynioslo mi tyle kasy.
Ostatnio zmieniony ndz gru 07, 2008 15:00 przez szynas222, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”